Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: problem z obiektywem

hildek
    Guest

Domyślnie

zadzwonilem i nie ma problemu, aby jakies ruchy zrobic. Chyba sie skusze na 35mm f/2 - mam nadzieje ze to bedzie to czego szukam.
    Jezeli ktos cos moze doradzic jeszcze to chetnie poczytam rady. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hildek Zobacz posta
    zadzwonilem i nie ma problemu, aby jakies ruchy zrobic. Chyba sie skusze na 35mm f/2 - mam nadzieje ze to bedzie to czego szukam.
    Jezeli ktos cos moze doradzic jeszcze to chetnie poczytam rady. Pozdrawiam.
    A ja myślę że wpadasz z jednej skrajności w drugą. IMO 50tka będzie zdecydowanie bardziej uniwersalnym obiektywem, ale skoro sprawdziłeś używając kita że 35mm ci najbardziej pasuje to kupuj.

hildek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A ja myślę że wpadasz z jednej skrajności w drugą. IMO 50tka będzie zdecydowanie bardziej uniwersalnym obiektywem, ale skoro sprawdziłeś używając kita że 35mm ci najbardziej pasuje to kupuj.
    patrzac na te obiektywy (85 i 35) to zgadzam sie ze to sa skrajnosci, ale nie mialem okazji wczesniej uzywac ani jednego ani drugiego. 35 w kit'cie tylko. 85 zamowilem opierajac sie na opiniach uzytkownikow, niestety nie bylo to madre rozwiazanie.
    Poprostu sie nie znam i nie mam doswiadczenia, a pare osob napisalo : "Na twoje porzeby najlepszy bedzie 85mm" i tak sie posluchalem. Poczytalem troche na temat tego obiektywu i ogolnie byl chwalony, tylko.... nie w tym co ja potrzebuje. Myslalem, ze portretowka moge zrobic cale sylwetki, za duzo nie cudzujac... i sie mylilem

Jezeli teraz ta 35 nie bedzie miala jakis innych minusow, sadze ze to bedzie to czego szukam. Zobaczymy.

BTW dzieki Wszystkim za zainteresowanie i pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Myslalem, ze portretowka moge zrobic cale sylwetki, za duzo nie cudzujac... i sie mylilem
    A co to za dużo cudowania? poprostu trzeba odejść na odpowiednią odległość i można robić całe sylwetki. To wina tego że nie sprawdziłeś czy tobie taka ogniskowa będzie pasować w warunkach w jakich robisz zdjęcia. Nie ma co zwalać winy na obiektyw. Z 35 też jak staniesz za blisko to będziesz miał podobnie jak z 85.

Jezeli teraz ta 35 nie bedzie miala jakis innych minusow, sadze ze to bedzie to czego szukam. Zobaczymy.
    Miejmy nadzieje że będziesz zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez snow ; 05-12-2006 o 02:11
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Marcin B.
    Guest

Domyślnie

Spróbuj standardem 50mm/1.8 np.

hildek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Nie ma co zwalać winy na obiektyw. Z 35 też jak staniesz za blisko to będziesz miał podobnie jak z 85.
    Gdzie zwalam wine na obiektyw?

A za duzo cudowania = zrobic zdjecie w pomieszczeniu o dlugosci 5m z odleglosci 10m.
    Jak umiesz tak, to chetnie sie naucze
    Ostatnio edytowane przez hildek ; 05-12-2006 o 20:31

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

a ja powtorze znowu co inni
    -wez zooma-kita najtaniej-i WYPROBUJ !!!-ktora ogniskowa pasuje do Twojej pracy, jesli zawiedziesz sie jakoscia sprzedaj i kup ten juz wlasciwy

-tamronik 28-75 ??
    50D; 70-200 4L; 17-40 4L; LowePro (na brzuchu).

hildek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amotax Zobacz posta
    a ja powtorze znowu co inni
    -wez zooma-kita najtaniej-i WYPROBUJ !!!-ktora ogniskowa pasuje do Twojej pracy, jesli zawiedziesz sie jakoscia sprzedaj i kup ten juz wlasciwy

-tamronik 28-75 ??
    kupujac aparat przeciez masz obiektyw... czy to nie jest kit? wyprobowalem i juz wiem czego chce.

W sumie mam dylemat miedzy dwoma obiektywami :
    canon EF 28 mm f/1.8 USM
    Canon EF 35mm f/2

co doradzacie? bo w sumie jest 600 zl roznicy.

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Mniej niz 35 mm to juz nieporozumienie albo farsa jezeli chodzi o sylwetki i mode... Juz 35 jest moim zdniem kontrowersyjne. No ale kazdemu wedle potrzeb i wymagan. 35mm przy 1.6 cropie to minimum do takiej pracy jak opisujesz.

Zdrowko

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

witam.
    ...po radach na kilku forach...
    Wiesz jak powiedziales ze do fotografii mody to ludzie pomysleli ze przynajmniej bedziesz robil na pelnej klatce (tzn. 5D). A na cropie to jest to szklo wyjatkowo waskie nadajace sie raczej tylko do zblizen twarzy. Komfort kadrowania pelnych postaci tym szklem na cropie jest zaden.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów