Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 65

Wątek: Canon 100/2.8 macro - uzytecznosc

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

A mozna jakies zdjecie z rozmytym tlem? Najlepiej z jakimis swiatlami albo czyms podobnym tak zeby mozna bylo ocenic jak tak na prawde to tlo jest rozmywane. Te dwa zdjecia ktore zamiesciliscie pokazuja tylko ze obiektyw jest ostry, a to juz wiem Oczywiscie ciagle chodzi o zdjecie nie macro, bo macro ogladalem az za wiele na PBase.
    Ostatnio edytowane przez Gizzmo ; 28-11-2006 o 22:09
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    A mozna jakies zdjecie z rozmytym tlem? Najlepiej z jakimis swiatlami albo czyms podobnym tak zeby mozna bylo ocenic jak tak na prawde to tlo jest rozmywane. Oczywiscie ciagle chodzi o zdjecie nie macro, bo macro ogladalem az za wiele na PBase.
    Stara setka, nie USM:

f/8
    Załącznik 2114

f/4
    Załącznik 2115

f/2,8
    Załącznik 2116

f/5,6
    Załącznik 2117
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Na temat tego obiektywu mogę powiedzieć że jak dla amatora ten obiektyw jest rewelacyjny.To prawda że ten obiektyw jest cholernie ostry ale czy wolny tego nie zauwyłem , może dlatego że w swojej stajni nie posiadam żadnej L-ki .Zdjęcia robię tym obiektywem przeróżne od mackro po portrety i jeszcze tam takie tylko zwiększej odległości.Jestem z niego bardzo zadowolony ponieważ spełnia moje amatorskie oczekiwania.Co do słowa amatorskie to odnosi się to że nigdzie nie wystawiam , nie skanuję i nigdzie ich nie przesyłam nie drukuje ,jedyna prezentacja to przyjaciele i rodzina i dla samego siebie ponieważ się tym interesuje.Także jak ktoś chce się pobawić fotografią macro a zarazem na spacerze pstryknąć dziewczynie portret czy wiewiórce w parku to jak najbardziej ok.Co do rozmycia tła to uważam że jest bardzo ładne ,ale wszystko zależ od gustu .
    Wydaje mi się że ten obiektyw jest uniwersalny ,rozmycie tła jest ok a USM pracuje szybko i niezawodnie .
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Trzeba przyznać, że na tych wszystkich fotach rysuje pięknie.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    Trzeba przyznać, że na tych wszystkich fotach rysuje pięknie.
    Ale skąd. Na zdjęciach z różą (to przy f/4) możesz w bokehu policzyć listki przysłony. Nie po tym się poznaje pięknie rysujące szkła. Na zdjęciu wiszących listków przy f/5,6 bokeh jest bardzo brzydki. Uczciwie muszę przyznać, że warunki do tego typu testu były wyjątkowo wredne, ale cóż, tak to już jest.

Warto sobie zdać sprawę z potrzeb i możliwości technicznych. Najczęściej świetną ostrość mają szkła z małą liczbą listków przysłony. I odwrotnie - szkła z legendarnym i pięknym bokehem to szkła, gdzie tych listków jest dużo.

Sam nie znam dobrego połączenia obu tych cech w jednym szkle, które nadawałoby się na portret i makro (nawet po dołączeniu miecha). Jeśli ktoś zna i moze pokazać przykłady, bardzo chętnie się zapoznam. Jak dla mnie główne cechy tych szkieł po prostu nawzajem się wykluczają.
    Jarek

Dopiero zaczyna Awatar k.y.h

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta

Najczęściej świetną ostrość mają szkła z małą liczbą listków przysłony. I odwrotnie - szkła z legendarnym i pięknym bokehem to szkła, gdzie tych listków jest dużo...
    Ciekawe, ciekawe a mógłbyś myśl rozwinąć? Szkła z większą ilością listków przysłony nie maja świetnej ostrości?

IMHO ef 100/2.8 macro USM, to bardzo "użyteczny" obiektyw.
    Daje radę przy słabych warunkach oświetleniowych np. koncerty, portrety, pejzaż, "makro". Zresztą powyżej jest kilka przyjemnych przykładów,więc przyłączam się do ogólnych pochwał nt. w/w obiektywu. Co do prędkości AF- jeżeli za wolny, to skutecznie nadrabia FTM'em.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ja przepraszam, ale FTM a szybki AF to dwie zupełnie inne bajki... ciężko aby jedno drugie nadrabiało..
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    No ja przepraszam, ale FTM a szybki AF to dwie zupełnie inne bajki... ciężko aby jedno drugie nadrabiało..
    Może posłużyłem się zbyt dużym skrótem myślowym;-)
    Prędkość AF jest zadowalająca, a jeżeli obiektyw zaczyna "polować", albo wiem że w sposób bardzo istotny się zmienia odległość do fotografowanego obiektu, to pomagam "ręcznie".
    IMHO jest to jedna bajka bo chodzi o ostrzenie
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k.y.h Zobacz posta
    Ciekawe, ciekawe a mógłbyś myśl rozwinąć? Szkła z większą ilością listków przysłony nie maja świetnej ostrości?
    Nie zawsze. Inna sprawa, że te najciekawsze portretówki rysują zazwyczaj dośc subtelnie. Ostrość to parametr rozpatrywany na samym końcu.. Pamiętam takie szkło do contaxa 85/1.4.. Ech..

Daje radę przy słabych warunkach oświetleniowych np. koncerty, portrety, pejzaż, "makro".
    Szkło makro daje radę przy makro.. A to mi niespodzianka
    Do pejzażu nadaje się wszystko, co da się przymknąć do f/8 a do portretu to szkło się nadaje równie świetnie jak sigma 105/2.8 :-?
    Jarek

Domyślnie

Nie zawsze. Inna sprawa, że te najciekawsze portretówki rysują zazwyczaj dośc subtelnie. Ostrość to parametr rozpatrywany na samym końcu.. Pamiętam takie szkło do contaxa 85/1.4.. Ech..
    ...a w czterdziestym piątym...
    piękna odpowiedź, wyjątkowo rozwinięta, szkoda że nie na postawione pytanie.
    Daje radę przy słabych warunkach oświetleniowych np. koncerty, portrety, pejzaż, "makro".
    Szkło makro daje radę przy makro.. A to mi niespodzianka
    Do pejzażu nadaje się wszystko, co da się przymknąć do f/8 a do portretu to szkło się nadaje równie świetnie jak sigma 105/2.8 :-?
    Chciałeś napisać coś konstruktywnego? Nie zrozumiałeś zdania?
    Temat dotyczy "użyteczności" obiektywu Canon 100/2.8 macro (USM), kilku kolegów wykazało, że jest bardzo uniwersalny (użyteczny), też przychylam się do takiego zdania. Co z tego że istnieją dziesiątki obiektywów do canona? Nie są one tematem wątku.
    pozdrawiam

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów