Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
Widzę po samplach, że szkło świetnie sprawdza się w krajobrazach, tylko ,że mnie oprócz krajobrazów interesuje również jak ta tokina sprawdziła by się w reporterce/street photo/koncertach(wiem ,że ciemna, ale mam już ciemniejszy obiektyw i daje rade ;] ) Robiliście może tego typu zdjęcia ?
Z ludźmi w tym obiektywie jest ten drobny problem że Ci co się znajdą blisko krawędzi kadru będą wyglądali dosć dziwnie...

Jak jest z af w tym obiektywie, szybko ostrzy ? Jest tak cichy jak USM w Canonie ?
Jest niewiele głośniejszy niż USM ale ostrzy znacznie wolniej.

Czytałem, że ma bardzo dobrą jakość wykonania i że jest solidna. Chciałbym się dowiedzieć jak to wypada w praktyce i długookresowym użytkowaniu ? Pojawiają sie jakieś luzy ? Dużo paprochów zassysa ? Łatwo się rysuje (obudowa/soczewka) ? Może jakieś spadki kontrastu, ew. jakość w rogach ? Jak pod światło, mocno flaruje ?
Trudno moje użytkowanie nazwać długookresowym ale będzie niedługo rok jak ją mam i na razie pod względem mechanicznym jest bez zarzutu. Generalnie jestem z niej zadowolony ale używam głównie do krajobrazów... Jedyne co mnie denerwuje to abberacja chromatyczna...