W jakich przedziałach ogniskowej obiektywy uznawane są za tele, a w jakich supertele?
Rozgraniczenie ogniskowych tele/supertele
Zwiń
X
-
Rozgraniczenie ogniskowych tele/supertele
Ostatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich GórachTagi: Brak
-
-
Jak dla mnie - 400/4 DO, wszystkie stałki od 500mm wzwyż i... Bigmonster
Komentarz
-
-
To wszystko zależy od formatu klatki.
Przecież np standard dla cropa to 35 mm, dla FF 50 mm a dla średniego formatu 80 mm.
Podobnie z większymi ogniskowymi.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Jac Zobacz wpistak granica to 300mm przy czym 300 to jeszcze tele ;-) a 400 juz super tele
Komentarz
-
Tele 300/2.8, supertele 400/4 i lepiej znaczy dłużej jaśniej.
Aha zapomniałem spytać: to ma jakieś znaczenie?"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Zamieszczone przez Ramirez Zobacz wpisTo wszystko zależy od formatu klatki.
Przecież np standard dla cropa to 35 mm, dla FF 50 mm a dla średniego formatu 80 mm.
Zamieszczone przez muflon Zobacz wpisAle nie 400/5.6 :-P :-P :-P
Komentarz
-
Komentarz
-
a dla mnie superteleobiektywem bedzie to szkielko
wszak wiadomo ze teleobiektyw to taki obiektyw ktorego dlugosc jest znacznie mniejsza niz by na to wskazywala ogniskowa, innymi slowy: ktorego plaszczyzna glowna obrazowa wysunieta jest przed pierwsza przednia soczewkea ten Pentaxik o ogniskowej 77mm ma zaledwie 48 mm dlugosci, wiec fizycznie jest krotszy o ponad 1/3
to dopiero jest supertelephoto
EDIT:
200 1,8 L nie nalezy do klasy supertelephoto bo jest obiektywem typu retrofocusjego dlugosc to 208mm
Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.
Komentarz
-
Thorin, z tym retrofocusem to juz przesadziles w tych tele obiektywach i retro obiektywach chodzi o dlugosc ukladu optycznego a nie dlugosc obudowy. Więc nie powinienes zakladac, ze 200 1,8 L przy 208mm dlugosci jest retrofocusem, bo te 208mm to dlugosc obudowy a nie ukladu optycznego. Sądze, że ten obiketyw jest klasycznym szkłem długoogniskowym.
Pozdrawiam!
Komentarz
-
oj tam na zartach sie nie znasz Mancat
a to mam jeszcze jeden superteleobiektyw, pentax 40mm ktory ma... 15 mm
dywagujemy wlasnie z Mancatem ilez to mm rzeczywiscie ma uklad optyczny, ale nie majac rzeczonego egzemplarza i suwmiarki, zakladajac ze ma rzeczywiscie 15mm, dostajemy szklo o budowie skroconej az o 62 procent, no prosze pokazcie mi taki superteleobiektyw u Canona
Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ramirez Zobacz wpisTo wszystko zależy od formatu klatki.
Podobnie z większymi ogniskowymi.
Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz wpisTele 300/2.8, supertele 400/4 i lepiej znaczy dłużej jaśniej.
Aha zapomniałem spytać: to ma jakieś znaczenie?
Czyli z tego co piszecie nie ma jednoznacznej definicji supertele?
Czy może jednak można określić, że tele to od 80 do 300 a powyżej 300 supertele?Ostatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach
Komentarz
-
AdamAGP, mylisz troszeczke pojecia, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to co to jest supertelephoto, a co telephoto, powiedzmy ze jest taka granica:
obiektywy krotkoogniskowe---obiektywy standardowe---obiektywy dlugoogniskowe
jednak dzis zwyklo sie zamiennie mowic o obiektywach dlugoogniskowych czy teleobiektywach, jak udowodnilismy, teleobiektywem moze byc i 70 mm i 40 mm szklo, i to nie byle jakim teleobiektywem, jezeli zerkniesz w muzeum Canona na dlugosc fizyczna obiektywu i jego ogniskowa zobaczysz ze te nazywane supertelephoto zaiste sa teleobiektywami, bo to wynika z ich budowy, a 200mm f1,8 juz jest tylko obiektywem dlugoogniskowym. Nie ma jednoznacznej definicji, te szkielka pentaxa pod wzgledem skrocenia budowy czyli ich "teleobiektywizacji" bija na glowe najdrozsze i najdluzsze szkla Canona
pozdrawiam
krzysiekOstatnio edytowany przez thorin; 2366.
Komentarz
Komentarz