Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Papier fotograficzny

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Papier fotograficzny

Mam pytanko odnośnie wyboru papieru fotograficznego. Pomijając firmę produkującą to czym powinnam się kierować? Jaka gramatura jest optymalna? Nie planuję robienia plakatów ani nawet folderów A4 Co najwyżej zdjęcia 15x21 a w większości 10x15
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Coś już napisał Awatar Firrdun
    Miasto
    London

Domyślnie

Wazna jest gradacja (kontrastowosc) Jezeli masz na mysli czarno biale to mozna kupic takie zmienno gradacyjne (kontrastowosc papieru zmieniasz naswietlajac go z roznymi filtrami nakreconymi na obiektyw powiekszalnika).
    Dosc istotne jest tez podloze, bo o ile jest to papier to mozesz suszyc na suszarce "stykowej" a jak na podlozu poliuteranowym to tylko na takiej, na ktorej papier nie bedzie sie stykal ze zrodlem ciepla, ale domyslam sie ze odbitki raczej suszyc bedziesz na spinaczu przypietym do sznura na bielizne wiec to nie powinien byc problem. A i oczywiscie masz wybor czy bedzie to papier matowy, pol matowy czy blyszczacy
    Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hm... Myślę, że warto doprecyzować czy chodzi o papier do drukarki czy do powiększalnika
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    London

Domyślnie

A no wlasnie. Ja raczej przyzwyczajony do fotografii analogowej jestem, wiec wypalilem z powiekszalnikiem a nawet nie popatrzylem na stopke Izewa. Nawet mi do glowy nie przyszlo ze moze chodzic o papier do drukarki. Dopiero niedawno przesiadlem sie na cyfre i jakos sobie nie wyobrazam, ze drukowanie w domu moze byc tansze i dawac lepsze efekty niz zaniesienie do labu pliku do przeniesienia na papier. No ale ja to nawet drukarki nie mam i doswiatczenie w tym temacie tez 0, wiec moge sie mylic.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Hm... Myślę, że warto doprecyzować czy chodzi o papier do drukarki czy do powiększalnika
    Przecież w pytaniu jest wyraźnie o papierze fotograficznym, nie do drukarki.
    Nie wiadomo tylko czy chodzi o BW (tu już napisano) czy kolor do RA-4 (o tym nie mam pojęcia - nie robiłem (-: )

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nawet nie dopuszczam do siebie myśli, by drukować zdjęcia na drukarce. Tylko lab. Zresztą wystarczy wilgotnym palcem po takiej domowej wytwórczości przeciągnąć i wszystko będzie jasne. Labu jak dla mnie nic nie zastąpi. A zdjęcia (takie udane i dobrze obrobione) polecam sobie wywołać w formacie 30x45. Z 20D wychodzą śliczne zdjęcia bez najmniejszego problemu. Dzisiaj sobie kilka takich w antyramie powiesiłem w pokoju. Papier Fuji, błysk. Jest bardziej detaliczny. Aż chce się takie zdjęcia oglądać. Nawet jak kadr jest niespecjalnie ciekawy Polecam i pozdrawiam.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    London

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    A zdjęcia (takie udane i dobrze obrobione) polecam sobie wywołać w formacie 30x45. Z 20D wychodzą śliczne zdjęcia bez najmniejszego problemu [...] Aż chce się takie zdjęcia oglądać. Nawet jak kadr jest niespecjalnie ciekawy Polecam i pozdrawiam.
    No jak dla mnie to duze formaty fotografii dopiero dzialaja na odbiorce i nawet laika niezainteresowanego fotografia sklania do zastanowienia "co autor chcial nam przekazac", bo jak widzi takie 10x15 to tylko patrzy czy na zdjeciu jest jakas ladna dziewczyna

Sorry za OT

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mamy właśnie w Łodzi na Piotrkowskiej wystawę zdjęć zrobionych przez spotterów. Wraz z kolegą, który robi analogiem, daliśmy fotki w formacie 30x45. Pozostali wywołali 20x30. Powiem szczerze.... zero porównania. Duże zdjęcia przyciąga wzrok, wciąga do patrzenia. Aż szkoda bo chłopaki mają piękne kadry, ale bali się dużego formatu bo focą Nikonami z matrycą przeważnie 6 MPx. Namawiałem, tłumaczyłem, uczyłem jak zrobić to w PS-ie by było ok... bali się dać takich dużych i teraz pewnie żałują. Na następny raz może się skuszą.
    Tak na marginesie to zapraszam pod nr 87
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Papierek do drukarek też się nazywa fotograficzny
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

też byłem pewny że chodzi o taki do maczania w ciemni.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów