Strona 26 z 110 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Jesteś pesymistą, ale masz do tego prawo!
    jestem realistą...
    a w szczegolnosci jesli chodzi o ta inwestycje, bo jakos trudno mi uwierzyc ze glebokie wykopy w podmoklym terenie nie zmienia warunkow hydrologicznych na wiekszym obszarze niz sam plac budowy:sad:
    krajobrazy ksiezycowe sa codziennoscia akurat od paru lat na na drodze do pracy mialem kilka duzych inwestycji drogowych
    Ostatnio edytowane przez yggdrassill ; 15-02-2007 o 00:38

Początki nałogu

Domyślnie

Ale przecież nie przewiduje się wykopów! Przęsła mają być instalowane metodą nasuwania, zaś podpory będą osadzane punktowo. Według opinii ekspertów, które ostatnio przeglądałem technologia ta jest najmniej inwazyjna względem środowiska, ale w tej sprawie wolałbym, aby wypowiadali się fachowcy od budowy dróg i mostów (niestety, zupełnie się na tym nie znam!).
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 15-02-2007 o 01:42

Domyślnie

podpory wymagaja osadzenia w gruncie tak czy owak
    najczesciej wymaga to glebokich wykopow i stabilizacji gruntu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    podpory wymagaja osadzenia w gruncie tak czy owak
    najczesciej wymaga to glebokich wykopow i stabilizacji gruntu
    Powtórzę — nie znam się na tym. Proponuję, aby w temacie wypowiedział się Kubaman, który deklarował się, że jest specjalistą z tej właśnie branży :wink: .
    Swoją drogą wkraczamy w sferę gdybania, a to nie jest dobre bez znajomości szczegółów.

Cytat Zamieszczone przez monisiek Zobacz posta
    sorry cofam swoje ostatnie slowa
    Przeprosiny przyjęte ;-) ! Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 15-02-2007 o 01:47 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

mysle, ze nie ma co kontynuowac pojedynku slownego, bo to raczej nic nie zmieni. do dzisiaj minal termin min. szyszko na wytlumaczenie sie KE ze swojej "blednej" decyzji.
    nie ukrywam, ze licze drogi pogonusie, ze KE przyzna jednak racje nam ale pozyjemy zobaczymy, mam nadzieje, ze do tego czasu nie zostana rozpoczete roboty nad rospuda.

Początki nałogu

Domyślnie

mysle, ze nie ma co kontynuowac pojedynku slownego, bo to raczej nic nie zmieni. do dzisiaj minal termin min. szyszko na wytlumaczenie sie KE ze swojej "blednej" decyzji.
    nie ukrywam, ze licze drogi pogonusie, ze KE przyzna jednak racje nam ale pozyjemy zobaczymy, mam nadzieje, ze do tego czasu nie zostana rozpoczete roboty nad rospuda.
    Też tak myślę! Pisałem o tym wcześniej, że rola Don Kichota już mi się znudziła :grin:.
    Ale... Mam dla Ciebie i innych „obrońców przyrody” pewną propozycję, tym razem z pełnym poparciem merytorycznym . Dotyczy bardzo pilnej potrzeby objęcia ochroną czynną solnisk w Kołobrzegu. Dla niezorientowanych napiszę tu, że solnisko w Kołobrzegu jest obecnie jedynym w Polsce naturalnym stanowiskiem, na którym występuje soliród zielny (Salicornia herbacea) i wiele innych nadzwyczaj rzadko spotykanych halofitów. Tylko tu są również unikalne gatunki zwierząt preferujące miejsca o podwyższonej zawartości soli w glebie (halobionty)...
    Niestety, mimo wielokrotnego sygnalizowania władzom Kołobrzegu problemu potrzeby ochrony tych unikalnych siedlisk nie zrobiono dotąd nic, a solnisko jest dewastowane przez obecnego dzierżawcę gruntów, a także ulega zanikowi w wyniku ekspansji trzciny pospolitej (co dla tych środowisk jest naturalne i co wymusza potrzebę ochrony czynnej!).
    Nadmieniam i podkreślam jednocześnie, że solniska i słonawy są środowiskami chronionymi z mocy aneksu dyrektywy siedliskowej oraz rozporządzenia ministra środowiska; więcej — są środowiskami o znaczeniu priorytetowym!!!
    Temat mogę rozwinąć w dalszych postach, ale uzależniam to od Waszego zainteresowania sprawą .

Domyślnie

Bardzo obawiam się, że po biwakowaniu dużej liczby osób na tak małej powierzchni, jaką przeznaczono pod budowę estakady będzie więcej szkód w przyrodzie niż byłoby w wyniku zrealizowania inwestycji!
    Pogonus przejmujesz sie tym ??

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guest1 Zobacz posta
    Pogonus przejmujesz sie tym ??
    Wyobraź sobie, że tak! Zapoznaj się jednak z treścią postu wyżej...

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Temat mogę rozwinąć w dalszych postach, ale uzależniam to od Waszego zainteresowania sprawą .
    ja jestem zainteresowana. czy probowales zainteresowac tym problemem jakies organizacje ekologiczne? wladze niezaleznie czy lokalne czy nie zazwyczaj takie rzeczy maja gleboko w d..... niestety
    Ostatnio edytowane przez monisiek ; 15-02-2007 o 16:14

Początki nałogu

Domyślnie

ja jestem zainteresowana. czy probowales zainteresowac tym problemem jakies organizacje ekologiczne? wladze niezaleznie czy lokalne czy nie zazwyczaj takie rzeczy maja gleboko w d..... niestety
    Temat nie jest świeży, bo tak naprawdę ciągnie się już od ponad 20 lat (w roku 1984 odkryłem to stanowisko i już wówczas zgłaszałem potrzebę jego ochrony!), jednak ze względu na różne po drodze okoliczności, a także dobrą w tamtym czasie kondycję solnisk kołobrzeskich nie podnosiłem larum. Sytuacja zaczęła się komplikować w połowie lat 90, kiedy to planowano pobudowanie obwodnicy kołobrzeskiej, która miałaby przebiegać przez solniska. Na szczęście (prawdopodobnie z braku dostatecznych funduszy) od pomysłu odstąpiono (na jak długo???). W ostatnich jednak latach, mniej więcej od roku 2000 pojawiły się inne, poważne zagrożenia dla egzystencji solnisk kołobrzeskich. Zrezygnowano bowiem z ekstensywnego użytkowania terenu na którym są one zlokalizowane (a użytkowanie to ograniczało ekspansję trzciny i tym samym umożliwiało egzystencję halofitom), a cały obszar wydzierżawiono. Dzierżawca wpadł na „genialny” pomysł zagospodarowania terenu pod parking i pobudowania tu garaży. I znowu można mówić o dużym szczęściu, że pomysłu tego nie zrealizował do końca (niestety, ale i na szczęście, niewielka część solniska została już zasypana gruzem)...
    W temat pilnej potrzeby ochrony solnisk kołobrzeskich zaangażowanych jest obecnie kilku profesjonalistów, a problem osobiście wstępnie omawiałem już z Głównym Konserwatorem Przyrody oraz (tym razem za pośrednictwem koleżanki botaniczki) Wojewódzkim Konserwatorem Ochrony Przyrody dla woj. zachodniopomorskiego. Na razie niewiele to jednak dało... Potrzebne jest tu bowiem bezpośrednie wsparcie ze strony samorządu lokalnego, a jak dotąd nie jest on zainteresowany problemem.
    Tyle w bardzo dużym skrócie. Mam nadzieję, że temat będę mógł rozwinąć w następnych postach, oczywiście jeżeli będzie odpowiednie nim zainteresowanie :-D.

Strona 26 z 110 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów