Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: pozwolenie na zdjecia??

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie pozwolenie na zdjecia??

Witam, niedawno byłem na pikniku militarnym i zrobiłem trochę fajnych fotek które chciałbym umieścić na mojej stronie.... i tu pojawia się moje pytanie, czy mogę umieszczać w moich galeriach fotografie ludzi--od których nie wziąłem żadnego pozwolenia ani nic????

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikeqp Zobacz posta
    Witam, niedawno byłem na pikniku militarnym i zrobiłem trochę fajnych fotek które chciałbym umieścić na mojej stronie.... i tu pojawia się moje pytanie, czy mogę umieszczać w moich galeriach fotografie ludzi--od których nie wziąłem żadnego pozwolenia ani nic????
    Rozdział 10
    Ochrona wizerunku, adresata korespondencji i tajemnicy źródeł informacji
    Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
    2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

pozdrwaiam i polecam całą ustawę o prawie autorskim i pokrewnych
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

hmmmm, czyli takie zdjęcie może być??

http://nocarz.getphoto.pl/index.php?...=408290#305633

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Nie moze - to jest jedna osoba - chyba ze jestem slepy i widze tam "całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz"
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Miasto
    Lublin

Domyślnie

no coż, z punktu widzenia interpretacji ustawy, nie jest to szczegół zgromadzenia, imprezy ale główny temat zdjęcia.
    Więc nie można publikować tego zgodnie z prawem.
    A zgodnie z praktyką, nie rób sobie najmniejszych problemów, w razie wyraźnego sprzeciwu postaci (jeśli kiedykolwiek taki nastąpi), usuniesz zdjęcie i będzie po sprawie. Przynajmniej w 98% przypadkow...
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

http://nocarz.getphoto.pl/index.php?...=408290#305633
    bez wiedzy i zgody tej pani nie moze. A zreszta podejrzewam, ze ta pani nie mialaby nic przeciwko, ludzie jakos tak sie czuja wazniejsi jak widza siebie na fotografiach publikowanych chociazby w necie... najwyzej usuniesz fotke i bedzie po krzyku
    Ostatnio edytowane przez chyrek ; 18-10-2006 o 14:52
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
    to jest genialny zapis>
    widzę tu taka możliwość:
    "prosze mi zapozować do zdjęcia, w zamian jako zapłatę proponuję lizaka"

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

znaczy ta pani brała udział w inscenizacji, i jeszcze mi pozowała do zdjęć;] tak samo jak reszta fotek z inscenizacji, oni pozowali a 100osób robiło im fotki;]

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    bez wiedzy i zgody tej pani nie moze
    A czy zgoda musi być na piśmie?
    Bo jeśli nie, to:
    - jak dotrzeć teraz do tej pani, aby uzyskać jej zgodę?
    - jak udowodnić zgodę lub sprzeciw tej pani na publikację? Załóżmy, że podchodzimy do kobiety zaraz po zrobieniu zdjęcia, pokazujemy zdjęcie na LCD i pytamy czy się zgadza. Jak my udowodnimy zgodę tej pani albo jak ona udowodni swój sprzeciw, jeśli nie było świadków? Zdjęcie nie jest kompromitujące, więc o żadnej szkodliwości czy ujmie na czci nie można mówić. Dopiero po interwencji tej pani u autora należałoby "zdjąć" fotkę z galerii.

Czyli jednak można Za "Seksmisją", Maks do Albercika: "W zasadzie można było podpisać [zgodę na naturalizację]. W tej sytuacji każdy adwokat by nas wybronił"

A tak a propos: coraz mniej rzeczy można fotografować (koleje, tunele, mosty? Nigdy w życiu! Budynki? Lepiej się zastanowić. Wnętrza /sklepy,mall'e,kina,.../ - też nie.). A prywatny las?
    Dobrze, że cegły można.
    Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotograffik Zobacz posta
    Dobrze, że cegły można.
    No i błękitne niebo w wysokim iso

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów