Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

właśnie, że niestety drogowcy nie mają (wedle mojej wiedzy) z anlizy żadnego innego przebiegu trasy - i własnie za to sa między innymi tak krytykowani, że pomimo dostępności konkretnej alternatywnej propozycji od "ekologów" już w 1999 i wielokrotnie później nigdy nawet ich nie wzięli pod uwagę (to propozycja poważna, opracowana przez inżynierów budownictwa a nie oszołomów).

Koszty o których pisałem to koszty samej i jedynie inwestycji drogowej. Żadnych kosztów związanych z kompensacją itd. w wymienionych kwotach nie ma - co tylko w oczywisty sposób powiększa przewagę wariantu alternatywnego. Aktualnie obowiązujące prawo pozwala w szybki i skuteczny sposób wykupić grunty pod inwestycje ważne z punktu widzenia interesu narodowego (niedawno zmienione).

Oczywiście dookoła jest sporo cennych terenów i nie da się uniknąć żadnego negatywnego wpływu na środowisko. O ile jednak dla licznej w Polsce populacji bociana białego jest to zagrożenie małe a gatunek ten może przenieść swoje siedliska w zasadzie wszędzie w tamtym terenie, o tyle orliki krzykliwe, bieliki czy torfowiska z ich roślinnością się przenieść nie da. O to właśnie cały czas idzie.

poz
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    właśnie, że niestety drogowcy nie mają (wedle mojej wiedzy) z anlizy żadnego innego przebiegu trasy - i własnie za to sa między innymi tak krytykowani, że pomimo dostępności konkretnej alternatywnej propozycji od "ekologów" już w 1999 i wielokrotnie później nigdy nawet ich nie wzięli pod uwagę (to propozycja poważna, opracowana przez inżynierów budownictwa a nie oszołomów).

Koszty o których pisałem to koszty samej i jedynie inwestycji drogowej. Żadnych kosztów związanych z kompensacją itd. w wymienionych kwotach nie ma - co tylko w oczywisty sposób powiększa przewagę wariantu alternatywnego. Aktualnie obowiązujące prawo pozwala w szybki i skuteczny sposób wykupić grunty pod inwestycje ważne z punktu widzenia interesu narodowego (niedawno zmienione).

Ocyzwiđcie dookoa jest sporo cennzch terenw i nie da si unikn adnego negatzwnego wpływu naśrodowisko. O ile jednak dla licznej w Polsce populacji bociana białego jest to zagrożenie małe a gatunek ten może przenieść swoje siedliska w zasadzie wszędzie w tamtym terenie, o tyle orliki krzykliwe, bieliki czy torfowiska z ich roślinnością się przenieść nie da. O to właśnie cały czas idzie.

poz
    Była o tym mowa w wczorajszej audycji radiowej na antenie trójki. Dyrektor Generalny Dróg Państwowych (jeżeli dobrze pamiętam nazwę jego stanowiska) dość jasno i obszernie omówił różne aspekty sprawy, zarówno dotyczące wyboru wariantu, kosztów i technologii realizacji, sposobu rozstrzygnięcia przetargu, jak i podstaw oddalenia projektu alternatywnego (który, jak się okazało, projektem w pełnym tego słowa znaczeniu nie jest, a jedynie pakietem założeń projektowych). Tenże dyrektor potwierdził, że dysponują kompletem dokumentacji, analiz i ekspertyz, stąd nie wiem skąd masz informację o braku dostępu do tych dokumentów.
    Stanowiska ptaków drapieżnych (między innymi orlika) z urzędu mają wyznaczoną strefę ochronną, a ponadto akurat w tym przypadku zlokalizowane są w znacznym oddaleniu od trasy estakady. Jak już wcześniej pisałem, nie ma gwarancji na to, czy pozostaną one czynne, i to niezależnie od tego, czy estakada będzie zbudowana, czy nie. O torfowiskach już dyskutowaliśmy — według ekspertów nie są zagrożone dewastacją.
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 14-02-2007 o 22:02

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Obóz w Dolinie Rospudy już działa!
    http://www.greenpeace.org/poland/wyd...rospudy-ju-dzi

__________________________________________________ _________________________________

Nagła przeprowadzka Ministra Środowiska
    Profesor Szyszko od dziś w transporcie
    http://www.greenpeace.org/poland/wyd...adzka-ministra

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pogonus, niestety audycji nie słyszałem. Natomiast słyszałem audycję z grudnia w radiu Tok FM, gdzie przytaczano właśnie te dane o zaniechaniu pozostałych wariantów. Zresztą nie sądzę, żeby na stronach ministerstwa znajdowała się kilkuset stronicowa dokumentacja analizy wariantów alternatywnych. Mówienie zatem o jej powszechnym dostępie jest nadużyciem - ale sprawdzę na wszelki wypadek, może ktoś wpadł na taki ekstra pomysł i to opublikował
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Pogonus, niestety audycji nie słyszałem. Natomiast słyszałem audycję z grudnia w radiu Tok FM, gdzie przytaczano właśnie te dane o zaniechaniu pozostałych wariantów. Zresztą nie sądzę, żeby na stronach ministerstwa znajdowała się kilkuset stronicowa dokumentacja analizy wariantów alternatywnych. Mówienie zatem o jej powszechnym dostępie jest nadużyciem - ale sprawdzę na wszelki wypadek, może ktoś wpadł na taki ekstra pomysł i to opublikował
    Ale ja nigdzie przecież nie pisałem, że dokumentacja jest podwieszona na stronie MŚ. Deklarowałem natomiast (i nadal deklaruję) pomoc w możliwości zapoznania się z nią.
    Monisiek! Nie ukrywam, że maczałem palce w ekspertyzach, ale o tym już wcześniej pisałem :-D .
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 14-02-2007 o 22:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Nie ukrywam, że maczałem palce w ekspertyzach, ale o tym już wcześniej pisałem :-D .
    można wiedziec na czyje zlecenie byly Twoje elspertyzy?

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Powtarzasz frazesy z gazet. Wymiar przestrzenny inwestycji to tylko nieco ponad 3 ha i nie tylko lasu (niewielki fragment), a w większej części bagna, które po zakończeniu inwestycji bagnami pozostaną. W skali przestrzennej całej Doliny Rospudy to zaledwie 0,5%. Estakada zlokalizowana będzie w najmniej cennym z przyrodniczego punktu widzenia miejscu.
    Gdyby nawet pod inwestycję przeznaczono 5 ha lasu (co wcale nie jest tak dużo), to jest to las produkcyjny, który z czasem i tak zostałby wycięty. W jednym punkcie masz rację: posadzą w innym miejscu nie 5, a przynajmniej 10 ha lasu, natomiast w miejscu inwestycji po jej zakończeniu w bardzo krótkim czasie nie pozostanie śladu po jakichkolwiek prowadzonych tam pracach (oczywiście z wyjątkiem pobudowanej estakady!).
    podawałem tylko przyklad a nie scisle dane
    dajesz gwarancje, ze po zakonczeniu inwestycji nie pozostanie slad po prowadzonych tam pracach?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    można wiedziec na czyje zlecenie byly Twoje elspertyzy?

podawałem tylko przyklad a nie scisle dane
    dajesz gwarancje, ze po zakonczeniu inwestycji nie pozostanie slad po prowadzonych tam pracach?
    To było podzlecenie z UAM. Czy daję gwarancję? Takie są wymagania określone w decyzji ministra środowiska i muszą być dotrzymane. Według zapewnień wykonawców — będą! Póki co, nie ma podstaw, aby w to wątpić.

Uprawnienia umieszczania postów