Jak w temacie stoję przed wyborem i nie wiem co lepiej .....
Będę focił zwierzaki i ptaki na polach i łąkach.
Pozdrawiam![]()
Jak w temacie stoję przed wyborem i nie wiem co lepiej .....
Będę focił zwierzaki i ptaki na polach i łąkach.
Pozdrawiam![]()
jak masz kase to bierz 100-400... dostajesz stabilizacje, wiekszy zakres ogniskowych(bo dodanie konwetera pogorszy jakosc obrazów z sigmy) i w ogole lepsze szkłonie ma sie nad czym zastanawiawiac... jesli jednak nie masz kasy to sam znasz odpowiedź :]
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Ale Canon jest ciut ciemniejszy ....
...ale z konwerterem będziesz miał także ciemniej.... ja bym do ptaszków brał 100-400 ew 400/5,6 stałoogniskowe, sigma jest świetna ale do ptaków zbyt krótka
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Cenowo oba warianty nie wiele się od siebie różnią - pozoataje więc pytanie co ci się bardziej przyda światło ma krótszej ogniskowej czy IS na długiej ( moim zdaniem światło ale ... no własnie to jest bardzo duze ale )
Wziąłbym zdecydowanie Sigmę. Lepsza optycznie na długich ogniskowych od Canona, nawet z TC 1,4 !! Nie wyciąga się podczas zoomowania. Do tego znacznie tańsza. Zależy jednak co kto lubi. Proponowałbym udać się do sklepu i obejrzeć najpierw oba szkła.
po przemysleniach zdecydowałbym się chyba na wyjście tylnimi drzwiami czyli 400/5,6... jeśli ptaszki i zwierzaczki to chyba nie ma sensu zaczynac od 100 mm...
a i tak pewnie te 400mm czasem będzie za krótkie![]()
Ten 400/5.6 L jest rzeczywiście doskonały i szeroko stosowany w fotografii przyrodniczej. Ale nie znaczy, że jest to zawsze najlepsze rozwiązanie. Trzeba dobrze wiedzieć co się chce fotografować (wielkość, odległość) i jak (ad hoc, z ręki, z zasiadki i statywu itp.). Małe ptaki czy gryzonie można podejść bardzo blisko, a ten obiektyw ostrzy dopiero od 3,5 metra!! Dodatkowo jest dość ciemny 5.6. Dlatego Sigma 100-300/4 czy Canon 300/4 IS L często mogą stanowić lepsze rozwiązanie, zwłaszcza w połączeniu z TC 1,4.
A gdzie można się do nich przymierzyć ??
jotes zgadzam się z tobą jesli chodzi o dobór szkła do preferencji ale ciężko jest podejrzewam że ciężko jest na poczatku swej drogi wiedziec dokładnie co się chce uzyskać.... więc wybór zooma będzie w tym miejscu korzystniejszy..... a zoomów ci u nas dostatek..... Bigma (sigma) robi przecie 80-400 za dużo mniejsze pieniądze, a także stosunkowo niezły 50-500 w podobnej cenie, więc wybór jest znacznie szerszy niż tylkote dwa szkla o które zapytał scooter