Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
Jak to dobrze że nie jestem sam .......
....nie wiem po jaką ciasną
program sypie mi popiołem w fotki ..tylko ciężej skorygować balans itp...zrobiłem wszystkie foty w Digital Photo Professional bo traciłem za dużo czasu na ta zabawe...
W pliku RAW masz "zaszyty" jpeg z aparatu. To co jest w tym jpegu uwzględnia to co sobie naustawiałeś w aparaciku. Jak sobie w aparacie ustawisz shrarpness na +3 i saturation na +150 to w tym jpegu aparat poslusznie wykona Twoje żądania chocby byly absurdalne. Konwertery "third party" (C1, RSP), żeby Cię nie zanudzić (jak robi to lightroom) najpierw wyrzucają obrazek z jpega a potem "w tle" wyliczają swoją interpretację RAWa. Swoją. Zwykle z apratu biorą tylko WB ale i to niekoniecznie. Interpretacja "własna" jest siłą rzeczy inna niż to co z kamery. RSP/RSE, C1, CameraRAW są robione "na wszystkie" aparaty więc różnią sie trochę od tego co Ci wychodzi z kamery. Kamera i DPP bazuja na tych samych przemyśleniach producentów więc i obrazki są podobne. No i ludziska kupują Canona bo im sie kolorki podobają

Jeśli chcesz mieć zbliżone wyniki to trzeba troche poustawiać w preferencjach albo pobawić się z profilami.

Mało kto bawi się z poprawkami każdego zdjęcia z osobna. Masz zdjęcia z kościoła - ustaw jedno i zastosuj te ustawienia dla wszystkich zrobionych w podobnych warunkach.