liquidsound.. "cudny odglos silnika benzynowego, a nie traktorzego pyrkania diesli" ..hehe, chyba mówisz o niemieckich dieslach sprzed -nastu lat. Teraz ten problem nie występuje.. przynajmniej w moim aucie i w tych, ktorymi jeżdziłem.
A poza tym, liquidsound.... cale szczęście, że w sprzedaży sa benzyniaki i diesle i mamy wybór, co nie?![]()
Ja tam lubię gdy auto malo pali, ktore ma swoją moc(patrz nizej), nie ma z nim problemów technicznych, jest bezpieczniejsze w momecie wypadku i do tego jeszcze ma spory bagażnik, a nie miejsce do przewożenia butli z gazem![]()
Kazdy z nich ma swoje zalety i wady, wiem... ale chyba jednak diesel per saldo ma więcej zalet.
Jako że moim poprzednim autem był Fiat Bravo 2.0 HGT 148KM, a teraz Alfa 156 1.9 JTD schipowany elektronicznie z 110KM na 150KM..(koszt 800zł) mam porownanie, więc wiem co mówię i tego się będę trzymałHAWK!
P.S. Po zalozeniu chipa na 150KM zużycie wzrosło o... 0.7 litra! przy normalnej jeżdzie oczywiście. To jest jeszcze jeden argument za dieslem, z ktorego BARDZO ŁATWO jest wydusić więcej koni i większy moment obrotowy... bez narażania się na potworne żużycie paliwa i powstawanie wirow w baku.
Hm.. ktory benzyniak tak potrafi...?
Btw, wiesz, ze wg prognoz rozwoju rynku moto, benzyniaki są skazane na wymarcie w krótkim czasie...? Powstały juz nawet pierwsze auta rajdowe i wyścigowe z silnikami diesla.. Warto poczytać o tym. Pozdrawiam =)