Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: RAWShooter Es. 2006 - dziwne kolory - HELP !!!

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie RAWShooter Es. 2006 - dziwne kolory - HELP !!!

Czołem

od kilku tygodni intensywniej pracuje z RAW-ami. Do ich obróbki używam RAWShootera Essentials 2006.

Przy okazji "wywoływania" RAWów ze ślubu zauważyłem, że RAWShooter strasznie miesza mi w kolorach - gasi je, względnie kaszani z deka temperaturę. Już po kliknięciu na zdjęcie program wykonuje automatyczną korektę, której wynik nie za bardzo mi się podoba, ale nie wiem jak ją cofnąć...

oto 2 przykłady:

Zdjęcie prosto z RAW-u:

Zdjęcie po automatycznej obróbke RSE:

Jak dla mnie to pierwsze jest bardziej naturalne.
    Można jakoś zmusić RSE, aby pracował bardziej normalnie ?? Wszystkie parametry w "Processing Bias Parameters" mam ustawione na "0".

I jeszcze 2 inne przykładowe fotki. Pierwsza - JPG wyjęty z RAWA, druga - RAW po automatycznej obróbce w RAWShooterze

W moim odczuciu ta druga jest jakby wyprana.... Czy jestem przewrażliwiony ??

Ktoś mi napisał, że
    w trzeciej zakladce rawshootera sa opcje dotyczace koloru. jest tam opcja VIBRANCE ktorej nie ma "Processing Bias Parameters" a ktora gasi wlasnie kolory. sprawdz.
    Ale ja za ... nie mogę znaleść żadnej trzeciej zakładki. Chyba, że mowa była o wersji Premium, a ja mam Essentials...

Screen mojego RSE:

I jdedyne 2 zakładki jakie mam.

HELP !!!

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A jak dodasz saturacji?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja sie zapytam, PO CO zdawac sie na automat z RS? Ja nigdy tego nie uzywalem, bo zawsze wychodzilo nie to co chcialem. Jesli widze ze zdjecie nie wyszlo takie jakie powinno to koryguje recznie, nie zdaje sie na automaty.

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

pazurek - też bym się chętnie nie zdawał, tylko... od momentu aktualizacji wersji z 2005 na 2006 RAWShooter zrobił się mocno samodzielny - w chwili kliknięcia na zdjęcie RSE zaczyna intensywnie "pracować" i sam koryguje np.: temperature barwową i intensywność kolorów.

Niestety - nie znalazłem w nim opcji "Undo" na wypadek, gdyby działania "automatu" mnie nie zadowalały. I o to mi chodzi.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd
    od momentu aktualizacji wersji z 2005 na 2006 RAWShooter zrobił się mocno samodzielny - w chwili kliknięcia na zdjęcie RSE zaczyna intensywnie "pracować" i sam koryguje np.: temperature barwową i intensywność kolorów.
    hmm, no nie wiem, u mnie w RS sie nic samo nie zmienia, a jesli juz nawet cos popsuje (ja albo odpalony z reki automat), to przywrocenie domyslnych parametrow mozna latwo uzyskac przyciskami w prawym gornym rogu okna

- "aparacik" ustawia pierwotny balans bieli
    - "niebieska strzalka w lewo" przywraca domyslne parametry zdjecia

Jesli po otwarciu rawa w RS widzisz co innego niz np. w podgladzie jpega albo DPP, to znaczy ze program dostosowuje widok do innego profilu kolorow (przelacz sie na "batch convert", wlacz widok zaawansowany i zobacz jaki profil jest wybrany - jesli domyslny adobergb to sprawdz jeszcze czy nie masz jakiegos dziwnego profilu monitora w zarzadzaniu kolorami w windows).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jak dla mnie to drugie zdjecia, te z RSE sie bardziej podobaja. Oryginalne RAW nieco za bardzo w czerwien wpadaja.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja tez zauwazylem, ze nowa wersja RSP zmienia kolory po Alt-E. Jest to niezgodne z filozofia programu. Wedlug autorow najpierw wykonuje sie balans bieli, a dopiero pozniej inne korekcje, ktore nie powinny zmieniac kolorystyki i do tej pory nie zmienialy. Koncowa kolorystyke mozemy zmieniac za pomoca saturation i vibrance. Tak wiec w nowej wersji przestalem korzystac z automatu. Moze jest to jakis blad w oprogramowaniu.

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja mam podobny problem z tym programem (zresztą mój kolega także) Czasami chciałbym minimalnie poprawić zdjęcie a on mi wszystko przestawia i musze ustawiać samemu. Profile sprawdziłem jest sRGB.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A jak dla mnie to drugie zdjecia, te z RSE sie bardziej podobaja. Oryginalne RAW nieco za bardzo w czerwien wpadaja.
    A tutaj to sie zgodze z VITEZem. Ladniejsze te bez czerwieni, jaks naturalniej wychodzi

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd
    pazurek - też bym się chętnie nie zdawał, tylko... od momentu aktualizacji wersji z 2005 na 2006 RAWShooter zrobił się mocno samodzielny - w chwili kliknięcia na zdjęcie RSE zaczyna intensywnie "pracować" i sam koryguje np.: temperature barwową i intensywność kolorów.
    Co rozumiesz przez klikniecie w zdjecie?? Klikasz w maly podlgad na liscie wszystkich RAW-ow, czy klikasz pipeta w samo duze zdjecie?? W przypadku tego drugiego oczywiscie program zmieni balans bieli zaleznie od tego w co sie kliknie.
    Z moich obserwacji wynika, ze po kliknieciu w male zdjecie, program szybko generuje kiepiskiej jakosci podglad, a po chwili pracy podlgad docelowy. Podlgad docelowy ma balans bieli z aparatu, wzglednie taki jaki zostal ustawiony przez Ciebie wczesniej.
    Jesli wczesniej juz gmerales przy zdjeciu zostana odtworzone wczesniejsze ustawiania, poziomow, nasycenia, odszumiania etc.
    Przy otwieraniu zdjecia pierwszy raz, nigdy nie mialem zadnych suwakow ustawionych inaczej niz defaultowo badz na zero!!

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów