W jakich przedziałach ogniskowej obiektywy uznawane są za tele, a w jakich supertele?
W jakich przedziałach ogniskowej obiektywy uznawane są za tele, a w jakich supertele?
Ostatnio edytowane przez AdamAGP ; 03-02-2007 o 01:10
Podstawy Fotografii m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach
Jak na moje, to granicą jest 300mm.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Jak dla mnie - 400/4 DO, wszystkie stałki od 500mm wzwyż i... Bigmonster![]()
tak granica to 300mm przy czym 300 to jeszcze tele ;-) a 400 juz super tele
To wszystko zależy od formatu klatki.
Przecież np standard dla cropa to 35 mm, dla FF 50 mm a dla średniego formatu 80 mm.
Podobnie z większymi ogniskowymi.
Tele 300/2.8, supertele 400/4 i lepiej znaczy dłużej jaśniej.
Aha zapomniałem spytać: to ma jakieś znaczenie?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
a dla mnie superteleobiektywem bedzie to szkielko
wszak wiadomo ze teleobiektyw to taki obiektyw ktorego dlugosc jest znacznie mniejsza niz by na to wskazywala ogniskowa, innymi slowy: ktorego plaszczyzna glowna obrazowa wysunieta jest przed pierwsza przednia soczewkea ten Pentaxik o ogniskowej 77mm ma zaledwie 48 mm dlugosci, wiec fizycznie jest krotszy o ponad 1/3
to dopiero jest supertelephoto
EDIT:
200 1,8 L nie nalezy do klasy supertelephoto bo jest obiektywem typu retrofocusjego dlugosc to 208mm
![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez thorin ; 03-02-2007 o 10:53
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.