wycinki z testu na http://raw.fotosite.pl/ ACR tam się żadne sprzętowe odszumianie nie prześlizgnie
wycinki z testu na http://raw.fotosite.pl/ ACR tam się żadne sprzętowe odszumianie nie prześlizgnie
A jednak się prześlizgnęło. ACR ma domyślnie ustawione odszumianie na kanale chrominancji na 30. Bez odszumiania ten NEF z D200 na ISO1600 wygląda tak:
A po drugie, ten NEF to małe oszukaństwo bo ma zapisaną korekcję ekspozycji na -1,35EV czyli zdjęcie jest prześwietlone po to żeby wykorzystać większą rozpiętość tonalną do zmniejszenia stosunku szum/sygnał. Bez żadnych korekcji surowy NEF wygląda tak:
Ostatnio edytowane przez MMM ; 19-10-2006 o 17:36
ach no nie posądzajcie mnie o pokazywanie ładniejszych szumów niż canonowskie. Napisałem że nic z odszumiania sprzętowego (aparat) się nie przeslizgnie, a ze zdjęć "MMM" twoich też wynika i to dobitniej że d200 szumi bardziej.
a na dodatek w tym teście tylko na niższych czułościach na tym czerwonym znaczku i pewnej części prawej strony zdjęcia widać "banding"
Więc nie jest dla mnie właśnie wybór jednoznaczny.
Więc mimo semi-pro korpusu D200 zastanawiam się nad d80 lub 30d.
z d80 to albo w capture nx alba ACR3.6beta
jak widać różnica znaczna do przemyślenia
Zimnyrobero. Jak czytam ten wątek to mam wrażenie, że Ty już wybrałeś tylko szukasz potwierdzenia - czy słusznie. To ja Ci napiszę - tak 30D to bardzo fajny aparat. I do większości zastosowań które wymieniłeś zupełnie wystarczający. Tylko że musisz brać pod uwagę to co koledzy napisali wyżej, że wybierając puszkę wybierasz system i to trzeba dobrze przeanalizować. U canona w szkłach jest nieźle (wręcz w niektórych zakresach - świetnie) ale trzeba trochę zainwestować.
A co do szumów w 30D nie ma czym się przejmować.
PS. Masz tam taki przycisk EDIT - nie będziesz musiał za każdym razem pisać nowego posta.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
może ktoś podeśle mi na emalie jakiś rawy z 30d przy 1600 3200 a lbo i z 5d.
byłoby miło bo w necie nie znalazłem a bym obczaił.
zimnyrobero@wp.pl
z góry dziękuję i zostaję ze swoimi problemami.
pozdr.
ps. dięki "kolekcjoner" już wiem (a'propos EDIT co do puchy jeszcze nie bardzo ale wartościowe są twoje słowa)
Ostatnio edytowane przez zimnyrobero ; 19-10-2006 o 21:50
Jak chcesz pomacać 30d to pędź do MM w Szczecinie ja byłem wczoraj i 30 stała na półce![]()