Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: problem z obiektywem

hildek
    Guest

Domyślnie problem z obiektywem

witam.
    jestem nowy, wiec chyba nie jest to dziwne, ze mam sporo klopotow z dziedzina fotografii

Problem tkwi w tym, ze nie wiem czy utopilem 1500zl na obiektyw, ktory na pierwszy rzut oka nie spelnia moich oczekiwan.

Mianowicie zakupilem (przez internet), po radach na kilku forach obiektyw Canon EF 85 f/1.8 USM.

Ten obiektyw mial spelniac role obiektywu fotografujacego mode (mode reklamowa - czy jak ten dzial sie nazywa), a jest to typowa portretowka.

Zastanawiam sie co zrobic, by moc pstrykac zdjecia calej modelki, a nie jej twarzy. Tym obiektywem da sie objac cala modelke ale z odleglosci ponad 5 metrow, a chyba to nie jest normalne (no chyba, ze tak robia profesjonalisci, a ja poprostu panikuje bezsensu ? )
    Nie znam sie i dlatego prosze Was o pomoc co mozna i jak z tym fantem zrobic?
    Czy sa jakies filtry pomniejszajace? Czy mam juz dzwonic i prosisc sklep o wymiane towaru ?

Pozdrawiam i dzieki z info. (prosze szydercow, aby dali sobie spokoj ze zlosliwosciami)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tzn. że zanim go kupiłeś nawet go nie przetestowałeś w jakimś sklepie czy Ci odpowiada ?
    Nie jestem szydercą, ale kupiłeś... można by powiedzieć kota w worku :-| . Ale myślę że warto spróbować zwrócić towar. Teoretycznie ma się ileś tam dni na zwrot towaru, nawet kupując poprzez internet. Jeśli to pod crop'a to może lepiej kupić 50 albo 35 (jeśli to ma być stałoogniskowy) ?
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 04-12-2006 o 20:56

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

A z ilu metrów chcesz modelki obejmować?
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

hildek
    Guest

Domyślnie

no niestety kupilem kota w worku :/ posluchalem sie rad ludzi z for internetowych i przeczytalem artykul, ktory zachwalal ten obiektyw do tego typu zdjec.
    Rozumiem, ze zdjecia tego typu to crop tak?

Prosze o rade co najlepiej kupic, jezeli sie da wymienic towar.
    Nie wiem czy stalo ogniskowy czy nie, ale czy zmiennoogniskowe maja ten efekt "bokeh"?

Prosze o konkretny model obiektywu, ktory bedzie sie nadawal do moich potrzeb.

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    A z ilu metrów chcesz modelki obejmować?
    hehe wczesniej robilem zdjecia z odleglosci mniejscych i wydaje mi sie, ze jednak ok 10 m ze staloogniskowym obiektywem na zdjecie ubran na modelce to troche za daleko bo ciezko uwydatnic fakture tkaniny itd.

Dobrze pisze czy jestem w bledzie?

Aha i chcialbym tez zdjecia tym obiektywem robic w studiu, wiec nawet 5m to duzo za duzo...

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hildek Zobacz posta
    no niestety kupilem kota w worku :/ posluchalem sie rad ludzi z for internetowych i przeczytalem artykul, ktory zachwalal ten obiektyw do tego typu zdjec.
    To jest obiektyw bardzo dobry do tego typu zdjęć.

Rozumiem, ze zdjecia tego typu to crop tak?
    Nie.

Prosze o rade co najlepiej kupic, jezeli sie da wymienic towar.
    Obiektyw jest sprawny więc po co wymieniać?

Nie wiem czy stalo ogniskowy czy nie, ale czy zmiennoogniskowe maja ten efekt "bokeh"?
    To jest cecha każdego obiektywu, jedne maja ładniejszy, drugie bardziej brzydki.

Prosze o konkretny model obiektywu, ktory bedzie sie nadawal do moich potrzeb.
    To z ilu metrów te modelki chcesz fotografować?

Czasem się zastanawiam czy takim ludziom taki fajny sprzęt potrzebny, czy nie lepiej jakby sobie kompaktem robili te zdjęcia, bo widać że kolega nie ma pojęcia za co się bierze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli obiektyw jest przyzwoity to fakturę ubrań itd. będzie widać. Crop (np. 1.6x,1.3x) to wycinek z pełnej klatki 35mm. Bokeh ma każdy obiektyw z tym, że niektóre ładniejszy a inne brzydszy.

EDIT: kurka wodna, snow mnie ubiegł Pisanie postów zawsze idzie mi ślamazarnie
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 04-12-2006 o 21:13

hildek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    To jest obiektyw bardzo dobry do tego typu zdjęć.

Nie.

Obiektyw jest sprawny więc po co wymieniać?

To jest cecha każdego obiektywu, jedne maja ładniejszy, drugie bardziej brzydki.

To z ilu metrów te modelki chcesz fotografować?

Czasem się zastanawiam czy takim ludziom taki fajny sprzęt potrzebny, czy nie lepiej jakby sobie kompaktem robili te zdjęcia, bo widać że kolega nie ma pojęcia za co się bierze.
    Ale od czegos trzeba zaczac... Napisalem ze sie nie znam w tym temacie jeszcze, ale to kwestia czasu i bedziemy pewnie mogli juz na jakisms poziomie podyskutowac.

Odleglosc od fotografowanych modelek wydaje mi sie, ze bedzie odpowiednia w granicach 2-5m.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Im bliżej modelki/modela tym większe deformacje powstaną (przydługie nogi itd.) Ja myślę że taka 135 na pełnej klatce była by ok, choć jeszcze nigdy nie robiłem tego typu zdjęć.

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Spróbuj z 35mm, a najlepiej podepnij KIT'a i sobie sprawdź jaka ogniskowa ci potrzebna a potem dobieraj sobie obiektyw pod tą ogniskową.

Korba
    Guest

Domyślnie

jak pisal Bagnet007 ... kup sobie 50 lub 35. prawie na pewno masz cropa (napisz do czego ten obiektyw zapinasz) najlepiej pozyczyc od kogos jakiegos zooma z zakresu 18-55 i zobaczyc przy jakiej ogniskowej odlegosc od modelki cie zadawala ... potem tylko wybor dobrego szkla staloogniskowego i wio

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów