Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: D200, 5d

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A propos - widzę, że na forum Nikona pozamykaliście już wszelkie wątki dotyczącej 5d lub pełnej klatki. Czyżby jakieś komplesy panów Kaleid'a i Czornyj'ego ? Nie dajecie w ten sposób wypowiedzenia się na temat, a widać, że ludzie chcą pełnej klatki w Nikonie, więc czemu nie można na ten temat pogdybać? Nikon gubi klientów w segmencie fotografii profesjonalnej i reklamowej na rzecz Canonowych pełnych klatek i coś mi się zdaje że swoje DX-owe promesy będzie musiał schować do szuflady. Oczywiście mowa o małoobrazkowych DSLR, nie o większych formatach. Nie wierzę, że będą patrzeć bezczynnie jak ludzie przesiadają się na Canony. No chyba, że tylko w naszym kraju, gdzie świadomość techniczna jest statystycznie większa niż np w USA można zaobserwować taką migrację sprzętową. Ja nie mam nic przeciwko, chętnie zobaczyłbym takiego nikona z matrycą FF. No i rynek by się rozruszał troszkę, bo jak tak dalej pójdzie to następca 5d będzie miał dodany odkurzacz, Digic III i nic poza tym.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A propos - widzę, że na forum Nikona pozamykaliście już wszelkie wątki dotyczącej 5d lub pełnej klatki. Czyżby jakieś komplesy panów Kaleid'a i Czornyj'ego ? Nie dajecie w ten sposób wypowiedzenia się na temat, a widać, że ludzie chcą pełnej klatki w Nikonie, więc czemu nie można na ten temat pogdybać? Nikon gubi klientów w segmencie fotografii profesjonalnej i reklamowej na rzecz Canonowych pełnych klatek i coś mi się zdaje że swoje DX-owe promesy będzie musiał schować do szuflady. Oczywiście mowa o małoobrazkowych DSLR, nie o większych formatach. Nie wierzę, że będą patrzeć bezczynnie jak ludzie przesiadają się na Canony. No chyba, że tylko w naszym kraju, gdzie świadomość techniczna jest statystycznie większa niż np w USA można zaobserwować taką migrację sprzętową. Ja nie mam nic przeciwko, chętnie zobaczyłbym takiego nikona z matrycą FF. No i rynek by się rozruszał troszkę, bo jak tak dalej pójdzie to następca 5d będzie miał dodany odkurzacz, Digic III i nic poza tym.
    Cichy - pozamykali, bo o czym tu gadać. Według mnie małe są szanse na to że Nikon zrobi FF-a ze względów finansowych. Trzeba po prostu mnóstwo forsy zainwestować, a szansa na jakiś zarobek wcale nie jest nadzwyczajna. Zwłaszcza że canon już w dużym stopniu pozamiatał na tym rynku. Chodzą słuchy że Sony pracuje nad FF-em więc może od tej strony się ruszy.
    Po za tym w nikonie chłopaki doszli do wniosku że najlepszą kasę trzepie się na najniższym segmencie i ostatnie ruchy firmy wyraźnie wskazują, że to będzie dla nich priorytet. FF w tej chwili to bardziej kwestia prestiżu niż dobrego interesu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-11-2006 o 19:27
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A propos - widzę, że na forum Nikona pozamykaliście już wszelkie wątki dotyczącej 5d lub pełnej klatki. Czyżby jakieś komplesy panów Kaleid'a i Czornyj'ego ?
    Po pierwsze primo - ja niczego nie zamykałem. Po drugie - w tymże wątku dyskusja odbywała się w koło macieju - ktoś coś twierdził, kto inny mu odpowiadł i za chwilę ktoś następny znów pisał to samo. Temat był maglowany do zerzygania i cały czas wszyscy powtarzają te same pierdoły. Nikon ma fulfrejma w dupie, o czym tu jeszcze gadać.

Co do moich kompleksów, to wzruszyła mnie twoja troska - nie musisz się jednak martwić, bo gdybym miał jakiś problem to zawsze mogę sobie taką zabawkę sprawić, posiadanie trzech systemów by mnie nie zbankrutowało.

Nic jednak na to nie poradzę, że jestem zadowolony ze swojego strupieszałego aparatu, mimo że nie jest on najlepszy na świecie, ani trendy, ani fulfrejmowy
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 30-11-2006 o 20:13

Domyślnie

...a jakże Czornyj...masz rację ...pokaż co potrafi fotograf plus aparat nie trendy . Wiem wiem, wypuszczam Cię ale Ty się nie dasz Tak trzymać...
    ...innym polecam prace Stiga na www.saldat.pl - on raczej używa Nikosia D200 - z przyzwoitą optyką i jest co oglądać. To taki kontrapunkt z mojej strony do 5D, którego i tak bym wybrał bez wzglądu na to, że faktycznie dużo droższy niż D200...powody już tu nie raz przytoczone.
    Pozdrawiam

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Po pierwsze primo - ja niczego nie zamykałem. Po drugie - w tymże wątku dyskusja odbywała się w koło macieju - ktoś coś twierdził, kto inny mu odpowiadł i za chwilę ktoś następny znów pisał to samo. Temat był maglowany do zerzygania i cały czas wszyscy powtarzają te same pierdoły.
    No ostatnio to już odnosiłem wrażenie, że niektórzy sobie ja...a robią pytając po raz n-ty o to samo w tym samym wątku. Zwłaszcza ostatni wątek pobił wszelkie rekordy. Warto zobaczyć na sam koniec - do jak konstruktywnych wniosków doszliśmy .

Cytat Zamieszczone przez obserwator Zobacz posta
    ...a jakże Czornyj...masz rację ...pokaż co potrafi fotograf plus aparat nie trendy . Wiem wiem, wypuszczam Cię ale Ty się nie dasz Tak trzymać...
    ...innym polecam prace Stiga na www.saldat.pl - on raczej używa Nikosia D200 - z przyzwoitą optyką i jest co oglądać. To taki kontrapunkt z mojej strony do 5D, którego i tak bym wybrał bez wzglądu na to, że faktycznie dużo droższy niż D200...powody już tu nie raz przytoczone.
    Pozdrawiam
    No tak .. póki co to kto trzyma aparat ma jeszcze spore znaczenie ... chyba że "układ" to zmieni .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po pierwsze primo - ja niczego nie zamykałem.
    Topic: NIKON D200 czy CANON EOS 5D ???
    Ale poddałeś mi zaj...sty pomysł - zamykam temat w cholerę
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No dobrze, może ten jeden Tego, który wspomniałeś nie zamykałem. A ten, który zamknąłem - to na prośbę Canoniera Nic ci nie poradzę na to, że wszystkie te wątki brną w ostrą bzdurę...

Domyślnie

No dobrze, może ten jeden Tego, który wspomniałeś nie zamykałem. A ten, który zamknąłem - to na prośbę Canoniera Nic ci nie poradzę na to, że wszystkie te wątki brną w ostrą bzdurę...
    Tak, myślę, że to bardzo niebezpieccczny temat. Jakiś czas temu odważyłem się wdać na forum Nikona w podobną dyskusję. Kiedy wyraziałem swoją opinię... znikła po około czterech godzinach. Za drugim rezem postanowiłem pisać nie tylko o zaletach 5D ale i D200, kltóre to w ręku trzymałem. I... Po raz pierwszy w życiu zostałem obrażony na forum Bez urazy, ale myśę, ze poziom merytoryczny dyskusji na Canon-Board jest o niebo wyższy.

Uprawnienia umieszczania postów