Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Drodzy koledzy pomóżcie bo zwątpie.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Exclamation Może jakiś grafik mi pomoże ? Ktoś kto przygotowuje zdjęcia do druku.

Witam wszystkich, doszłem do wniosku że jak by się człowiek nie kształcił w dziedzinie grafiki to przyjdzie taki czas że załatwią go czymś prostym i bez dorady kogoś rzeczowego zwątpi. Ja teraz tak mam. Wcześniej pewnie nie miał bym tego problemu ale tyle ludzi (cześto niewiedzących co mówi) mi namąciło że nie moge więc prosze odpowiedzcie mi na mój problem konkretnie i dokładnie. Mianowicie są 2 sprawy:
    1) prostrza - mianowicie czy ktoś zna rozmiary papieru (zdjęc) jakie wychodzą z pod noża maszyny Fuji Frontier ? chodzi mi o dokladny wymiar w mm a nie zaokrąglony pokolei dla formatów.
    2) no i ta sprawa sprawiła że staje na uszach więc tak w pewnym laboratorium mówią mi - Nasze maszyny drukują w - Fuji Frontier 300 dpi, Epsilon 254 i Durst Lambda 200 i 400 dpi i tego należy się trzymac, no i teraz zaczynają sie moje problemy bo wszystkie moje teorie po tych słowach biorą w łeb. Mianowicie drodzy koledzy czy chodzi o to że to są maksymalne rozdzielczości dla tych maszyn ? czyli że mogą drukowac w tych podanych oraz w mniejszych ? tak mi się wydaje ale mogę się mylic. Problem jest w tym że jeśli te maszyny drukują tylko w podanych rozdzielczościach to zwykłe przeskalowanie zdjęcia (zwykła zmiana rozmiaru) nie ma sensy gdyż odbiegne od podanej rozdzielczości, CZYLI każde zdjęcie (co jest bezsensem) bede musiał poddac metodzie ponownego próbkowania żeby zmienic rozmiar i utrzymac odpowiednie dpi. np 300. i w ten sposób albo musze dorabiac albo tracic piksele za kazdym razem.. bez sensu, no chyba że traktując te wskazówki bede drukował wszystkie zdjęcia w A4 bo wtedy z 8,2MP bede miał 300 dpi. Wiec tak drodzy koledzy powiedzcie mia jak to jest, czy te maszyny drukują w tych podanych i mniejszych czyli bede mógł sobie spokojnie jeszcze powiększac zdjęcia i drukowac je w mniejszej rozdzielczości bez konieczności ponownego próbkowania, a samo próbkowanie bede musiał wykonywac tylko podczas zmniejszania zdjęcia jeśli dpi bedzie mi wychodzic powyżej podanej przez nich wartości. Nie wiem już sam, pomóżcie mi tylko konkretnie i rzeczowo jeśli moge prosic, z góry dziękuje i mam nadzieje że zrozumieliście mój problem. Daniel
    Ostatnio edytowane przez Brzeku ; 08-02-2007 o 00:12

Domyślnie

Pytanie wyjaśniające:
    do czego te odbitki będą potrzebne oprócz ich oglądania?
    Bo chyba nie do ponownego skanowania w celu ich ponownego przetworzenia?
    Jeśli tylko do oglądania to ten cały wywód jest chyba niepotrzebny...?
    Jak masz źródło (skan lub RAW/JPG) to zawsze możesz je ponownie przetworzyć do potrzebnych rozmiarów i rozdzielczości, a jak zostawisz tylko wydruk to już z niego niewiele da się potem wyciągnąć. Ale żeby móc to zrobić z RAW/JPG to dobrze jest je zapmiętać w maksymalnej rozdzielczości i jakości (RAW-a nie ruszasz, a JPG zapisujesz w 100% jakości, albo jak kto woli z 0 - zero - procent kompresji). To zajmuje trochę miejsca na dysku, ale dużo lepiej/taniej jest dokupić dysk niż wydawać pieniądze na wydruki.
    Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 06-02-2007 o 18:35

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki za chęci ale nie bardzo rozumiem Twojej podpowiedzi, mam na dysku zdjęcia w rawach które i tak po obrobieniu pozostaną tam w postaci tiff to nie ma nic do rzyczy w sumie do mojego pytania natomiast piszesz że moge tego rawa przetworzyc do potrzebnych rozmiarów i rozdzielczości przyczytaj dokładnie wątek, skoro mam wytyczną 300 dpi np. to nie moge zmienic rozmiaru zdjęcia bez ponownego próbkowania bo rozdzielczośc się zmieni..

Domyślnie

Chyba jednak dobrze abyś przeczytał/poszukał coś o tzw. dpi np:
    http://www.fotosite.pl/index.php?title=DPI
    albo wpisz w wyszukiwarkę forum "dpi" a znajdziesz sporo wątków...
    Dalej Twoje pytania są dla mnie mało jasne.
    Czy chodzi jedynie o to aby zdjęcia miały dokładnie 300dpi i wykorzystywały maksymalnie dane z matrycy Twojego aparatu (bez przetwarzania w zewnętrznym oprogramowaniu)?
    Napisz szerzej co chcesz osiągnąć.

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czesc

Szkoda, ze nie napisales skad jestes... Ale - z tego co wiem w Wawie w ProfiLabie maja wlasnie owa maszyne. Na ich stronie jest do sciagniecia cennik i jest bardzo dokladnie podana co do pixela wielkosc zdjecia dla poszczegolnych formatow. Jest rowniez napisane, ze zdjecie powinno zostac przygotowane do 300 dpi.
    Link do strony - http://www.profilab.pl/site/00_cennik_uslug.html - po sciagnieciu - strona 11. Tam masz podane wymiary

Jesli nie jestes z wawy - to juz musisz udac sie do konkretnego labu i popytac.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

wiem co to jest dpi i tak dalej nie musze się tego uczyc i nie chodzi mi o wykorzystywanie matrycy i tak dalej, wiem to wszystko, chodzi mi po ludzku o to - że w labie powiedzieli mi że ich maszyna drukuje w 300 dpi (frontier) i jest to dla mnie bez senstem bo jak chce przeskalowac zdjęcie to najnormalniej w świecie zmieni się ilośc "kropek" na cal czyli dpi, czyli żeby każde zdjęcie przystosowac do maszyny drukującej w tylko w 300 dpi to musiał bym wykorzystywac metodę ponownego próbkowania czyli dodawania lub zabierania pixeli żeby zmienic rozmiar i pozostac przy tym samym dpi. wiec to bez sensu, jeszcze prościej
    z matrycy 8,2 MP zdjęcie w 300 DPI ma rozmiar około A4
    teraz jeśli chce poprostu zmniejszyc zdjęcie DPI wzrośnie (powyżej tego 300 dpi w którym mówią że drukuje maszyna) czyli żeby zmienic rozmiar bez zmiany dpi musze je poddawac metodzie ponownego próbkowania a to bez sensu moim zdaniem,
    najprostrze pytanie jakie się nasówa to poprostu czy ta jebana maszyna drukuje tylko w 300 dpi

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jestem z okolic wawy i chodzi mi dokładnie o profi lab, drodzy koledzy ale przecież jeśli bede drukował zdjęcie w rozmiarach 30 na 40 z 8 mp to nie uzyskam w zaden sposób 300 dpi a jeśli bede drukował 13 na 18 to mi wyjdzie 450 dpi czyli zmniejszając zwykłe zdjęcie z mojego aparatu musze je pozbawiac cennych pixeli i dlatego pytam czy te maszyny drukują tylko w tej rozdzielczości czy też tej 300 dpi jak i w mniejszej lub większej

Domyślnie

A może to:
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...or_megapikseli
    coś Ci jeszcze pomoże... a i tu też jeszcze zajrzyj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=11003
    A tą utratą pikseli tak bardzo się nie przejmuj i tak przy >275dpi bez lupy tego nie zobaczysz - choć niektórzy twierdzą, że widzą nawet przy 400dpi.
    Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 06-02-2007 o 20:19

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Drogi kolego jeszcze niestety się nie rozumiemy spieszę z dalszym tłumaczeniem, nie chodzi mi o to że przy powiększaniu strace ilośc dpi bo to logiczne i wiem ile ich trzeba dla jakiej odległości i tak dalej spójrzcie jeszcze inaczej po kolei i po myślnikach

- w laboratorium mówią nam że ich maszyna drukuje w 300 dpi i tego należy się trzymac
    - robimy zdjęcie w rawie
    - w raw konwerterze ( np camera raw) obrabiamy je ustalamy wielkosc matrycy 8,2 mp (taką jaką dysponujemy) i dajemy 300 dpi
    - wiec otwiera nam się w photoshopie zdjęci w 300 dpi o rozmarze mniej więcej A4 ( około tyle wyjdzie z 8,2 mp przy 300 dpi)
    - mam nadzieje że nqarazie wszyscy rozumieją idzemy dalej
    - po ostatecznych obróbkach przed ostatecznym wyostrzeniem i przekonwertowaniem do profilu labu chcemy nadac zdjęciu odpowiednią wielkosc
    - no i teraz te schody, mianowicie
    - wielkosc zdjęcia morzemy zmieniac na 2 metody
    - pierwsza to metoda PRZESKALOWANIA czyli zmianiamy rozmiar zdjęcia bez zmiany ilości pixeli
    - druga to metoda ponownego próbkowania ( tu mamy wpływ na liczbe pikseli)
    - no i teraz jeśli chcemy drodzy panowie zmniejszyc metodą przeskalowania zdjęcie A4 (takie które mamy w 300dpi) to jak je zmniejszymy to uzyskamy więcej niż 300 dpi np jak je zmniejszymy do 10 na 15 to uzyskamy okolo 400 dpi czyli "****" bo lab na mówi że maszyna drukuje w 300
    - analogicznie jak powiększymy zdjęcie z A4 do A3 to uzyskamy 200 dpi więc również **** bo maszyna drukuje w 300
    - no więc żeby zachowac dpi którego każe trzymac się lab musimy każde zdjęcie którego zmieniamy rozmiar poddawac metodzie ponownego próbkowania czyli dadawania lub ucinania pikseli bo wtedy mamy kontrole nad dpi, więc to troche bez sensu
    - dlatego samo nasówa się pytanie czy dana maszyna np fuji frontier drukuje tylko w 300 dpi ? tak jak podali czy też w wiekszych i mniejszych żeby podczas zmniejszania rozmiaru każdego zdjęcia lub zwiększania nie trzeba było go poddawac metodzie ponownego próbkowania tylko poprostu je przeskalowac do formatu papieru i pozostawic to zwiększone lub zmniejszone dpi
    - mam nadzieje że teraz wszyscy wiedzą o co chodzi, le[piej wytłumaczyc się chyba nie da

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

W większości przypadków laby mają bardzo dobre algorytmy do przeskalowań , więc zmiana rozdzielczości mija się z celem .
    Przygotowujesz plik kadrując pod wymiar odbitki , a rozdzielczością się nie przejmuj . ( oczywiście w granicach rozsądku )

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów