Jakiego wyboru byś nie dokonał zawsze będzie to kompromis. Musisz dobrać szkło najbardziej odpowiadające twoim preferencjom.

1. sigma 17-70 - "genialny" zakres ogniskowych (zastanawiałem się też nad jego kupnem), ale gorsze światło i niektóre parametry optyczne (nie testowałem) spowodowały inny wybór.

2. tamron 28-75 - jasny i często chwalony za jakość obrazu (nie używałem), pasuje do FF i APS-C ale dla mnie mało użyteczny jako podstawowy obiektyw z powodu braku szerokiego kąta. Jaki szeroki do niego dokupić w przyszłości? Masz kitowy obiektyw... to zbadaj na nim jakich ogniskowych najczęściej używasz... bo możesz później przeklinać ten wybór. Ktoś radził 17-35... wydaje mi się, że narazisz się na ciągłe przepinanie szkieł... ale może się mylę

3. tamron 17-50 jasny i niezły optycznie (gdyby był 17-70 nie zamieniłbym na żaden inny - po co?). Nie nadaje się do FF. Z 400D zachowuje się przyzwoicie (inny AF od tego w 350D) Nie będę ukrywał... mam 400D i wybrałem do niego właśnie ten obiektyw.

4. sigma 18-50 nie znam...

5. C 17-40 L - na pewno b. dobre szkło (nie będzie z nim żadnych "cudów") ale troszkę przyciemnawe w niektórych sytuacjach i o zbyt małym zakresie ogniskowych i ...dość drogie niestety.

A zastanawiałeś się nad uzupełnieniem swojego KIT-a i Sigmy 70-300 o nadający się nieźle do portretowania i tani (ok. 350 zet) 50/1,8II?