Strona 26 z 254 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Rysiaczek... To nie jest bezstratne, gdyz zwiekszajac rozmiar tracisz rozdzielczosc obrazu a co za tym idzie ilosc detali.
    ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia, Gnieżdżewo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wd2001 Zobacz posta
    Fakt, ale i tak ich nie lubię Jak większości państwowych urzędów, które bezproduktywnie przeżerają moje podatki
    Wynika z tego, że nie lubisz szkolnictwa, policji, straży pożarnej, służby zdrowia, wojska, urzędów miast/gmin/powiatów, drogowców (którzy robią drogi za pieniądze z budżetu) oraz górnictwa i stoczni do których podobno rząd dopłaca oraz wiele innych...

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow Zobacz posta
    To ja mam jeszcze pytanko odnośnie tego pita. Czy to są dochody uzyskiwane za granicą czy dochody z działalności twórczej, czyli pozycja "inne" ??

Oakhallow
    Bardzo łopatologicznie jest to opisane razem z instrukcją wypełniania pita 53 na stronie : http://partner.ebiznes.org.pl/podatek,zza,granicy.htm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Rysiaczek... To nie jest bezstratne, gdyz zwiekszajac rozmiar tracisz rozdzielczosc obrazu a co za tym idzie ilosc detali.
    ejjj no bez jaj... wytlumacz mi to jak czterolatkowi - powiekszam ze stalym wspolczynnikiem - x2, x4 itd - gdzie tu stracę choćby jeden pixel ze szczegolow? Nie zyskuje na rozdzielczosci, to oczywisty fakt, ale tez nie trace informacji! Ilosc detali jest przeciez dokladnie taka sama, z tym ze sa one wieksze...

edit: cholera, znowu OT - odpowiedz na PM prosze
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    ejjj no bez jaj... wytlumacz mi to jak czterolatkowi - powiekszam ze stalym wspolczynnikiem - x2, x4 itd - gdzie tu stracę choćby jeden pixel ze szczegolow? Nie zyskuje na rozdzielczosci, to oczywisty fakt, ale tez nie trace informacji! Ilosc detali jest przeciez dokladnie taka sama, z tym ze sa one wieksze...
    Gdyby tak było jak piszesz, obraz wyglądał by coraz gorzej - zamiast jednego pixela miał być pixel wielkości czterech, i był by to już widoczny kwadrat.
    Przy zwiększaniu algorytmy interpolujące zrobią na tych czterech pixelach kolor zbliżony do tego powiększanego jak i paru sąsiednich, ale na każdym inny, zależnie od pikseli sąsiadujących, żeby nie było ostrych, kwadratowych krawędzi. Praktycznie cały obraz się zmienia, po zmniejszeniu z powrotem x2 - z pewnością będzie mniej ostry.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To inaczej... Wez zdjecie 1800 na 1200 pixeli i wydrukuj standardowa odbitke (15x10). Wez teraz zmniejsz to zdjecie do 450 na 300 pixeli i znow wydrukuj z niego standardowa odbitke... Kwadraty? No wlasnie to samo sie dzieje przy drukowaniu wiekszych formatow z pustym pompowaniem poprzez mnozenie pixeli. Nie ma to najmniejszego sensu i nazwanie tego "brakiem utraty" to jednak imho nie za dobry pomysl. Co z tego ze masz wiecej pixeli na wydruku nie ma zmiany?
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Gdyby tak było jak piszesz, obraz wyglądał by coraz gorzej - zamiast jednego pixela miał być pixel wielkości czterech, i był by to już widoczny kwadrat.
    Przy zwiększaniu algorytmy interpolujące zrobią na tych czterech pixelach kolor zbliżony do tego powiększanego jak i paru sąsiednich, ale na każdym inny, zależnie od pikseli sąsiadujących, żeby nie było ostrych, kwadratowych krawędzi. Praktycznie cały obraz się zmienia, po zmniejszeniu z powrotem x2 - z pewnością będzie mniej ostry.
    tak, to jest oczywiste

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    To inaczej... Wez zdjecie 1800 na 1200 pixeli i wydrukuj standardowa odbitke (15x10). Wez teraz zmniejsz to zdjecie do 450 na 300 pixeli i znow wydrukuj z niego standardowa odbitke... Kwadraty? No wlasnie to samo sie dzieje przy drukowaniu wiekszych formatow z pustym pompowaniem poprzez mnozenie pixeli. Nie ma to najmniejszego sensu i nazwanie tego "brakiem utraty" to jednak imho nie za dobry pomysl. Co z tego ze masz wiecej pixeli na wydruku nie ma zmiany?
    a tu uwazam przyklad za nietrafiony. przy skalowaniu w dol i pozniejszym w gore jest oczywista strata informacji. przy najprostszym powiekszaniu w gore (x2 itd) straty informacji nie ma. I tylko o to mi chodzi! A ze bedzie to wygladalo badziewnie, to calkiem inna rzecz:rolleyes:

anyway - konczmy OT'a - myslimy podobnie, inaczej rozumiemy 'bezstratna'

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    a tu uwazam przyklad za nietrafiony. przy skalowaniu w dol i pozniejszym w gore jest oczywista strata informacji. przy najprostszym powiekszaniu w gore (x2 itd) straty informacji nie ma. I tylko o to mi chodzi! A ze bedzie to wygladalo badziewnie, to calkiem inna rzecz:rolleyes:
    Jest, właśnie to starłem Ci się napisać tam, gdzie potwierdziłeś, że to oczywiste. Jest _zmiana_ informacji, po przeskalowaniu w górę. Po przeskalowaniu z powrotem w dół otrzymasz _inny_ obraz (choć łudząco podobny, ale inny, na pewno mniej ostry).

Domyślnie

Proponuję wydzielić nowy wątek z "zarabianie na zdjęciach" o temacie "powiększanie i zmniejszanie zdjęć, pixele kwadratowe i inne".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Jest, właśnie to starłem Ci się napisać tam, gdzie potwierdziłeś, że to oczywiste. Jest _zmiana_ informacji, po przeskalowaniu w górę. Po przeskalowaniu z powrotem w dół otrzymasz _inny_ obraz (choć łudząco podobny, ale inny, na pewno mniej ostry).
    oczywiscie, ze jest zmiana! Ale zmiana, ktora nie powoduje utraty informacji! Utrata jest dopiero przy skalowaniu w dol

Strona 26 z 254 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów