Wielkosc tabletu to kwestia indywidualna. To dziala tak samo jak to, ze jeden lubi machac pedzlem na desce B5 a drugi dziubie dlugopisem komiksy na marginesie szkolnego zeszytu. Osobiscie przeszedlem z tabletu A5 na A6.
Uzywam glownie do malowania tekstur i podmalowek w 4k, retuszu fotek i rysowania we flashu. A4 to dla mnie zbyt duzy kawal dechy, reka boli po 5 minutach machania.
A co ma orginał papierowy wspólnego z wielkością monitora?
Tak, na pewno za coś takiego dopadłaby go hiszpańska inkwizycja, dewianta jednego. Do 30-tki musowo trzeba A3. Następnie na A3-ce ogranicza się obszar roboczy do A6 żeby się wygodnie retuszowało w PS, ale unika się posądzenia o szerzenie herezji.
Oj pewnie, do rysowania konieczne jest coś większego. Trzy posty wcześniej doradziłem do rysowania A4, szalenie trudno rysować na czymś wielkości wrzoda na d... szczególnie jak się np. chce pociągnąć ekspresyjne ślady z gestu. Ale rysowanie to inna bajka, a retusz inna.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 18-12-2006 o 20:56
buehehheee do monitora odrysowywany ksztalt przykladasz??(zart oczywiscie). Przyklad dobry, za zakupem wiekszego tabletu, ale kompletnie nie majacy nic wspolnego z wielkoscia monitora.
Jedyne, do czego mozna by sie czepic, to do rozdzielczosci tabletu przy korzystaniu z duzych monitorow (>21), ale i ta jest wystarczajaca:cool:
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
Oj kiepsko Panowie z percepcją dzisiaj... chodziło mi o odrysowywanie z tabletu... a nie z monitora...
po to właśnie jest przeźroczysta powierzchnia tabletu...
Poza tym z większego tabletu da się wykroić mniejszą powierzchnię roboczą a z mniejszego?
Pomijam ilość zajmowanego miejsca...
z percepcja dobrze, tak sobie tylko zartujemy.Ale powiedziales to w kontekscie monitora, co z tymze nie ma nic wspolnego.
Wykroic jak najbardziej mozna.... tylko po co wywalac wtedy nieporownywalnie wiecej kasy?
EDIT: I dobrze, ze pominales ilosc zajmowanego miejsca... tez bym pominal..![]()
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
NO już jest... Wacam Graphier A6 .. i leży pod choinka
Podziele się wrażeniami po użytkowaniu
Dzięki za pomoc
ZENIT 12XP | Canon EOS 30D | EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 | TAMRON 17-50 F/2.8 | Canon EOS 33 | EF 28-105mm F/4-5.6 | LowePro MiniTrekker AW | i kilka pierdołków![]()
www.SIERAQ.digart.pl
..::SieraQ::..
... mój nie poleżał za długo ... nie wytrzymałem i podłączyłem
... a teraz czekają mnie długie godzinu przyzwyczajania się do obsługi :neutral:
- kupiłem w : http://www.dc24.pl - 399zł
p.s. .. czy ktuś może mi powiedzieć jak skonfigurować PS-a lub Graphier-a aby rysował mi tylko i wyłącznie w momencie kiedy przytrzymuję przycisk. ??