Hej... Czy napisał by mi ktoś, jakie formaty zdjęć można wywołać z cropa x1,6 ? Chodzi o to, by był pełen kadr, a nie przycięte po wywołaniu...
Hej... Czy napisał by mi ktoś, jakie formaty zdjęć można wywołać z cropa x1,6 ? Chodzi o to, by był pełen kadr, a nie przycięte po wywołaniu...
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
102x152mm - masz prawie idealnie, inne formaty musisz kadrować.
Pozdrawiam
M>S>
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
15x23, tylko szoda że mało który zakład takie wywołuje![]()
Wszytko zależy od fotolabu. Najbliżej proporcji 3:2 to 10x15; 20x30; 30x45; 40x60; 60x90 przy czym zagłębiając się w szczegółowe wymiary okaże się, że 30x45 to w rzeczywistości jest 30,5x45, a to nie do końca jest 3:2 (gdzie fotolab tam inne wymiary). Najlepiej iść do laboratorium i poprosić o dokładne wymiary papieru i rozdzielczość maszyny (dpi) z jaką wykonuje odbitki. Testowałem wiele fotolabów i bardzo często okazywało się, że pomimo dokładnego przygotowania pliku coś było obcięte (maszyna nie naświetla 100% obrazu tylko trochę mniej). Dlatego jak na papierze ma być w 100% to co w komputerze, to ładuję ramkę dookoła przygotowanego pliku. Efekt jest taki, że dostaję się zdjęcie z ramką wokół niego. Ramkę obcina się i otrzymujemy zdjęcie takie jak ma być- naturalnie będzie mniejsze wymiarowo o wielkość obciętej ramki. Nie znam innej metody, ale jeśli na odbitce ważny jest każdy milimetr to chyba jedyna metoda.
Blog rowerowo-wyprawowy :wink:
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
a moze wystarczy udać się w miejsce gdzie jest maszyna (a nie tylko punkt przyjęć) i poprosić? Ja w taki sposób bez problemu uzyskałem odbitki 15x22,5 mimo, ze w cenniku były tylko 15x20/21
Poprosiłem właściciela/laboranta* żeby mi odbitek nie kadrował, ten powiedział że nie ma sprawy, rolka papieru i tak ma szerokość 15cm a długość może być w pewnych granicach zmienna, więc wystarczy, że dopłacę 10% ceny (bo więcej papieru zużyje) i bez problemu zrobił mi takie odbitki.
* w jednej osobie
Słuchajcie , formaty ( szerokość)papieru do laba to:
89, 127 , 152 , 178 , 203 , 305 mm i na labie FRONTIER 500 na którym pracuję nie ma problemu z wydłużeniem formatu , naświetla 300 lub 600dpi , ale najlepiej pisać 300dpi w formacie np. 102x152 , 127x178 ,152x216 i nie ma problemu czy z ramką czy bez ,chwestia dogadania się w labie.jest bardzo dużo możliwości.