Strona 6 z 48 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 479

Wątek: Narzekania na 17-40 4L

Domyślnie

Witam wszystkich,

Dzisiaj na chwilkę miałem Tamrona 17-50 od znajomej gdyż zastanawiam się czy kupić Canona 17-40 czy wspomnianego tamronka.

Porównywałem go z Canon 100/2.8 Macro USM, 70-200/f4 L USM i starą Tokiną 28-70/2.6-2.8. Zdjęcia zrobiłem na szybko przy świetle lampy na suficie i przy silnym doswietleniu lampą neonową. Obiektyw podpinałem do 10D przymocowanego do statywu. Chodziło mi o ogólne porównanie dlatego wyjaśniam , że test nie dotyczył tych samych ogniskowych ustawionych na obiektywach (z powodów wiadomych).
    I co się okazało:
    1. tamron FF rzędu 2-3 mm na ogniskowej 17mm, na 50 mm w normie, w dobrym świetle (doświetlenie) całkiem nieźle z ostrością, przy świetle lampy na suficie na 4 zdjęcia 2 nietrafiona ostrość (łapanie ostrości troszkę trwało)
    2. tokina FF rzędu 4 cm, wszystko "pięknie" rozmyte (myślę że mi umarła) - przemilczmy ten obiektyw, choć być może za darmo uzyskałem namiastkę obiektywu miękko rysującego ;-)
    3. canon 100/2.8 : FF rzędu 1mm, światło lampy sufitowej - wszystkie zdjęcia z dobrze ustawioną ostrością, doświetlenie obiektu fotografowanego - ostrość trafiona na każdym zdjęciu a obraz żyletka
    4. canon 70-200 - to już legenda jako jedyny ze wspomnianych żadnego FF/BF; ostrzy w punkt nie zależnie od oświetlenia, ostrość żyletka

Niech mi wolno będzie dołożyć jeszcze kilka uwag odnośnie tamrona, bo o nim jest głównie mowa:
    1. głośność silnika - to lekka przesada, mój kit 28-105 chodzi ciszej. Hałasuje podobnie do sigmy 18-50/3,5-5,6, może nawet głośniej - jak zardzewiałe łożysko w samochodzie. Dla osób lubiących aficzowanie się ze swoim sprzetem foto - ideał, nikt nie przejdzie obojętnie słysząc takie dźwięki.
    2. pierścień ogniskowej chodzi dość ciasno i może dlatego miałem wrażenie że niezbyt płynnie (porównywałem do 70-200/f4 L USM)
    3. ustawienie trybu AI servo spowodowało że silnik AF cały czas popiskiwał korygując ostrość (dodam, że obiektyw był na statywie). Ani L-ka Canona ani Tokina tego nie robiły - chyba że po prostu nie słyszałem silnika
    4. szkoda że nie ma wewnętrznego ogniskowania jak chociażby moja umierająca tokina czy L-ki - podczas ostrzenia obraca się pierścień AF (łatwo o przytrzymanie go palcem, a to przecież w końcu silnik, który raczej tego nie lubi).

Jak dla mnie wybór jest prosty - co mi po chwalonej ostrości Tamrona 17-50 skoro nie trafia AF. Byś może w warunkach zewnętrznych przy dobrym świetle będzie robił ostre zdjęcia. Tego nie wykluczam. Wiem, że mozna bawić się regulacje ale przecież nie o to chodzi. Wewnętrzne ogniskowanie, FTM i płynność ustawiania ogniskowej w L-kach przekonały mnie do 17-40 pomimo jego wyższej ceny oraz wielokrotnie krytykowanej ostrości. A ponadto co Canon to canon. Nie ma tym przesady gdyż, miałem do niedawna chwaloną za ostrość Sigmę 100-300/f4. Po 6 miesiącach niezbyt intensywnego użytkowania podczas zmiany ogniskowej wewnętrzne soczewki przestały przesuwać się wdłuż osi obiektywu - po prostu zaczęło coś tam stukać i dlatego pozbyłem się go. Sprawdzałem inny egzemplarz ale nowszy model (bo z DG) a tam ... piski pierścienia podczas pracy autofokusa - szok. W tym momencie podjąłem decyzję o zakupie canona 100-400/4.5-5.6 L USM IS i bardzo go sobie chwalę. Cała operacja wymiany sigmy na canona kosztowała tyle, że za canona zapłaciłem ponad 6 tys zł. A mógłbym kupić za 5400-5500 zł. Czyli nauczka na przyszłość. Zresztą moja żona sama przypomniała mi "zabawy" z sigmą i wskazała jedyny wg niej własciwy wybór: canon 17-40 zamiast tamrona 17-50.

Jak nie wiesz co wybrać to spytaj żonę o jej zdanie ... ;-)

Jesli ktoś nie podjął jeszcze decyzji to być może moja przygoda z obiektywem sigma będzie dla niego drogowskazem. Przecież najlepiej uczyć się na błędach innych osób.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez krzysp ; 03-01-2007 o 00:38

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp Zobacz posta
    Jesli ktoś nie podjął jeszcze decyzji to być może moja przygoda z obiektywem sigma będzie dla niego drogowskazem. Przecież najlepiej uczyć się na błędach innych osób.
    I tym sposobem jestem w 100% przekonany do tejże eLki ,czyli 17-40 8) Choć nie brałem pod uwagę tamrona i jak również nie ten zakres, to jednak po takich postach skłaniam się zdecydowanie w stronę optyki Canonow'skiej z serii L . Lepiej kupić raz a porządnie.

Post jak najbardziej przydatny w podjęciu ostatecznej decyzji. Dzięki !
    pucha i grucha

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp Zobacz posta
    Pozdrawiam.
    Również bardzo dziękuję za konkrety a nie bajanie z czapki.
    Jednym zdaniem - trzeba zacząć zbierać kasę... :-/
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Ja tez jestem zadowolony z 17-40. Oczywiscie 70-200/4 latwiej jest zrobic zdjecie zachwycajace, ale to rowniez kwestia 'latwej' ogniskowej, nie wynika to z braku ostrosci 17-40. Zgadzam sie tez, ze zdjecia z 17-40 po wywolaniu zyskuja.

Gratuluje zakupu i zycze duzo zadowolenia z tego szkla w Nowym Roku.

A to 17-40 pod slonce, z filtrem polaryzacyjnym (tak nawiasem UV nie ma wplywu na wyglad zdjecia).
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 06-01-2007 o 01:01
    1D i obiektywy Canona

alek1111
    Guest

Domyślnie Mój pierwszy obiektyw 17-40 L - co sądzicie o jakości zdj?

Witajcie
    Od kilku dni jestem mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem obiektywu Canon 17-40 z serii L ze światełkiem 4.
    Obiektyw kupiłem z myślą o fotografowaniu głównie krajobrazów ale też np zamków etc...w skrajnym przypadku możłiwe że da się też wykorzystać go do portretu.

Szkło ma współpracować z 400D - Jestem po serii zdjęć z ręki tego co było pod ręką...
    Chciałbym was prosić a głównie osoby które mają na codzień do czynienia z tym szkłem najlepiej w podobnej konfiguracjio to byście zerkneli na kilka zdjęć i ocenili jakość obiektywu - ponieważ zauważyłem że poniektórzy mają z nim kłopoty w ostrzeniu.
    Zaznaczam że nie przykłądałem też specjalnie uwagi do ustawień - dopiero zaczynam, fotki wykonane na Priorytecie Przesłony ISO 100 i 200.
    Linki które prezentują zdjęcia w pełnej rozdzielczość znajdziecie poniżej.
    Dzięki i pozdrawiam

ISO 100 40mm F/5

ISO 100 40mm F/5.6

ISO 400 17mm F/4

ISO 100 40mm F/4

ISO 100 17mm F/4

ISO 100 17mm F/4

ISO 100 40mm F/4

ISO 200 17mm F/4

ISO 100 40mm F/5.6

ISO 200 40mm F/5.6

ISO 200 40mm F/5.6
    Ostatnio edytowane przez alek1111 ; 06-01-2007 o 21:20

Początki nałogu

Domyślnie

Witam!
    Ja tam z 17-40 jestem bardzo zadowolony, poniezej przyklad pracy pod swiatlo, ale z analoga. Sorki za baznadziejny skan, niemniej jednak, uzywam tego szkla z analogioem i cyfra i zawsze mi sie micha smieje.

Przyklad:

Na obiektywie byl filtr UV Hoya Pro slim.
    Nie wiem dlaczego ale nigdy mi sie jeszcze nie udalo osiagnac takiej ladnej gwiazdki za słońca na 30D mimo wielu prob. Film to Fuji REALA 100.

Pozdrowki
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

to ta gwiazdka nie jest wynikiem uzycia specialnego filtra z tym efektem???
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Pawel: bardzo ladna fotka.
    Co do gwiazdki to faktycznie wyglada to na filtr 'gwiazdkowy'.
    1D i obiektywy Canona

Domyślnie

Co prawda nie mam 17-40L (dopiero na wiosnę będzie) ale w porównaniu do mojego zestawu (350D+kit) to kiepsko to wygląda, tylko nie wiem gdzie leży przyczyna, czy w body czy w obiektywie. Zdjęcia, które oglądam z 400D wydają mi się mniej ostre od tych z 350D.

EDIT

Oczywiście chodzi o ostrość obiektywu, bo plastyka i kolor są naturalnie na korzyść eLki
    Ostatnio edytowane przez stdanielo ; 06-01-2007 o 13:08

Początki nałogu

Domyślnie

Nie używałem żadnego specjalnego filtra oprócz UV o którym pisałem, ale on służy głównie jak ochrona obiektywu. Tez się zdziwiłem gdy to zobaczyłem po wywołaniu. Próbowałem na 30D różnych ustawień przysłony i niestety nigdy się nie udało, ale widziałem u kolegów którzy robią nocne zdjęcia, że takie gwiazdki otrzymywali od światła lamp np. ulicznych. Sam nie wiem co powoduje taki efekt. Ale to OT, generalnie podsumowują polecam 17-40 i do analoga i do cropa.

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Strona 6 z 48 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów