Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Drukarki laserowe do domowego użytku

Mieszany widok

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Z pełnym przekonaniem popartym ok. 10 letnim używaniem w firmie drukarek laserowych stwierdzam, że nie ma na rynku lepszej oferty niż Kyocera. HP to drogi jak nieszczęście mit przeszłości. Owszem drukarki klasy LJ 4Si produkowane bardzo dawno temu i nowe heavy duty to sprzęt zrobiony dość solidnie, szczególnie staruszki, ale wszystko inne to jednorazowy szajs do tego bardzo drogi w eksploatacji.
    Cała "tajemnica" to bęben światłoczuły. Znakomita większość drukarek ma badziewne, jednorazowe bębny wbudowane w kartidge. Ponieważ kartridź to prócz bębna jeszcze toner i często developer są one bardzo drogie. Regeneracja poprzez dosypanie tonera mija się z celem bo bęben został zaprojektowany na określony przebieg, a wymiana bębna, listew i dosypanie proszków jest również dość drogie.
    Kyocery z serii EcoSys mają zamontowane wewnątrz ceramiczne bębny światłoczułe o przebiegu wyliczonym na ok 300.000 kopii. Na 100.000 producent daje gwarancje. Kartidż to tylko pojemnik na toner, który jest pomieszany z developerem. Nie wiem czy we wszystkich modelach jest taka mieszanka, ale od FS-600 do FS-3800 tak. 1/2 kg przyzwoitego proszku kosztuje ok. 100zł. Wystarcza na ok. 20.000 kopii (5%). Łatwo wyliczyć, że jedna kopia to pół grosza. Dosypanie proszku do kartridża jest banalnie proste dla "dwuleworęcznego", a "pozbawieni rąk" mogą za podobną kwotę kupić kartridż regenerowany. Jakość wydruków jest znakomita, szczególnie w modelach 1200dpi.
    Na Allegro jest ich dużo. Najtańsze w cenach zaczynających się od ok. 100zł, a dużo szybsze i bogatsze w wyposażenie to max 400zł. Droższe to już bardzo szybkie modele przeznaczone dla grup roboczych w dużych firmach.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Kurde, dużo się wyjaśniło. Dzięki za informacje.
    Opcję druku dwustronnego szukałem w drukarkach, ale nie wiedziałem że nazywa się to DUPLEX. Wymienione drukarki przeze mnie tego nie mają. W specyfikacji pisze, że drukowanie dwustronne tak - ale ręczne - cokolwiek to znaczy Bezsens.
    Osobiście mam EPSONA EPL-5900 którego dostałem w spadku od kolegi z pustym kartridżem. Dokupiłem toner (proszek) za 50zł i hula aż miło. Jestem pod wrażeniem jakości druku. Ale obecnie w ofercie EPSONA nie widzę tanich drukarek. Chyba od 700zł w górę. Ta moja jedynie co, to ma czasem problem z pobraniem papieru. Chyba się ten wałek wyrobił, co nie? Muszę spojrzeć czy można to kupić gdzieś osobno. Szkoda, że ona nie ma druku dwustronnego.

Ale wracając do tematu - muszę przejrzeć wasze propozycje.
    Ten HP chyba jednak odpuszczę.

@Kuchatek - którą masz na myśli? Jakąś Pixme?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    W specyfikacji pisze, że drukowanie dwustronne tak - ale ręczne - cokolwiek to znaczy Bezsens
    a wiec tak - reczna opcja druku dwusrtonnego polega na tym ze drukarka drukuje nieparzyste strony. po skonczonej serii uzytkownik musi (w zaleznosci od drukarki roznie bywa bo roznie papier biora) przewrocic papier I odwrocic karki. wtedy musisz nacisnac ok I na odwrocie drukuja sie parzyste. na poczatkujest to troche uciazliwe poniewaz trzeba nauczyc sie jak bwkladac. potem jest O.K.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

W sumie już 'po ptokach'. Znajomy zakupił w Vobisie HP'ka LJ 1018 zanim zdążyłem mu to przegadać. No nic - co ma wyjść to wyjdzie w praniu...

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomaszQ Zobacz posta
    Z pełnym przekonaniem popartym ok. 10 letnim używaniem w firmie drukarek laserowych stwierdzam, że nie ma na rynku lepszej oferty niż Kyocera. HP to drogi jak nieszczęście mit przeszłości. Owszem drukarki klasy LJ 4Si produkowane bardzo dawno temu i nowe heavy duty to sprzęt zrobiony dość solidnie, szczególnie staruszki, ale wszystko inne to jednorazowy szajs do tego bardzo drogi w eksploatacji.
    Cała "tajemnica" to bęben światłoczuły. Znakomita większość drukarek ma badziewne, jednorazowe bębny wbudowane w kartidge. Ponieważ kartridź to prócz bębna jeszcze toner i często developer są one bardzo drogie. Regeneracja poprzez dosypanie tonera mija się z celem bo bęben został zaprojektowany na określony przebieg, a wymiana bębna, listew i dosypanie proszków jest również dość drogie.
    Kyocery z serii EcoSys mają zamontowane wewnątrz ceramiczne bębny światłoczułe o przebiegu wyliczonym na ok 300.000 kopii. Na 100.000 producent daje gwarancje. Kartidż to tylko pojemnik na toner, który jest pomieszany z developerem. Nie wiem czy we wszystkich modelach jest taka mieszanka, ale od FS-600 do FS-3800 tak. 1/2 kg przyzwoitego proszku kosztuje ok. 100zł. Wystarcza na ok. 20.000 kopii (5%). Łatwo wyliczyć, że jedna kopia to pół grosza. Dosypanie proszku do kartridża jest banalnie proste dla "dwuleworęcznego", a "pozbawieni rąk" mogą za podobną kwotę kupić kartridż regenerowany. Jakość wydruków jest znakomita, szczególnie w modelach 1200dpi.
    Na Allegro jest ich dużo. Najtańsze w cenach zaczynających się od ok. 100zł, a dużo szybsze i bogatsze w wyposażenie to max 400zł. Droższe to już bardzo szybkie modele przeznaczone dla grup roboczych w dużych firmach.
    A ja mam pytanie, widze ze troche wiesz o drukrkach laserowych :-D Czy musi byc odpowiedni toner i developer ? tzn firmy ? bo jesli w domu mam 600dpi, i mam dostep do tonera i developera 600dpi to czy mozna we wlasnym zakresie zregenerowac ?? Jesli firma nie gra roli i rzeczywiscie taki toner + developer bedzie pasowac to jakie sa proporcje tonera i developera ?? Niestety pracuje na drukarkach ktore maja osobno wsyp na toner i osobno na developer i tam nie ma problemu, ale jak to wyglada w domowych ? Miesza sie razem i sypie do kartridza ?

ps. albo ktokolwiek moze to wie bo widze ze troche kotlet z tego tematu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Szczerze polecam Brother HL-2035.

Uprawnienia umieszczania postów