Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Fotoreporter a umowa w pracy

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie Fotoreporter a umowa w pracy

Jestem fotoreporterem w lokalnym serwisie internetowym, a od niedawna również gazecie (ta sama firma) ;-) Mam właśnie podpisać umowę, jednak niepokoi mnie w niej paragraf o przekazaniu wydawcy pełni praw autorskich i majątkowych. Teoretycznie stosuje się to po to, by fotograf nie sprzedawał tych samych zdjęć różnym gazetom...
    ... ale co, jeśli chciałbym wysłać dane zdjęcia na konkurs lub odsprzedać prywatnym osobom? Na jakiej zasadzie wy sprzedajecie swoje zdjęcia?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Umowa o współpracę.
    ps. nie przenosisz praw autorskich, a majątkowe - tylko.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

Juz bylo na ten temat.Wedle polskiego prawa, niema takiej mozliwosci by przeniesc na kogos prawa autorskie.Sa one niezbywalne w swietle polskiej litery prawa. Wiec paragraf ten jest niezgodny z prawem.Co innego tyczy sie praw majatkowych. Je mozna przekazac, a co za tym idzem gazeta bedzie miala wszelkie prawo rozpowszechniac zdjecia autora (niejestem tutaj pewien czy bez zgody takze) do inych wydawnic i publikacji, bez placenia jakichkolwiek oplat autorowi tych zdjec.Autor niebedzie takze mial mozliwosci odsprzedania samemu tych zdjec gdyz beda one wlasnoscia firmy. Jedyny obowiazek bedzie nalezla do gazety to umieszczenie danych o autorze.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta
    Juz bylo na ten temat.Wedle polskiego prawa, niema takiej mozliwosci by przeniesc na kogos prawa autorskie.Sa one niezbywalne w swietle polskiej litery prawa. Wiec paragraf ten jest niezgodny z prawem.Co innego tyczy sie praw majatkowych. Je mozna przekazac, a co za tym idzem gazeta bedzie miala wszelkie prawo rozpowszechniac zdjecia autora (niejestem tutaj pewien czy bez zgody takze) do inych wydawnic i publikacji, bez placenia jakichkolwiek oplat autorowi tych zdjec.Autor niebedzie takze mial mozliwosci odsprzedania samemu tych zdjec gdyz beda one wlasnoscia firmy. Jedyny obowiazek bedzie nalezla do gazety to umieszczenie danych o autorze.
    Jeśli to prawda, to bardzo proszę o podanie uzasadnienia prawnego, np. jakiegoś zapisu w ustawie.

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem jakie sa zapisy ogolne w prawie, ale jak ja pracowalam w gazecie, to za KAZDA publikacje zdjec dostawalam kase.
    A to, ze smieszna, to juz inna inszosc

(Umowa o prace, placenie za publikacje to pieniadze ekstra, nie wliczane do pensji, tzw. wierszowka. Wiem jednakze, ze moze byc w umowie zastrzezenie o tzw. obowiazku dziennikarskim - tak, ze wtedy wierszowki wyplacane sa, tylko jesli w danym miesiacu przekrocza wysokosc obowiazku. Przyklad: obowiazek 200zl, wierszowki 300. Placa roznice czyli 100)
    Ostatnio edytowane przez Kalina ; 10-10-2006 o 16:35
    Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

'Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa
    osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą
    zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności
    prawo do:

1)autorstwa utworu,
    2)oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo,
    3)nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania,
    4)decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności,
    5)nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.'

Dodatkowo:

Autorskie prawa najatkowe: http://pl.wikipedia.org/wiki/Autorsk...maj%C4%85tkowe
    Autorskie prawa osobiste:http://pl.wikipedia.org/wiki/Autorskie_prawa_osobiste
    Prawo Autorskie ogolnie:http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_autorskie

A tu masz: USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
    http://ks.sejm.gov.pl:8009/proc2/ustawy/86_u.htm

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Oto fragmenty umowy, co do których mam wątpliwości. Z punktu 4. wynika, że bez zgody wydawcy nie mogę nic robić z moimi zdjęciami, mam rację? Czyli nie mogę też ich sprzedawać dalej. Praw autorskich nie tracę, tylko majątkowe. Czy ta umowa jest w porządku?

"§4
    1. Współpracownik przekazując Wydawcy wykonane dzieło przenosi na Wydawcę na zasadzie wyłączności oraz bez ograniczeń terytorialnych ani czasowych autorskie prawa majątkowe i wyraża zgodę na ich eksploatację na wszystkich polach wymienionych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. (...)
    4. Jakiekolwiek dalsze wykorzystywanie przez Współpracownika materiałów prasowych przekazanych przez niego Wydawcy do publikacji, wymaga zgody Wydawcy wyrażpnej na piśmie pod rygorem natychmiastowego rozwiązania umowy i musi być zgodne z warunkami określonymi przez Wydawcę."

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Z punktu 4. wynika, że bez zgody wydawcy nie mogę nic robić z moimi zdjęciami, mam rację?
    Tylko z tymi ktore im przekazales w ramach wykonywanej pracy.
    Mozesz je publikowac, robic odbitki itp tylko nie mozesz na nich zarabiac inaczej niz poprzez zaplate ktora juz otrzymales od pracodawcy.

Czy ta umowa jest w porządku?
    Wyglada w porzadku - jest tylko o prawach majatkowych.

Najczestszy problem to taki (w umowach czy regulaminach konkursow) ze ludzie pisza "aaa oni ode mnie chca prawa autorskie i majatkowe" (ty tez tak na poczatku napisales) i ludzie juz wtedy krzycza ze nie ze nie wolno praw autorskich oddawac itp...
    A potem najczesciej sie okazuje ze paragraf zawieral prawidlowy zapis "autorskie prawa majatkowe" a nie "prawa autorskie i majatkowe" - i po co tyle krzyku?

Zablokowany

Domyślnie

No co ty??? I ty zamierzasz to podpisac? To jest bandytyzm. Normalnie przekazuje sie fote do jednorazowej publikacji i za kazda nastepna publikacje wydawca musi znowu zaplacic. Zdjecia pracuja na fotografa. Zdarza sie, ze jedna dobra fota publikowna jest kilka a nawet kilkadziesiat razy przez prase. Wiekszosc fot z reguly sie nie sprzedaje, albo co najwyzej raz. A co bedzie jesli przydarzy ci sie super strzal, np godny pulitzera lub wpp? :-) Wypnij sie na tego wydawce i pracuj dla agencji fotograficznej, umowa "fifity fifty" za kazdorazowa publikacje honorarium. No chyba, ze wydawca funduje ci sprzet, daje stala pensje, komore, laptopa, zwraca koszty delegacji itd... Ale cos mi sie zdaje, ze taki dobry to ten twoj wydawca nie jest :-))))

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romanchch Zobacz posta
    A co bedzie jesli przydarzy ci sie super strzal, np godny pulitzera lub wpp? :-)
    To go nie wysle do redakcji tylko zachowa na karcie .
    Ja sobie tak to wyobrazam - "z tych i tych zdjec co nam przekazales wybralismy do publikacji te i te za co dostaniesz tyle i tyle zlotowek dodatkowo" .
    A teraz jak ty to sobie wyobrazasz - osobna umowe za kazdym razem podpisywac?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów