Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Dyfuzor czy soft box ?? Co kupić ??

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Panowie, poprawcie mnie jesli sie myle, ale jezeli dobrze pamietam, nawet na opakowniu stofena bylo napisane, ze ze stofenem nalezy zawsze odchylac lampe o 45 (bo rozprasza swiatlo takze w dol). A skoro nawet producent o tym mowi, to po co walic na wprost? (wydaje mi sie, ze wtedy jego dzialanie jest najmniej widoczne)
    niekoniecznie... to jest tylko przykładowe zastosowanie stofena i chyba jego najlepsza cecha
    stofen może się sprawdzić równie dobrze przy odchyleniu na całe 90 stopni w górę, jak i ustawieniu na wprost... chociaż faktycznie na wprost ma raczej najsłabsze działanie
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WereWolf Zobacz posta
    niekoniecznie... to jest tylko przykładowe zastosowanie stofena i chyba jego najlepsza cecha
    stofen może się sprawdzić równie dobrze przy odchyleniu na całe 90 stopni w górę, jak i ustawieniu na wprost... chociaż faktycznie na wprost ma raczej najsłabsze działanie
    tak, oczywiscie, ze to nie jest 'jedyne sluszne', zastanawiam sie jednak czy warto go uzywac na wprost, wiedzac, ze rozprasza swiatlo takze w dol - czyli wali blyskiem po czujniku lampy... jak tylko bedzie okazja (czytaj: zlapie 'ochotnika'), to przetestuje...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    tak, oczywiscie, ze to nie jest 'jedyne sluszne', zastanawiam sie jednak czy warto go uzywac na wprost, wiedzac, ze rozprasza swiatlo takze w dol - czyli wali blyskiem po czujniku lampy... jak tylko bedzie okazja (czytaj: zlapie 'ochotnika'), to przetestuje...
    dlatego właśnie nie używałem tego na wprost z automatyką lampy (tzn. po tym, jak już przekonałem się, że chyba tak robi)

jednak czasem używałem na wprost - wtedy już na manualnych ustawieniach, wydaje mi się, że zawsze trochę to pomaga...

ale tak jak mówiłem... prawdopodobnie przy pomiarze światła przez obiektyw tego problemu nie będzie, jak już przyjdzie mi stofen dla 580EX (powinien dojść jakoś na dniach), to dam znać jak to w tym przypadku wygląda
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Uprawnienia umieszczania postów