Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Jak prawidłowo doświetlać błyskiem w pełnym słońcu???

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A ja robie tak:
    - pomiar matrycowy
    - zapamietuje pomiar, przelaczam w M i ustawiam jak zmierzyl
    Hmm... a bezpośrednio w trybie M pomiar matrycowy nie działa?
    Musisz zapamiętywać i się przełączać?
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty Zobacz posta
    chyba czytasz mi w myślach.
    5D + L

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty Zobacz posta
    No tak... sam sie motam 8) .
    Jak matrycowy to od razu M i drabinka... ale czasem potrzeba jest pseudopunktowego pomiaru (np gdy chce koniecznie miec niebo naswietlone prawidlowo a pierwszy plan do/o swietlony lampa) i wtedy jakos szybciej mi z wylaczona lampa w Av zrobic * na celu naswietlania bezlampowego, pozniej ustawic w M, niz od razu w M krecic. Coz... nie wychowalem sie na trybie M i drabince - taki styl pracy z aparatem mam po prostu.
    Rzadko robie takie kombinacje, moze kilka razy w roku sie zdarzylo.

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Ale po co przełączać z trybu AV +"*" na tryb M i ustawiać te same parametry. Jeśli w trybie AV użyjesz "*" z wyłączoną lampą a potem ją włączysz to ustawienia ekspozycji się nie zmienią (musi być włączony w lampe synchro z krótkimi czasami). Co innego gdybyś to robił w trybie P, ale AV bez względu na to czy jest czy nie ma lampy, ustawia ekspozycję do światła zastanego (chyba że masz w CFn ustawione wymuszenie stałego czasu synchronizacji np.1/200). Więc włączenie lub wyłaczenie lampy nie powoduje zmiany ustawień ekspozycji.
    Jeśli czego ś nie zrozumiałem to proszę o wyjaśnienie łopatologiczne.
    Ostatnio edytowane przez Tomsarz ; 21-11-2006 o 12:16

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomsarz Zobacz posta
    Ale po co przełączać z trybu AV +"*" na tryb M i ustawiać te same parametry. Jeśli w trybie AV użyjesz "*" z wyłączoną lampą a potem ją włączysz to ustawienia ekspozycji się nie zmienią
    Zmienia sie bo * bez lampy uzywam celujac innym kadrem np w niebo, pozniej przekadrowuje, blokada blysku na oswietlanym obiekcie, potem przekadrowuje i wlasciwy strzal.

Czyli od nowa:
    - pomiar obszarowy (puste koleczko)
    - Av, lampa wylaczona, celowanie w niebo (zalozmy ze chce miec niebo niebieskie a postac w cieniu ale nie w centrum kadru doswietlona lampa), * w niebo
    - zapamietanie parametrow, przelaczenie na M
    - przekadrowanie na postac (parametry naswietlania sie zmieniaja bo celuje juz nie w niebo a w postac w cieniu), ustawienie w trybie M parametrow pomiaru na niebo
    - wlaczenie lampy, * na postac, lampa zapamietuje swoja sile blysku przy danym pomiarze
    - przekadrowanie docelowe (parametry sie zmieniaja bo juz nie celuje ani w niebo ani w postac a i niekoniecznie nadal w cien, cokolwiek moze sie teraz znalezc w centrum kadru) i pstryk docelowy

Mozna skrocic procedure uzywajac pomiaru matrycowego i unikajac przekadrowan... ale nie wiem czy efekt bylby porownywalny. Na tyle rzadko sie tym bawilem ze nie mam konkretych porownan.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Vitez, kombinujesz jak kon pod gorke

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Nie, nie.... Vitez - dobrze pisze.. robie dokladnie tak samo

Mozna skrocic procedure uzywajac pomiaru matrycowego i unikajac przekadrowan... ale nie wiem czy efekt bylby porownywalny. Na tyle rzadko sie tym bawilem ze nie mam konkretych porownan.

Z pomiarem martycowym zdjecia (dokladnie glowny model) wychodzi na troche niedoswietlonego, albo jak wolisz, tlo przeswietlone ..... czyli niebo wyprane model wyprany fleszem i wyglada jak wklejony w PS ... wszystko zalezy od zbalansowania swialta flesz vs zastane
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Podaj alternatywe .
    Przykladowa sytuacja: lato, pozny poranek/popoludnie (w poludnie zdjec nie robie), dziewczyna na mostku w cieniu drzew, w tle palacyk, chcemy kadr niecentralny.

Mozna przywalic na zielonym, matrycowym, bez lampy itp - wiadomo co wyjdzie.
    Mozna zablokowac na niebo i wyciagac dziewczyne z cieni. Mozna dwa zdjecia i HDR... ale bez statywu? I na dziewczyne HDRa szczuc?
    Mozna blokowac na dziewczyne i walczyc z przepalami byle niebo cos wyciagnac. Mozna wyciagnac dziewczyne z cienia byle nie miec cienia w kadrze (i tym samym nie musiec uzywac lampy) a potem walnac serie 50 zdjec - moze na ktoryms nie bedzie mruzyla oczu (chyba ze postawisz ja tylem/bokiem do slonca i albo znowu walczysz z cieniem znowu jednak muszac uzywac lampy - tym razem lokalnie na twarzy, albo twierdzisz ze to ahtystyczne cieniowanie ). Mozna skadrowac tak by nieba w kadrze nie bylo - nie zawsze sie jednak da. Mozna wiele... Jaka jest twoja propozycja?

Oczywiscie mozna jeszcze bawic sie z blendami... ale watek jest o lampie w sloneczny dzien. Mi sie jakos na spacery z dziewczyna nie bardzo by chcialo targac statyw, blende i/lub asystenta

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    Nie, nie.... Vitez - dobrze pisze..
    Pisze dobrze, bladow nie robi, przecinki stosuje ;-)
    Tylko po co sie meczyc z wylaczaniem lampy, ustawianiem Av, przestawianiem na M wlaczaniem lampy, FELowaniem skoro mozna to wszystko zrobic korzystajac wylacznie z M i FELa
    No chyba, ze ja tu czegos nie rozumie (i wcale tego nie wykluczam )

Jaka jest twoja propozycja?
    Ustawiam na M ekspozycja na zastanie, lasce wale filem w oczy i pstryk

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podaj alternatywe
    Na przykład nie przełączać się z AV na M tylko ustawić w pierwszym kroku ekspozycję w M. Niczego nie trzeba wtedy zapamiętywać.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów