Witam wszystkich, doszłem do wniosku że jak by się człowiek nie kształcił w dziedzinie grafiki to przyjdzie taki czas że załatwią go czymś prostym i bez dorady kogoś rzeczowego zwątpi. Ja teraz tak mam. Wcześniej pewnie nie miał bym tego problemu ale tyle ludzi (cześto niewiedzących co mówi) mi namąciło że nie moge więc prosze odpowiedzcie mi na mój problem konkretnie i dokładnie. Mianowicie są 2 sprawy:
1) prostrza - mianowicie czy ktoś zna rozmiary papieru (zdjęc) jakie wychodzą z pod noża maszyny Fuji Frontier ? chodzi mi o dokladny wymiar w mm a nie zaokrąglony pokolei dla formatów.
2) no i ta sprawa sprawiła że staje na uszachwięc tak w pewnym laboratorium mówią mi - Nasze maszyny drukują w - Fuji Frontier 300 dpi, Epsilon 254 i Durst Lambda 200 i 400 dpi i tego należy się trzymac, no i teraz zaczynają sie moje problemy bo wszystkie moje teorie po tych słowach biorą w łeb. Mianowicie drodzy koledzy czy chodzi o to że to są maksymalne rozdzielczości dla tych maszyn ? czyli że mogą drukowac w tych podanych oraz w mniejszych ? tak mi się wydaje ale mogę się mylic. Problem jest w tym że jeśli te maszyny drukują tylko w podanych rozdzielczościach to zwykłe przeskalowanie zdjęcia (zwykła zmiana rozmiaru) nie ma sensy gdyż odbiegne od podanej rozdzielczości, CZYLI każde zdjęcie (co jest bezsensem) bede musiał poddac metodzie ponownego próbkowania żeby zmienic rozmiar i utrzymac odpowiednie dpi. np 300. i w ten sposób albo musze dorabiac albo tracic piksele za kazdym razem.. bez sensu, no chyba że traktując te wskazówki bede drukował wszystkie zdjęcia w A4 bo wtedy z 8,2MP bede miał 300 dpi. Wiec tak drodzy koledzy powiedzcie mia jak to jest, czy te maszyny drukują w tych podanych i mniejszych czyli bede mógł sobie spokojnie jeszcze powiększac zdjęcia i drukowac je w mniejszej rozdzielczości bez konieczności ponownego próbkowania, a samo próbkowanie bede musiał wykonywac tylko podczas zmniejszania zdjęcia jeśli dpi bedzie mi wychodzic powyżej podanej przez nich wartości. Nie wiem już sam, pomóżcie mi tylko konkretnie i rzeczowo jeśli moge prosic, z góry dziękuje i mam nadzieje że zrozumieliście mój problem. Daniel