Bez zbednej skromnosci, sam wiem ze selekcja jest sprawa trudna i nie zawsze to co MY postrzegamy jako udana robote, gawiedz widzi tak samo i odwrotnie.
Niejednokrotnie moje typy nijak sie maja do gustów ogladaczy, zaznaczam ze wyrobionych w materii.
Podchodzac do jakiegos tematu mam w glowie wizje....wizje ktorą w pewien sposób chcialbym zobaczyc na zdjeciu. Kiedy wydaje mi sie, ze jest to czego oczekiwałem i co widzialem oczyma wyobraźni, uznaje to za efekt koncowy, ktory publikuje tu i tam.
Wielokrotnie okazuje sie zdjecia wykonywane "po drodze" wzbudzaja wiekszy zachwyt niz te "oczywiste" ...a przeciez to o nie walczyłem całą zimę !!!!! a ta reszta ? to przeciez zdjecia "drogi" te które były wprawką do tematu, które miały mnie wprowadzic na wczesniej wyznaczony szlak.
Ja nie wiem na jakiej podstawie ocenił Twoje dokonania...to był tekst ogółem do twoich zdjec , czy moze do wybranych opisanych jako cropowane i specjalnie retuszowane ?
W zasadzie zgadzam sie z nim co do istoty fotografii, mamy równie "zacofane" pogladyo ktorych tu tez wspomninałem ( "zacofanych' - w dobie najwyrażniej zbliżających sie matryc powyżej 20MPX, gdzie niestety crop bedzie słabo lub wcale niewidoczny nawet na sporych powiekszeniach ) Obróbkę tez uznaje w zasadzie tylko kosmetyczną bez dopieszczania zdjecia, jeśli ewidentnie jest nieudane, zostaje wywalone.........niestety.
W kazdym razie szanuje Jego dokonania, Jego warsztat Jego poglady i fakt ze odniósł sukces pracujac na etacie i to nie jako fotograf.
Pozdr
Rafał Gawełda