Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Papier fotograficzny

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Duzo zalezy jaka ma sie drukarke. Swietny paier ma Canon do swych modeli, np. 5200. Stosuje i efekty sa super, porownywalne do tych z labu, aczkolwiek ciut slabsze...

Zdrowko

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sorry... chyba trochę za szybko wysłałam... niestety nie mam ciemni i możliwości wywoływania zdjęć samodzielnie... przynajmniej na razie...
    Pytanie jednak dotyczyło papieru do drukarki. Często znajomi chcą żeby im jedno wydrukować bo im się podoba i leć tu z tym do labu... zwykle są to rodzinne fotki więc nie ma potrzeby większych odbitek niż 15x21 ;-)
    Marantz - zdjęcia z drukarki wychodzą całkiem fajnie i wcale nie trzeba po nich paluchami jeździć, tylko od razu do ramki je ;-) A format, no cóż na razie nie drukuję większych, jakoś nie mam takiej potrzeby, a może nie mam jeszcze takiego zdjęcia które chciałabym w takiej formie oglądać ??:
    Ostatnio edytowane przez izewa ; 27-12-2006 o 12:51
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A więc jednak drukarkowy

Ja druk we własnym zakresie uprawiam w bardzo podobnych celach - albo sztukę czy dwie dla znajomych, bądź dla siebie coś na szybko. Stosuję papier, jakiego pełno ostanio na allegro: o taki. Drukarka to Pixma IP3000.

Drukuję na nim jako na Photo Paper Pro czy jakoś tam (chodzi o ustawienie najlepszego rodzaju papieru) drukarka podaje wtedy dużo atramentu i kolory i czernie wychodzą ładnie nasycone. Papier daje radę to wchłonąć. Jest nieco gorzej, niż na przykładowych papierkach Canona dołączonych do drukarki, ale cena 10x mniejsza więc nie ma co narzekać.

BTW, na przyszłość myślę nad sprawieniem sobie do takich celów jakieś termosublimacyjnej drukareczki...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a ja zastanwiam sie - bo laby też różne stosują papiery - jak z ich trwałością..??

Coś już napisał Awatar Firrdun
    Miasto
    London

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    a ja zastanwiam sie - bo laby też różne stosują papiery - jak z ich trwałością..??
    Ale o jaka trwalosc Ci chodzi? Bo poza samym papierem i jego jakoscia liczy sie tez chemia i dokladnosc np plukania (cz-b) czy swierzosc stabilizatorow (kolor) wykorzystanych do obrobki. Generalnie z labami to jest tak, ze duzo zalezy od tego czy dany lab korzysta z chemi tak jak radzi producent czy np chce oszczedzic i wywoluje na starej chemi. Pol biedy jesli ktos wywola Ci odbitke na starej chemi (odbitke zawsze mozesz zrobic jeszcze raz) ale lipa totalna jak ktos np zle obrobi Ci negatyw, bo po czasie negatyw sie zniszczy. no ale teraz to 90% ludzi na cyfrach robi wiec ten problem zanika.
    Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Ja druk we własnym zakresie uprawiam w bardzo podobnych celach - albo sztukę czy dwie dla znajomych, bądź dla siebie coś na szybko. Stosuję papier, jakiego pełno ostanio na allegro: o taki. Drukarka to Pixma IP3000.
    Ja mam drukarkę Canon IP1500 dostałam gratisowo 5 szt papieru Canon 10x15 o gramaturze 270 ale teraz przyszedł czas na zakup kolejnych i zastanawiam się jaki wybrać żebym później nie żałowała... Ten który polecasz ma gramaturę 240 czyli w sumie podobną... ale na co jeszcze powinno się patrzeć?

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Drukuję na nim jako na Photo Paper Pro czy jakoś tam (chodzi o ustawienie najlepszego rodzaju papieru) drukarka podaje wtedy dużo atramentu i kolory i czernie wychodzą ładnie nasycone.
    A za tę uwagę bardzo dziękuję. Ja brałam zawsze po prostu Photo Paper... spróbuję teraz na Pro

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez izewa Zobacz posta
    ale na co jeszcze powinno się patrzeć?
    Myślę, ze od gramatury ważniejsze jest wchłanianie atramentu przez papier. Sama gramatura decyduje tylko o sztywności. A kiedyś kupiłem jakieś badziewie, w które tusz nie wnikał i sechł przez minutę naniesiony w postaci kałuż. Tego niestety nie sprawdzisz oglądając opakowanie....
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    [...] Zresztą wystarczy wilgotnym palcem po takiej domowej wytwórczości przeciągnąć i wszystko będzie jasne. [...]
    Co tam palcem! Ja sie poswiecilem i kilka razy wilgotnym jezorem po papierze Ilforda (drukarkowym foto) pojechalem, jak i placem zamoczonym w wodzie i widocznych reakcji nie zauwazylem.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola Zobacz posta
    Co tam palcem! Ja sie poswiecilem i kilka razy wilgotnym jezorem po papierze Ilforda (drukarkowym foto) pojechalem, jak i placem zamoczonym w wodzie i widocznych reakcji nie zauwazylem.
    Właśnie o to chodzi... Wszystko zależy od jakości tego co kupimy :rolleyes:
    Dlatego też moje pytanie. Te próbki Canona też były całkiem dobre, ale nie lubię nie mieć wyboru ;-)

Bywalec

Domyślnie

witam,
    przerabialem temat papieru jakis czas temu i musze powiedziec, ze oprocz Canona, ktory robi swietne ale drogie papiery to mi sie bardzo podoba EPSON Premium Glossy gramatura 255. s041729 to numer produktu jaki mam na paczce [10x15cm]. Stosunek jakosc/cena moim zdaniem ma najlepszy wlasnie ten Epson.
    piast9 mowi o papierze, ktorego uzywa... hmm.. mialem ten papier i musze powiedziec ze szkoda pieniedzy. Jakosc tragiczna wychodzi![mam PIXMĘ] wyblakle kolory, polysku jakby nie bylo. Najtanszy lab zrobi lepsze odbitki.
    Do wiekszych A4 uzywam Emtec'a rowniez glossy.
    Gdyby cena nie grala roli to wybralbym jednak papiery Canona
    Canon Rulezzz

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów