Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

1.3 to jest kompromis wymuszony wymagana szybkoscia puszki 1D. Teraz, po wyjsciu 5D szanse na 1.3 w czymkolwiek sa bardzo male. Raz, ze Canon zapowiedzial, ze technologia poprawila sie do tego stopnia iz szybka puszka moze miec FF. Dwa ze narobili juz kilka ef-s'ow i trzeba na nich zarobic.

Przejscie z FD na EF bylo wymuszone sukcesem puszek z AF Minolty. Canon obecnie nie musi zwiekszac matryc. Odcina kupony decyzji o produkcji wlasnych matryc, ktore poziomem szumow sa do tej pory przez konkurencje niedoscignione.

Dowodem na to, ze nie musza nic zmieniac w matrycy sa "kiepskie" puszki w jakie je opakowywuja w porownaniu choc by do takiego D200
    ...

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    - nie liczy się ile jest rodzajów szkieł, tylko ile ich sprzedali. Czyli sporo. Wystawienie do wiatru takiej rzeszy klientów przy tak mocnej konkurencji jest samobójem. Analogia z FD nie jest dobra bo jest wprowadzenie zmieniło epokę: udostępniło AF, USM i IS. Rezygnacja z cropa x1.6 byłaby po prostu nieuzasadnioną kpiną z posiadaczy EFS.:
    Zgoda. Więc tak, jak napisałem wyżej, crop 1,6 mógłby zostać w XXXD.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    - powtórzyłeś już to dwa razy, a ja ciągle nie wiem co i jak. W jaki niby sposób Canon mógłby odskoczyć na 2-3 lata konkurencji wycinając z wafli do 30D matryce wielkości około 10.5MPx droższe o 30% od tych stosowanych u konkurencji
    Może źle rozumuję, ale wydawało mi się, że większa matryca=jeszcze lepsze właściwości obrazu (szumy, przejścia tonalne, itp). Chyba tak jest przy porównaniu matrycy 1D z 5D (gdzieś było na forum, że jakby wyciąć z "wafla" używanego do produkcji matryc do 1D matrycę FF, to miałaby mniej więcej tyle Mpix, ile ma 5D).

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Canon obecnie nie musi zwiekszac matryc. Odcina kupony decyzji o produkcji wlasnych matryc, ktore poziomem szumow sa do tej pory przez konkurencje niedoscignione.

Dowodem na to, ze nie musza nic zmieniac w matrycy sa "kiepskie" puszki w jakie je opakowywuja w porownaniu choc by do takiego D200
    Hmmm... Niestety to prawda.
    Rzeczywiście, z punktu widzenia przewagi technologicznej Canon nie musi wprowadzać cropa 1,3.

Może to jest droga dla Nikona i Sony na "podgryzienie" Canona? Nikon ma problemy z jakością obrazu przy FF, ale przy cropie 1,3? Tylko znowu te szkła DX... Eeeech...

No nie wiem... Ja przynajmniej, chciałbym mieć matrycę o wielkości tej z 1D w body z 30D. Byłoby tańsze niż FF, a 24mm dawałyby szanse na to, że aby pokryć zakres standardowego zooma jednym obiektywem, a nie dwoma (przy odpowiedniej relacji jakości do ceny).
    Ostatnio edytowane przez tomalxx ; 18-02-2007 o 23:10

Uprawnienia umieszczania postów