Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: o żesz ty .... w morde.... :) ptaki! [Miguel Lasa]

Mieszany widok

Domyślnie

Driver... ja czasami juz nie mam sily na wracanie do tego temtu Niby co trzeba przemyslec? Fuksy sie zdarzaja nawet w seksie...
    To, ze ktos zrobil Zenitem taka fote na milion to nie regula wiec zdecydowanie "potraebujesz jedynki".
    Uwierz mi.
    Ja z tego zyłem.
    Nie wymyslam bajek.
    Do tego typu fotografi MUSISZ miec najszybszy i najdroższy sprzet jesli chcesz uzyskać klase zawodowca (powtarzalność) i mistrza (doskonałość).

A przygody z Zenitem i fuksem w seksie to dla zabawy se mozna cytowac

pzdro

PS
    Dla przykładu - Zenitem tego nie zrobilem i nie zrobilbym
    http://ptaki.piotrbiegaj.com/ohar_12.html

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Uwierz mi.
    Żeby nie przeciągać polemiki na którą nie za bardzo masz ochote odpowiem krótko :

NIE WIERZE

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Do tego typu fotografi MUSISZ miec najszybszy i najdroższy sprzet jesli chcesz uzyskać klase zawodowca (powtarzalność) i mistrza (doskonałość).
    ...
    Ta fotka (Zenitem) to był fuks. Nie mam wątpliwości ale z powyższym zdaniem to się już zupełnie nie zgadzam.

30 lat temu AF nie było wogóle a ludziska zdjęcia ptakom i nie tylko jednak jakoś robili. Owszem, sprzęt pomaga ale nie zastępuje wiedzy, umiejętności i doświadczenia. Mówienie o tym, że "MUSISZ" mieć najdroższy sprzęt to już nadużycie i zwyczajnie nieprawda.

EDIT: Jak się nazywał znany fotograf ptaków? Puchalski chyba. On o AF i szybkostrzelności AK-47 to chyba nawet nie marzył.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-10-2006 o 18:29

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

EDIT: Jak się nazywał znany fotograf ptaków? Puchalski chyba. On o AF i szybkostrzelności AK-47 to chyba nawet nie marzył.
    wiecej byl daltonista...
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dilbercik Zobacz posta
    wiecej byl daltonista...
    Tego nie wiedziałem. Fakt, że ogromna większość jego zdjęć to B&W . Zmarł w czasie wykonywania zdjęć na Wyspie Króla Jerzego w 1979r. Został pochowany tamże.

Janusz,

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dilbercik Zobacz posta
    wiecej byl daltonista...
    Hmm... Też jestem. To może jednak uda mi się kiedyś zrobić jakieś fajne zdjęcie.8)

Alexander
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd Zobacz posta
    Kazdy sie tak wymienia doswiadczeniami i spostrzezeniami...a wystarczy jedno proste zdanie.

Hobbysta moze zrobic dobre zdjecie...profesjonalista musi ;]
    Świetne podsumowanie.

Iczek ma rację:
    Driver... ja czasami juz nie mam sily na wracanie do tego temtu Niby co trzeba przemyslec? Fuksy sie zdarzaja nawet w seksie...
    To, ze ktos zrobil Zenitem taka fote na milion to nie regula wiec zdecydowanie "potraebujesz jedynki".
    Uwierz mi.
    Ja z tego zyłem.
    Nie wymyslam bajek.

A przygody z Zenitem i fuksem w seksie to dla zabawy se mozna cytowac

pzdro

PS
    Dla przykładu - Zenitem tego nie zrobilem i nie zrobilbym
    http://ptaki.piotrbiegaj.com/ohar_12.html
    A Puchalski jest dla mnie świetnym przykładem tego właśnie, że sprzęt odgrywa decydującą rolę bowiem patrząc z dzisiejszej perspektywy wszystkie jego zdjęcia nie mogą się równać poziomem technicznym ze zdjęciami współczesnych mistrzów.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alexander Zobacz posta
    ....
    A Puchalski jest dla mnie świetnym przykładem tego właśnie, że sprzęt odgrywa decydującą rolę bowiem patrząc z dzisiejszej perspektywy wszystkie jego zdjęcia nie mogą się równać poziomem technicznym ze zdjęciami współczesnych mistrzów....
    Wypowiedź żenująca. Naprawdę. Wszystko co stare jest be... Malowidła na ścianach jaskiń sprzed 25 tyś lat są nic nie warte bo nie mogą się równać z dziełami współczesnych mistrzów. Poziom techniczny Ansela Adamsa dobitnie świadczy, że sprzęt odgrywa decydującą rolę. Bzdura drogi Panie, piramidalna bzdura. Szkoda dyskutować z takimi poglądami. Podobnie jak ze stwierdzeniem musisz mieć najdroższy sprzęt... inaczej nie jesteś profi. Bezsens.

EDIT: http://www.canon-board.info/showthre...386#post228386 i post #31 - czyżby zmiana zdania?
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-10-2006 o 21:56

Janusz,

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    EDIT: http://www.canon-board.info/showthre...386#post228386 i post #31 - czyżby zmiana zdania?
    Dlaczego zmiana? Oly E1 i ekwiwalent 100-400/2.8-3.5 to nie taki znow najgorszy i najtanszy sprzet do ptakow
    Crop ma swoje zady i walety...a x2 niewatpliwie w fotografii gdzie przydaje sie "jasno i dlugo" ma przewage.
    Na dpreview pisza o 3fps/12img...no tutaj zaleznie od techniki, moze byc za wolno. Mozna strzelic raz a porzadnie, albo pluc sobie potem w brode...albo nakrecic krotki filmik 8fps i wybierac
    Jak fotorafowalem zawody w skokach na festiwalu rowerowym to troche mnie dziwili "jedynkowicze" ktorzy walili seriami. Nie jest to znow extremalnie szybki sport i jesli sie wie co sie dzieje to spokojnie mozna strzelac po razie.
    Jednak to o czym wspominal Muflon - ulamki sekund na reakcje i drugie tyle na zrobienie zdjec...no chyba nie pozostaje nic innego jak pociagnac serie zeby potem nie zalowac.

A co do sprzetu jeszcze. Widzialem kiedys film o fotografach Nationala. Jesli chodzilo galaz przyrodnicza, to nie wyobrazam sobie nic innego jak profi sprzet. Uciekali przed biegnacymi slonikami z 400 lub 600mm na ramieniu - cokolwiek krotszego mogloby sie zle skonczyc. Fotografowali w tak ochydnych warunkach, ze sprzet poprostu mial prawo odmowic posluszenstwa...czesto jednak odmawial pokasany przez robale fotograf.

Uprawnienia umieszczania postów