Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Jak W Praktyce Ustawic Wb

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie Jak W Praktyce Ustawic Wb

Witam

Nie znalazlem, a szukalem, wiec pisze.

Chodzi mi o to jak w praktyce ustawiace balans bieli? Chodzi mi tylko o fotki indoor, przy mieszance swiatel. Chodzi mi tylko o fotki .JPG i ustawienia przed obrobka na kompie.

I krok po kroku, czyli jaki balans ustawiacie na apracie przy ustawianiu WB (lol)
    Czym sie kierujecie np. na koszule, na "szara" sciane, macie cos przy sobie?
    Kiedy powtarzacie pomiar, kiedy go zmieniacie, po czym poznajecie ze pomiar jest wykonany poprawnie ?
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

RAW. Kieruje się tym, żeby dobrze wyglądało.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

albo auto, albo na szara karte kodaka.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

Chodzi mi tylko o fotki .JPG
    RAW. Kieruje się tym, żeby dobrze wyglądało.
    Jesuuuuuu NIE MAM KARTY NA 900 szt RAW!!! Tylko .JPG!
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Aa, przepraszam. W jpg to praktycznie wyłącznie auto.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał

Domyślnie

podepnę się pod temat...

mogę się mylić, ale coś mi się wydaje, że większość osób ma złe informacje na temat szarej karty...
    z tego co wiem, szara karta nie służy do ustawiania balansu bieli, tylko do pomiaru ekspozycji (co wskazuje ustawienia czasu/przesłony)... jeśli chodzi o balans bieli, to raczej biała karta do tego służy...
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WereWolf
    podepnę się pod temat...
    mogę się mylić, ale coś mi się wydaje, że większość osób ma złe informacje na temat szarej karty...
    z tego co wiem, szara karta nie służy do ustawiania balansu bieli, tylko do pomiaru ekspozycji (co wskazuje ustawienia czasu/przesłony)... jeśli chodzi o balans bieli, to raczej biała karta do tego służy...
    Lepiej szara, na bialej latwiej przepalic ktorys z kanalow i cala szopka z customWB na nic. Pomijam, ze cos takiego jak poprawne WB przy mieszanym oswietleniu moze wystapic jedynie lokalnie.

@Redskull: Robienie trudnych tematow w jpg to pomylka. Pomijajac mozliwosc dostrojenia WB, ale mamy jeszcze troche innych parametrow, ktore przemawiaja za RAW. Jak nie masz na tyle kart to kup/pozycz bank albo laptop. Swoja droga...900zdjec...zdradzisz temat wymagajacy takiej ilosci?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd Zobacz posta
    Lepiej szara, na bialej latwiej przepalic ktorys z kanalow i cala szopka z customWB na nic. Pomijam, ze cos takiego jak poprawne WB przy mieszanym oswietleniu moze wystapic jedynie lokalnie.
    przeczytaj uważnie co napisałem...

biała karta - do ustawienia WB (balansu bieli) - to nie ma nic wspólnego z przepaleniami, tu ustawiasz TYLKO kolor - w miejscu pomiaru ma być białe w zapisanym obrazie

szara karta - do ustawienia ekspozycji - tu sprawdzasz (w aparacie, bądź na światłomierzu) jakie parametry musisz dobrać, żeby w tym miejscu na końcowej fotografii był szary, wzorcowy kolor i ewentualnie korygujesz te ustawienia

biała i szara karta służą do dwóch różnych rzeczy i raczej nie mogą być stosowane zamiennie, bo po prostu nie dadzą efektu, jaki powinien być
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

biała karta - do ustawienia WB (balansu bieli) - to nie ma nic wspólnego z przepaleniami, tu ustawiasz TYLKO kolor - w miejscu pomiaru ma być białe w zapisanym obrazie
    Ja napisalem ze na bialej LATWIEJ o przepalenie JEDNEGO z kanalow.

edit: nie musi byc biale, powinno byc bez dominanty kolorystycznej.

szara karta - do ustawienia ekspozycji - tu sprawdzasz (w aparacie, bądź na światłomierzu) jakie parametry musisz dobrać, żeby w tym miejscu na końcowej fotografii był szary, wzorcowy kolor i ewentualnie korygujesz te ustawienia
    Owszem, wiem jak sie na zdjeciach naswietla szara karte

biała i szara karta służą do dwóch różnych rzeczy i raczej nie mogą być stosowane zamiennie, bo po prostu nie dadzą efektu, jaki powinien być
    Dlaczego? Szara spokojnie mierzysz WB, w koncu jest szara i nie posiada dominanty.
    A biala zmierzysz ekspozycje z tym ze zamiast okreslac szarosc, okreslisz sobie biel/swiatla.
    (to tak na potwierdzenie ze moga byc zamieniane...byle z glowa)

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WereWolf Zobacz posta

przeczytaj Kr4nkEd uwaznie bo dobrze chlop pisze.
    Jak przepalisz kanal na bialej karcie to bedziesz mial guzik a nie dobrany WB.
    A ze szara karta do pomiaru ekspozycji - jasne ze tak, ale do ustawiania WB jak najbardziej tez.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów