Zobacz wyniki ankiety: moje zdjecia (po obrobce) to:

Głosujących
180. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Kadrowanie - cropy czy pelne klatki

Mieszany widok

mrcn
    Guest

Domyślnie

Apropos 5D - używam od 2 tygodni i (o zgrozo!) zauważam artefakt na wzór jpg w RAWach i straszną ziarnistość poza GO. Czy to normalne?
    Trochę odszedłem od wątku...

W kwestii kadrowania - zależy od sytuacji. W studio, gdy mam kilka godzin na jedno zdjęcie, często kadr jest ustalony od razu (zdarza się zaplanować proporcje boków inne niż na matrycy i idące za tym późniejsze kadrowanie). Co do skośności hotyzontu - przydaje się matówka z siatką. Zasady... im dłużej fotografuję, tym bardziej je olewam
    Nie wyobrażam sobie natomiast, że mógłbym robić w reportażu od razu dobre kadry...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrcn Zobacz posta
    Apropos 5D - używam od 2 tygodni i (o zgrozo!) zauważam artefakt na wzór jpg w RAWach i straszną ziarnistość poza GO. Czy to normalne?...
    Bez przykładu nie sposób cokolwiek powiedzieć. Jedno jest pewne - nie oglądasz RAWu. Żadna przeglądarka go nie wyświetla. Wyświetlany jest albo zaszyty JPEG albo obraz zrobiony przez sam konwerter jako podgląd.

Ziarnistość? - chyba szum - na jakim ISO robisz? znowu pytań sporo. Najlepiej pokaż przykładowego RAWa.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów