Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: może niedługo nowy, stary użytkownik

zimnyrobero
    Guest

Domyślnie

wycinki z testu na http://raw.fotosite.pl/ ACR tam się żadne sprzętowe odszumianie nie prześlizgnie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zimnyrobero Zobacz posta
    wycinki z testu na http://raw.fotosite.pl/ ACR tam się żadne sprzętowe odszumianie nie prześlizgnie
    A jednak się prześlizgnęło . ACR ma domyślnie ustawione odszumianie na kanale chrominancji na 30. Bez odszumiania ten NEF z D200 na ISO1600 wygląda tak:

A po drugie, ten NEF to małe oszukaństwo bo ma zapisaną korekcję ekspozycji na -1,35EV czyli zdjęcie jest prześwietlone po to żeby wykorzystać większą rozpiętość tonalną do zmniejszenia stosunku szum/sygnał. Bez żadnych korekcji surowy NEF wygląda tak:
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 19-10-2006 o 17:36

zimnyrobero
    Guest

Domyślnie

ach no nie posądzajcie mnie o pokazywanie ładniejszych szumów niż canonowskie. Napisałem że nic z odszumiania sprzętowego (aparat) się nie przeslizgnie, a ze zdjęć "MMM" twoich też wynika i to dobitniej że d200 szumi bardziej.

a na dodatek w tym teście tylko na niższych czułościach na tym czerwonym znaczku i pewnej części prawej strony zdjęcia widać "banding"

Więc nie jest dla mnie właśnie wybór jednoznaczny.
    Więc mimo semi-pro korpusu D200 zastanawiam się nad d80 lub 30d.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zimnyrobero Zobacz posta
    ach no nie posądzajcie mnie o pokazywanie ładniejszych szumów niż canonowskie.
    Dramatyzujesz . Chciałem ci tylko pokazac że nie ma sensu porównywać poziomu szumu na odszumianych zdjęciach. Ten NEF z D80 na ISO1600 niestety mi się nie otwiera.

zimnyrobero
    Guest

Domyślnie

z d80 to albo w capture nx alba ACR3.6beta

zimnyrobero
    Guest

Domyślnie

usunąłem odszumianie w chrom.
    i jest tak:
    1. d80

2. d200

zimnyrobero
    Guest

Domyślnie

jak widać różnica znaczna do przemyślenia

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Zimnyrobero. Jak czytam ten wątek to mam wrażenie, że Ty już wybrałeś tylko szukasz potwierdzenia - czy słusznie. To ja Ci napiszę - tak 30D to bardzo fajny aparat. I do większości zastosowań które wymieniłeś zupełnie wystarczający. Tylko że musisz brać pod uwagę to co koledzy napisali wyżej, że wybierając puszkę wybierasz system i to trzeba dobrze przeanalizować. U canona w szkłach jest nieźle (wręcz w niektórych zakresach - świetnie) ale trzeba trochę zainwestować.
    A co do szumów w 30D nie ma czym się przejmować.

PS. Masz tam taki przycisk EDIT - nie będziesz musiał za każdym razem pisać nowego posta.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zimnyrobero
    Guest

Domyślnie

może ktoś podeśle mi na emalie jakiś rawy z 30d przy 1600 3200 a lbo i z 5d.
    byłoby miło bo w necie nie znalazłem a bym obczaił.
    zimnyrobero@wp.pl
    z góry dziękuję i zostaję ze swoimi problemami.
    pozdr.

ps. dięki "kolekcjoner" już wiem (a'propos EDIT co do puchy jeszcze nie bardzo ale wartościowe są twoje słowa)
    Ostatnio edytowane przez zimnyrobero ; 19-10-2006 o 21:50

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Jak chcesz pomacać 30d to pędź do MM w Szczecinie ja byłem wczoraj i 30 stała na półce

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów