Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 91

Wątek: Jak być niewidzialnym??

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Hmm często mam podobny problem. Jak znam osoby, którym robię zdjęcia to udaję że robię zdjęcie ... one w tym czasie pozują, jak myślą, że zdjęcie zrobione to ja wtedy naciskam sputst migawki i jest fajne naturalne zdjęcie z zaskoczenia. Jednak jak robię zdjęcia obcym ludziom to staram się to robić naturalnie bez zbędnych ceregieli i zawsze ładny uśmiech. A i jeszcze jedno .. staram się nie razić ludzi flashem ;]
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

A ja sobie wykombinowałem taką teorię pierwotną i często mi się sprawdza, choć pewnie wymaga jeszcze udoskonaleń:

Człowiek to drapieżnik a każde dostrzeżone spojrzenie wprost wywoła w "ofierze" naturalne poczucie zagrożenia (czytaj: przestanie się zachowywać naturalnie). Obiektyw, zwłaszcza szeroki, już nie jest taki jednoznaczny więc można się schować za puszką i "polować" wizjerem a przy każdym odsłonięciu oczu patrzeć wyraźnie w nieco inną strone z podwójnym zaciekawieniem na twarzy (bez sztucznej przesady!) i zupełnym lekceważeniem dla rzeczywistego modela. Wtedy jest szansa, że ten (jeśli jednak coś już podejrzewa) nagle nam się odruchowo odwróci dokładnie tam gdzie chcemy, by sprawdzić na co patrzymy i to może byc ten moment. Oczywiście mowa o przypadkowym modelu a nie umówionym.
    Dobrze jest wyglądać na zajętego, bo tu (znowu dzikość natury) stanie nieruchome z aparatem będzie odbierane jednoznacznie jako przygotowanie do ataku, a jeszcze z wpatrywaniem się to już w ogóle...

Czyli - nie patrzeć wprost, nie zamierać w oczekiwaniu.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hehehe-dobre, naprawde dobre...
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    pewnie zaraz mnie wysmieja ale... do robienia ludzi na ulicy, bezdomnych etc to kup sobie najlepiej analogową Leice z serii M
    bardzo nieinwazyjny aparat z rewelacyjnie cichą migawką bo prawda jest taka ze lustrzanki bywaja za duże i ludzie na nie dziwnie reagują
    Ja do fotografowania "na beszczela" używam Pentaxa MZ-7 - mała srebrno-czarna puszka z niedużymi szkłami, po odkręceniu gripa wygląda prawie jak kompakt i zupełnie nie rzuca się w oczy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

pomocny bywa tez wizjer kątowy, niby gmerasz cos w puszcze, glowa pochylona w dol i trzaskasz foty

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

z tym kątowy to chyba najlepsze

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pito Zobacz posta
    pomocny bywa tez wizjer kątowy, niby gmerasz cos w puszcze, glowa pochylona w dol i trzaskasz foty
    ale w takim kątowym to chyba nic nie widać bez przyklejenia do oka więc może lepszy byłby kątowy LCD coś takiego jak Zigview podobno najnowszy model ma wyzwalanie migawki więc spustu byś nie dotykał

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

są takie tuby nakładane na obiektyw ze zwierciadłem i focimy pod kątem 90 st. do obiektu
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie wiem dlaczego ale jest bardzo duzy spadek jakości przez tą tube. Bawiłem się tym kiedyś lustro wydaje się być dobre ale jakośc spada :-( trochę ciężko się tym kadruje ale to da się z czasem opanować
    wygląda to tak
    http://www.allegro.pl/item162432633_..._300d_30d.html

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jesli chodzi o imprezy bardziej kameralne (typu nieduze konferencje czy klasy) gdzie jest jeden z wielkim aparatem i wszyscy na niego gapia jest prosta metoda... Wykorzystac cala cyfrowosc cyfry i pstrykac ile wlezie

W moim przypadku to swietnie dziala... Pierwsze kilkadziesiat strzalow ciagle ktos zerka albo sie wrecz zaslania. Po jakims czasie oswajaja sie glosnawa migawka i lampa, wiec mozna chodzic dookola i fotografowac bez wplywu na przebieg tego co sie fotografuje.
    ...

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów