Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Drodzy koledzy pomóżcie bo zwątpie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czyli co mam nie zmieniac rozmiaru zdjęcia tylko przekadrowac je na format 2:3 tak jak ma papier ? a zmiane wielkości pozostawic labowi ? to dla mnie troche dziwne bo wole oddawac fotki w takim stanie w którym już nikt nic nie bedzie mi zmieniał, chce miec dokładnie to co wyjdzie z mojego warsztatu, dlatego dopytuje się jak to jest

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mi sie wydaje, ze sobie komplikujesz sprawe. Jesli chcesz, zeby nikt Ci nie zmienial zdjec to zrob zgodnie ze specyfikacja, ktora podalem Ci w poprzednim temacie. Jesli chcesz dowiedziec sie co i jak to przedzwon do labu i pogadaj z jakims technikiem. Jak kiedys dzwonilem to jest jedna bardzo mila pani grafik W koncu nikt z nas raczej nie ma tej maszyny pod lozkiem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bede musiał skorzystac z Twojej rady i zadzwonic do nich, założyłem temat bo myslałem ze może tutaj ktoś bedzie wiedział no ale trudno, mimo wszystko dzięki za chęci, a co do tej specyfikacji to niestety nie da się do niej dostosowac zdjęcia bez korzystania z ponownego próbkowania bo przeciez przy zwykłej zmianie rozmiaru zmieni się rozdzielczośc i o to caly czas chodziło, czy ktoś wie czy taka maszyna drukuje również w innych rozdzielczościach pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Chyba rozumiem o co ci chodzi ale też do końca nie udzielę ci odpowiedzi może to jednak coś wyjaśni kolegom otóż - mamy dla przykładu zdjęcie o wymiarach 3000x3000 pikseli i jest ono zapisane w rozdzielczości 75 dpi czyli ma 40"x40" my chcemy zdjęcie o wymiarach 10"x10" w rozdzielczości 300dpi czyli nadal 3000x3000 pikseli ale żeby zapisać ten plik w takich parametrach to w PS musimy najpierw zwiększyć plik początkowy zwiększając jego rozdzieczość do 300dpi (mamy teraz obrazek 12000x12000 piks) a potem zmniejszyć jego wielkość do 10"x10" i dopiero teraz mamy plik w rozdzielczości 300dpi(wymaganej przez lab) i wielkości 10"x10" - czy o to ci chodziło Brzeku?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    mamy dla przykładu zdjęcie o wymiarach 3000x3000 pikseli i jest ono zapisane w rozdzielczości 75 dpi czyli ma 40"x40" my chcemy zdjęcie o wymiarach 10"x10" w rozdzielczości 300dpi czyli nadal 3000x3000 pikseli ale żeby zapisać ten plik w takich parametrach to w PS musimy najpierw zwiększyć plik początkowy zwiększając jego rozdzieczość do 300dpi (mamy teraz obrazek 12000x12000 piks) a potem zmniejszyć jego wielkość do 10"x10" i dopiero teraz mamy plik w rozdzielczości 300dpi
    Łojezu... A nie można po prostu kazać Photoshopowi zmienić tego jednego głupiego numerka w nagłówku JPEGa?? :-o

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Brzeku dopasuj proporcje boków w pliku do rozmiaru odbitki jaką chcesz wykonać, olej dpi i poproś o dopasowanie "fill in". Będziesz miał jak chcesz bez skalowania i tej całej zabawy bo ma szyny nie mają na stałe albo 300 albo 400 dpi tylko to jest maksymalna rozdzielczość jaką mogą uzyskać, a na twoje życzenie mogą wydrukować zdjęcie z komórki 640x480 w formacie 20x30 cm (straszne) .

To prościej, a bardziej świadomie to jednak zaleca się każdorazowe skalowanie plików do rozmiarów docelowych w mm przy 300dpi. Jesli z pliku 8Mpx zrobisz odbitkę 20x30cm i 10x15 to ta mniejsza nie będzie taka ostra jak z pliku zeskalowanego do 10x15cm (1205x1795px). Do labu oddaję na płytce najczęściej dwa katalogi 10x15 i 20x30 a w nich odpowiednio przeskalowane pliki. Do 10x15 można dodać USM 100% / 0.3px po przeskalowaniu dla lepszego efektu.

Bez sensu? Można to uprościć robiąc Akcje w Photoshopie a przy większej ilości Przetwarzanie wsadowe > Akcja.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no własnie chodziło mi o to czy maszyny drukują tylko w tej rozdzielczości krórą mi podali czy też w mniejszych, bo zobaczcie, standardowo z Rawa w 30D wychodzi nam plik 20x30 w 300 dpi, i jak teraz go zmniejszymy (bez metody ponownego próbkowania) np do rozmiaru 13x18 to już wyjdzie nam 450 dpi, analogicznie jak powiększymy do 30x40 to wyjdzie nam około 180 dpi, czyli w obu przypadkach zwykłego zmniejszenia czy zwiększenia odbiegniemy dpi od tego jakie podali nam dla maszyny, i właśnie dlatego pytalem czy ktoś się orientuje czy maszyna drukuje również w innych rozdzielczościach jak tą 300 dpi która podali. Bo jeśli nie to podczas każdego zmniejszenia czy też zwiększenia rozmiaru zdjęcia trzeba skorzystac z metody ponownego próbkowania (np. dwusześciennej itd.) a przecież ta metoda to nic innego jak dorabianie (przy powiększaniu) i obcinanie (przy pomniejszaniu) liczby pixeli, czy też jak kto woli informacji w obrazie. I właśnie o to mi w tym wszystkim chodziło rozumiecie teraz ? bo jeśli maszyna sobie drukuje w większych i mniejszych rozdzielczościach niż tej co podali, to moge sobie zmieniic rozmiar zdjęcia na większe lub mniejsze nie przejmując się że zwiększy mi się lub zmniejszy liczba dpi, prawidlowo ppi i nie bede musial obcinac lub dorabiac pikseli.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Diodak - czyli te rozdzielczości które oni podają są rozdzielczościami maksymalnyumi dla maszyn tak ? czyli 400 dpi już nie wydrukują a wszystkie poniżej 300 tak ? jeśli dobrze Cie zrozumiałem to mógł bym sobie spokojnie powiększac zdjęcia do np. A3 i nieprzejmowac się zmniejszonym ppi a tylko jak bede zmniejszał zdjęcia to robic to poprzez ponowne próbkowanie żeby nie przekroczyc 300 dpi. Dobrze kolege szanownego zrozumiałem ??

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak, to maksymalne rozdzielczości maszyn. Ale to nie chodzi o to ze na Frontierze który ma 300dpi nie wydrukujesz pliku 400dpi... wydrukujesz i będzie on mial 300dpi a reszta się "zgubi" .

To całe 300dpi to tylko informacja dla Ciebie. Pisałeś o pliku z 30D który w 300dpi da format 20x30cm a jakbyś chciał go wrzucić na 13x18 to juz wychodzi 450dpi. No i teraz to co pisałem wcześniej... jeśli dasz ten sam plik żeby zrobili 13x18 to zamiast 450dpi uzyskasz i tak 300 (bo tyle jest max) a reszta zostanie zgubiona w maszynie ktora bedzie zmniejszala te zdjecia do formatu 13x18 300dpi. I to automatyczne skalowanie w maszynie jest generalnie OK ale lepiej samemmu zrobić resampling w dół czyli zgubić te informacje w Pohotoshopie i zobaczyć ile zostało poprawić ostrośc itd.

Dlaczego to 300dpi to tylko informacja a nie wytyczna? Bo domyślnie wszystkie laby mają ustawioną opcję "fill in" czyli wypełnij obrazem z pliku całą powierzchnię papieru bez względu na jego wymiary jakie by miał w 300dpi. Czyli w takiej sytuacji jeśli masz małe zdjęcie które w 300dpi miałoby np. 10x15cm a chcesz z tego zrobić 20x30 to opcja fill in automatycznie go resampluje w górę żeby na całej kartce 20x30 nie wyszło tylko po środku zdjecie 10x15 (no bo mamy 300dpi prawda?) ale go rozciąga do wymaganego rozmiaru i w prostej linii wychodzi 20x30 150dpi i takie się wydrukuje. Co drugi piksel (kropka) na papierze będzie miał ten sam kolor, a tak dokładniej to będzie lepiej niż 150dpi i gorzej niż 300dpi bo resampling będzie "dorabiał" dla tych brakujących kolorów informacje na podstawie sąsiadujących pikseli i to poprawi trochę jakość.

Teraz dpi (a w przypadku plików ppi) to tylko liczba... informacja dla maszyn ile pikseli z tego naszego zdjęcia powinno być upchniętych na cal. Skalowanie w labie czy w photoshopie to nie zmneiszjanie/zwiększanie ppi bo to tylko liczba którą w photoshopie można zmienić w okienku Resize wyłączając wcześniej opcję Resample. Skalowanie to zmiana rozmiaru w pikselach i naprawde zapomnij o tym ile to było dpi przed powiększaniem a ile będzie później . Normalnie gdyby laby były ustawione na to że mają przyjmować pliki tylko w 300dpi to by było za duzo kłopotów bo zdjęcia z cyfrówek nie mają zapisanego w plikach 300dpi z 300D jpg ma 180dpi (taka abstrakcja hehe) no i nie każdy ma komputer żeby ustawić 300dpi.

Ostatnia rzecz na koniec... zanotuj sobie wymiary zdjęć w mm jakie wychodza z danej maszyny np. 10x15 to 102x152mm i liczysz 102 * 300 / 25,4 = 1204,7 czyli 1205 pikseli krótszy bok. 152 * 300 / 25,4 = 1795,3 czyli 1795 pikseli dłuższy bok czyli przycinasz fotkę w proporcjach boków 2:3 (10x15) i potem zmniejszasz do 1795x1205 pikseli. Nie wazne jakie ppi to Cie nie obchodzi. Format 10x15cm ma miec tyle na tyle pikseli. Żeby nie liczyć można na sieci znaleźć gotowe wymiary papierów w pikselach, ale juz się spotkałem że jeden lab może robić tylko 15x20 cm a w innym standardem jest 15x21 warto zapytać przed zrobieniem ile na ile mm ma taka i taka odbitka.

Zawsze lepiej samemu bo tylko 10x15 i 20x30cm ma proporcje takie jak klatka z EOSa. A jak będziesz chciał robić 15x20 albo 13x18 to lepiej w domu przyciąć samemu bo nie ma ryzyka że utną głowę a na dole było tyle miejsca. Samemu oszczędzisz głowę i przytniesz z dołu.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Diodak poprostu WIELKE DZIĘKI !!!!!!!!! bardzo wiele mi objaśniłes, jestem wdzięczny, i jeśli może to odpowiedz mi na jeszcze jedno (ostatnie ) pytanie, co do resamplingu, maszyna pprzy zmniejszaniu zdjęcia wykorzystuje "ponowne próbkowanie w dół" i tak jak zaóważyłeś lepiej jest to robic i ja również wole robic to sam w PS i tu wszystko rozumiem, ale teraz ostatnie pytanie, jak powiększymy zdjęcie i dla np fotki 40 na 50 wyjdzie nam przykładowo 150 pikseli na cal, to czy maszyny bezie to drukowac w takiej rozdzielczości ? czy też zastosuje "resampling w górę" żeby dorobic informacje i wydrukowac ten obraz o tym samym rozmiarze w 300 dpi (czyli swoim maximum), pytam dlatego bo jeśli maszyna przy powiększaniu też wykonuje ponowne próbkowanie w górę to również wole to zrobic sam w domu w Photoshopie i zaniesc plik po resamplingu w równym 300 dpi i niech już maszyna z tym nic nie robi, krótko czy przy powiększaniu maszyna też stosuje resampling tym razem w góre czy też wydrukuje nie ruszając nic z rozdzielczością np 150 pikseli na cal, z góry dzięki za odpowiedz

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów