Cytat Zamieszczone przez KKE Zobacz posta
otrzymasz poprawnie zbalansowane zdjecie.
Co znaczy 'poprawnie'? Na zdjeciu szara karta bedzie szara, gdy w rzeczywistosci ma odcien wynikajacy z koloru żarowki. Zdjecie będzie przekłamane!
Nikt nie odpowiedział mi na mojego poprzedniego posta, więc obecnie jestem zwolennikiem tezy (może błędnej, ale nikt nie wyprowadził mnie z błędu), że szare karty są wyłącznie dobre dla neutralnych w sensie widma źródeł światła. W przypadku źródeł o bardzo nieregularnym widmie (a tak będzie chyba zazwyczaj) używając szarej karty uzyskamy jakieś sztuczne zdjęcie bardziej nadające się dla fizyków do badań widma fotografowanych obiektów (użycie szarej karty obcina nam składową wynikającą z widma źródła światła, która jest również ważna dla wiernego odwzorowania rzeczywistości), niż do pokazywania w albumach. Przypomina mi się zdanie wypowiedziane przez kogoś, że to ustrojstwo tj. szara karta nie ma prawa działać. I obecnie podzielam to zdanie. Chyba, że szara karta powinna być używana w ten sposób, że w programie do obróbki RAW'ów ustawiona na podstawie szarej karty temperatura stanowi tylko pierwsze przybliżenie, które należy poprawić uwzględniając źródło światła (np. dodać czerwieni w przypadku czerwonej żarówki).