Prawo wlasnosci, regulamin..., ok, ale konkretnie, jaki przepis prawny?
Przepraszam, ze draze temat, ale wydaje mi sie to istotne.
Prawo wlasnosci nadaje wlascicielowi prawo do wladania nieruchomoscia, tak? Czyli, ze moze on zabronic forografowania wnetrza swojej wlasnosci, tak? No moze. Ale jezeli udastepnioa on publicznie swoja wlasnosc, tj. kazdy tam wejsc moze, to jakie sa sankcje za zrobienie zdjecia (czynnosc - zrobienie, nie publikacja)?
Co do regulaminu , moze on stanowic, co sie zywnie podoba wlascicielowi, czyli moze to byc zakaz fotografowania, a moze to byc zakaz chodzenia w bialych skarpetkach. Mnie chodzi o wykonanie czynnosci - fotografowanie i jakie mnie moga za wykonanie tej czynnosci spotkac sankcje.

Wydaje mi sie, ze moze mi -taki wlasciciel- nakazac opuszczenie obiektu, np. w zwiazku z niestosowaniem sie do regulaminu, ale dalej nie wiem, co z czynnoscia fotografowania i co jezeli odmowie. Chodzi o konkretne podstawy prawne dzialnia wlasciciela obiektu.
Idac dalej, na czym sie opierac przy skarzeniu wlasciciela obiektu (czy tez dzialajacych w jego im. pracownikow ochrony) jezeli ten sobie stwierdzi, ze "nie bedzie mi tu focil jeden z drugim" i uszkodzi aparat "wypraszajac" z terenu obiektu.

wiem, wiem zrobilem sie upierdliwy :cool: