Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Wątek: Canon 100/2.8 macro - uzytecznosc

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k.y.h Zobacz posta
    ...a w czterdziestym piątym...
    piękna odpowiedź, wyjątkowo rozwinięta, szkoda że nie na postawione pytanie.
    Dostałeś nie tylko odpowiedź, ale i konkretny przykład szkła, o które pytałeś. To, że nie zrozumiałeś wcale mnie nie dziwi, bo tamta portretówka ani nie była popularna, ani lekka, ani plastikowa. Mogła więc nie znaleźć dziś uznania.
    Chciałeś napisać coś konstruktywnego? Nie zrozumiałeś zdania?
    Temat dotyczy "użyteczności" obiektywu Canon 100/2.8 macro (USM), kilku kolegów wykazało, że jest bardzo uniwersalny (użyteczny), też przychylam się do takiego zdania. Co z tego że istnieją dziesiątki obiektywów do canona? Nie są one tematem wątku.
    Ale każde ma swoje konkretne zastosowanie. Oczywiście na bezrybiu, to tym szkłem można sobie nawet tyłek podetrzeć, ale ani to nie będzie wygodne, ani nie da zadowalających efektów.
    Koledzy wykazali Ci tylko, że po obróbce pliku, na miniaturce w necie to szkło może pełnić kilka zadań - zgoda. Ale przy normalnych odbitkowych zastosowaniach trzeba używać większych plików, tam niestety bezlitośnie wychodzą wszelkie braki.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 30-11-2006 o 09:25
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A ja widze ze jednak nie ma ladnego rozmycia. Widac ze szklo jest przeaberowane po to zeby bylo maksymalnie ostre ale kosztem plastyki.
    Co sie dziwic - przeciez tak sie robi szkla macro. Przy odleglosci przedmiotowej ponizej 1 metra powyzsza "wada" juz nie ma znaczenia.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    A ja widze ze jednak nie ma ladnego rozmycia. Widac ze szklo jest przeaberowane po to zeby bylo maksymalnie ostre ale kosztem plastyki.
    Co sie dziwic - przeciez tak sie robi szkla macro. Przy odleglosci przedmiotowej ponizej 1 metra powyzsza "wada" juz nie ma znaczenia.
    Dzięki Szwayko, bo już myślałem, że oślepłem, albo co gorsza mam zwidy
    Jarek

Dopiero zaczyna Awatar k.y.h

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Dostałeś nie tylko odpowiedź, ale i konkretny przykład szkła, o które pytałeś. To, że nie zrozumiałeś wcale mnie nie dziwi, bo tamta portretówka ani nie była popularna, ani lekka, ani plastikowa. Mogła więc nie znaleźć dziś uznania.
    Pytałem jaki ma związek ilość listków przysłony z tzw. "ostrością obiektywu".
    Związek z rozmyciem (bokeh) jest jasny. A jaki wpływ ma ilość listków przysłony na "ostrość"? ... odpowiedź z cyklu: był taki obiektyw xxx, nie jest IMO wyczerpująca.
    Koledzy wykazali Ci tylko, że po obróbce pliku, na miniaturce w necie to szkło może pełnić kilka zadań - zgoda.
    Zgadza się... a najlepsze jest do macro, bo tak zostało zaprojektowane.
    Napisałem, że "daje radę" w innych zastosowaniach.Nie jest idealne, tylko uniwersalne. Nie oceniam obiektywu po jakości miniaturek w necie.
    Ale przy normalnych odbitkowych zastosowaniach trzeba używać większych plików, tam niestety bezlitośnie wychodzą wszelkie braki.
    Dotyczy to każdego obiektywu i braku umiejętności również. Trochę ogólnie.
    Ale każde ma swoje konkretne zastosowanie. Oczywiście na bezrybiu, to tym szkłem można sobie nawet tyłek podetrzeć, ale ani to nie będzie wygodne, ani nie da zadowalających efektów.
    Ładny argument.. taki na "poziomie".
    Oczywiście rozmycie nie jest najmocniejszą stroną tego szkła. To też kwestia gustu. Faktycznie "bokeh" jest/bywa "poszarpany", ale " przeaberowane po to, żeby było maksymalnie ostre kosztem plastyki" ??? Jaka abberacja, geometryczna? w szkle macro?, aberacja chromatyczna? jest niewielka naprawdę niewielka.
    pozdrawiam

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jaka abberacja, geometryczna? w szkle macro?, aberacja chromatyczna? jest niewielka naprawdę niewielka.
    Chodzilo mi o aberacje sferyczna.

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

chyba mam trefny egzemplarz, bo jej nie zobaczyłem, ale może źle patrzę
    badanie wad soczewek

Dopiero zaczyna Awatar k.y.h

Domyślnie

Jeżeli "przeabberowany" w kontekście "przeostrzony"
    W sumie tak
    obiektyw jest "ostry", ale czy odbywa się to kosztem "plastyki"?
    To już kwestia indywidualna.
    Ostatnio edytowane przez k.y.h ; 30-11-2006 o 13:48
    pozdrawiam

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    chyba mam trefny egzemplarz, bo jej nie zobaczyłem, ale może źle patrzę

TO chyba zle patrzysz bo jest widoczna na powyzszych przykladach.
    Kazda rzeczywista soczewka wprowadza aberacje sferyczna, ktora potem sie koryguje poprzez uklad innych soczewek, po to aby obiektyw ostrzyl maksymalnie ostro na plaszczyznie matrycy/filmu.
    Szkla makro zazwyczaj sie przekorygowuje gdyz priorytetem jest ostrosc.
    Czyli jakby wzmacnia sie brzegi krazka rozproszenia. Co skutkuje tym ze mamy taki nieciekawy bokeh za obiektem ostrzenia, ale za to ladny przed.
    Z kolei potretowki maja najczesciej odwrotnie, tzn. brzydki bokeh przed obiektem ostrzenia, ale ladny za, gdzie sie wiecej go wykorzystuje.

Tutaj troche lektury, jakby ktos chcial:
    http://www.pinnipedia.org/optics/bokeh.html
    http://www.kenrockwell.com/tech/bokeh.htm

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z kolei potretowki maja najczesciej odwrotnie, tzn. brzydki bokeh przed obiektem ostrzenia, ale ladny za, gdzie sie wiecej go wykorzystuje.
    A najłatwiej porównać sobie te same kadry robione choćby 100/2.8 i 100/2. Wtedy widać wszystkie te różnice, o których tu się rozpisujemy i łapiemy za słówka.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

A najłatwiej porównać sobie te same kadry robione choćby 100/2.8 i 100/2. Wtedy widać wszystkie te różnice, o których tu się rozpisujemy i łapiemy za słówka.
    no nie wiem czy tak najłatwiej... nie każdy jest w posiadaniu 100/2.8 i 100/2 :P
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów