Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 111

Wątek: EF 50 f/1.8 a EF 50 f/1.4 USM

vpGregP
    Guest

Unhappy Canon EF 50mm f/1.8 MkII czy moze lepiej EF 50mm f/1.4 USM

Witam

Stoje przed dylematem jaki obiektyw wybrac i mimo wielu poszukiwan nie potrafie podjac decyzji... szukalem na forum informacji, ale wlasciwie nic nie znalazlem, dlatego zakladam nowy watek.
    Wybieram pomiedzy Canonem EF 50mm f/1.8 MkII a EF 50mm f/1.4. Odpowiedniki ze swiatlem 1.2 lub mniejszym odpadaja ze wzgledu na cene

Czy mial ktos moze doswiadczenia z jednym i drugim? Za pierwszym z nich przemawia przede wszystkim cena i dobra optyka. Slyszalem jednak, ze lubi on sprawiac problemy, ze pojawia sie BF lub FF, poza tym jest wykonany z plastiku wraz z mocowaniem. Slyszalem ze jest niewygodny i podatny na uszkodzenia (po dwoch miesiacach pracy obluzowana jedna z soczewek - efekt polowa kadru rozmyta).

Drugi ma naped USM wiec bardziej precyzyjny AF, wykonany z metalu, mniejsze swiatlo... ale cena o 900zl wiecej. To prawda, nie ma nic za darmo, ale czy w przypadku wymienionych szkiel warto jednak dac te 900zl wiecej czy moze roznica nie warta tych pieniedzy?

Wolalbym obiektyw, ktory bedzie mi sluzyl dlugo a nie tylko przez chwilke. Inna sprawa to ostrosc... chcialbym zdjecia ostre... jak zyleta Z obecnego - kitowego 18-55, na 50mm ostrosci jakby troszke brak bez wzgledu na ustawiana przyslone.
    No i co z ta jakoscia wykonania tego ze swiatlem 1.8?

Najbardziej zalezy mi na uwagach uzytkownikow, ktorzy mieli do czynienia z jednym i drugim i moga porownac te dwa "osobniki", ale za wszelkie uwagi bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam,
    vpGregP
    Ostatnio edytowane przez vpGregP ; 11-12-2006 o 17:54

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja przymierzam się powoli do wymiany 1.8 na 1.4. AF w 1.8 jest kiepski, raczej przypadkowy. Nic mi się jeszcze nie poluzowało, ale lekko tandetny jest.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Miałem 50 1.8 II, teraz mam 1.4... I wołami już by mnie nie zaciągnięto z powrotem do 1.8. Człowiek szybko przyzwyczaja się do "dobrego"...
    50 1.8 był całkiem ostry, ale dla mnie był używalny od ~f/2.8 ze względu na autofocus. Raz trafił lepiej, raz gorzej, ale najczęściej był FF.
    Jeśli tylko Cię stać i jesteś pewien, że będziesz tego szkła używać - bierz 1.4...

P.S. Ja 50-tki używałem głównie do portretów, stąd ta "używalna" (wg mnie) przysłona 2,8 była dla mnie zdecydowanie średnia...
    A do czego może się przydać 1.4 - poniżej mała próbka:

(to oświetlenie, to od małej świeczki...
    Ostatnio edytowane przez gzak ; 11-12-2006 o 18:16
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Polaczylem co najmniej 4 watki klasy "50 1.8 vs 50 1.4"

Wszystkim zalozycielom tego typu watkow dedykuje Punkt 3 Regulaminu: http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).

Z akcentem na "zanim" .

vpGregP
    Guest

Red face Oooo, tego wlasnie bylo trzeba :)

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Polaczylem co najmniej 4 watki klasy "50 1.8 vs 50 1.4"

Wszystkim zalozycielom tego typu watkow dedykuje Punkt 3 Regulaminu: http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).

Z akcentem na "zanim" .
    Czytalem regulamin, i daje slowo, ze szukalem w wyszukiwarce tego forum "50 1.8 1.4" w kilku kombinacjach i jedyne co otrzymywalem to informacje ze nic nie znaleziono . Dlatego wyskoczylem z tym nowym watkiem. Przepraszam za zamieszanie... i dziekuje bo dzieki przeniesieniu mojego watku znalazlem sie u wrot kopalni wiedzy

vpGregP
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Miałem 50 1.8 II, teraz mam 1.4... I wołami już by mnie nie zaciągnięto z powrotem do 1.8. Człowiek szybko przyzwyczaja się do "dobrego"...
    [...]
    A do czego może się przydać 1.4 - poniżej mała próbka:

(to oświetlenie, to od małej świeczki...
    I wlasnie do tego typu zdjec chcialbym go uzywac, portrety, waskie kadry, zblizenia, slabe, "klimatyczne" swiatlo swiecy.
    Sporo sie tutaj oczytalem i watpliwosci jakby mniej

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vpGregP Zobacz posta
    Czytalem regulamin, i daje slowo, ze szukalem w wyszukiwarce tego forum "50 1.8 1.4"...
    To, że szukajka forumowa nie zdaje bardzo często egzaminu wiadomo od dawien dawna. Generalnie byłbym zatym, żeby tą wyszukiwarkę googlową pana Jac'a gdzieś podpiąć, żeby była bardziej na widoku, a nie tylko w jego stopce.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vpGregP Zobacz posta
    Czytalem regulamin, i daje slowo, ze szukalem w wyszukiwarce tego forum "50 1.8 1.4" w kilku kombinacjach i jedyne co otrzymywalem to informacje ze nic nie znaleziono .

Mi wystarczylo wpisac "50 1.8" i zaznaczyc szukanie tylko w tytulach i znalazlem 4 albo 5 watkow . To znaczy szukac hasla zwiazanego tylko z pytaniem jakie chce zadac, a nie calego hasla bedacego pelnym pytaniem.
    Choc przyznam ze wyszukiwanie googlem jest jeszcze skuteczniejsze.

vpGregP
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Mi wystarczylo wpisac "50 1.8" i zaznaczyc szukanie tylko w tytulach i znalazlem 4 albo 5 watkow . To znaczy szukac hasla zwiazanego tylko z pytaniem jakie chce zadac, a nie calego hasla bedacego pelnym pytaniem.
    Choc przyznam ze wyszukiwanie googlem jest jeszcze skuteczniejsze.
    Oki, oki zgadza sie, wiem jak dzialaja wyszukiwarki... ale wpisz do wyszukiwarki "ef50 1.8 1.4" czyli to czego szukalem i zobacz co dostaniesz "Jaki obiektyw uzywacie do wesel" - mnie wesela nie interesuja .
    Zaznacze ze interesowal mnie tylko canon dlatego poprzedzilem 50 symbolem ef. No i szukalem czegos konkretnego, czyli porownania 50-tek 1.8 i 1.4 a najlepiej dokonanych przez osoby ktore mialy i jeden i drugi obiektyw, a nie jakich kolwiek informacji o jednym lub drugim, bo troche juz sie o nich "z osobna" naczytalem. Inna sprawa, ze potrzebowalem w miare szybo tej informacji.

Przepraszam Cie Vitez raz jeszcze, ze musiales interweniowac w tej sprawie i zarazem dziekuje za pomoc.

Nawiasem mowiac decyzja juz podjeta... bedzie 1.4

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Największa wada wersji 1.4 to naprawdę duże CA na pełnej dziurze (widoczne przy ostrym świetle z daleka bez okularów i spora koma w podobnych warunkach.
    Już to gdzieś pisałem, że na 20D ta 50/1.4 nie powala mnie aż tak bardzo jakością (jak na stałkę oczywiście), przy 5D dostaje skrzydeł i jest już bardzo dobrze. Ale wspomniane wcześniej wady niestety pozostają. AF jest średnio szybki (tzn. pozostałe moje szkła ostrzą dużo szybciej, ale tam jest lepszy napęd) za to solidność mechaniczna (dla mnie sprawa bardzo istotna) jest wyborna.
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów