ludzie je nie wiem o co wam chodzi z tym głosnym i wolnym AF w sigmach...
mam ten obiektyw i używam go tak jak fotoamator używa w ogóle sprzetu fotograficznego. rozumiem ze canon ma cichszy AF i szybszy, ale czy warto za to płącić kolejne 400-500 zł wiecej (mówię o nowym sprzecie)? nie czynię z tego zarzutu, ale wszyscy tu na forum zachowują sie tak jakby jedynym krytrium wartości obiektywu był szybki i cichy AF... Jestem przekonany, ze wiekszość z was nie robi żadnej reporteki, ani nie fotografuje w warunkach, gdzie najlepiej jakby AF w ogole nie było słychac... wiec ta zaleta AF jest wątpliwa. W testach można za to wyczytać np. na www.optyczne.pl , że sigma jest w wiekszości parametrów lepsza od omoawianego canona, a moimm zdaniem włąśnie jakość optyczna powinna przeważyć przy wyborze obiektywu, a nie szybkość i cichość AF i jeśli autor wątku jest jedynie amatorem fotografii i nie bedzie używał obiektuwu w specyficznych warunkach to to powinno miec dla niego pierwszorzędne znaczenie. a tak na marginesie, omawiany obiektyw i tak nie nadaje sie do szybkiej reporteki jest po prostu na to za cienki i tyle - przynajmniej tak wynika z testów które czytałem![]()