Zobacz wyniki ankiety: moje zdjecia (po obrobce) to:

Głosujących
180. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Kadrowanie - cropy czy pelne klatki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romanchch
    kadrowanie to czesc "procesu tworczego"
    no tak ale po co tworzyc dwa razy ;-)

dokladnie o to mi chodzi - jak zrobic zeby na zdjeciu znalazlo sie dokladnie to co sie chce i nic wiecej a ni nic mniej, ja juz zauwazylem wielokrotnie ze zrobienie zdjecia na styk w wizjerze i tak daje inne efekty na klatce (czyli to nieszczesne pole krycia w wizjerze) i wlasciwie musze zawsze robic z jakims marginesem ktory bede pozniej musial odciac - i mnie to wkurza o ile przy dugich ognsikowych to nie ma takiego znaczenia to przy cropowaniu szerokich katow czasmi traci sie dosc duzo na ogolnym wygladzie perspektywy i przerysowan...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    dokladnie o to mi chodzi - jak zrobic zeby na zdjeciu znalazlo sie dokladnie to co sie chce i nic wiecej a ni nic mniej
    - kupujesz zestaw 60 dostępnych szkieł Canona od kilku do 1200mm
    - tresujesz dzikie ptaki, wilki, niedźwiedzie
    - na spektaklach tearalnych i koncertach krzyczysz - Stop, zaświecić światło. Jeszcze raz proszę, bo mi nie poszło.
    - załatwiasz sobie, że słonko świeci tam gdzie chcesz i jak chcesz
    - eliminujesz płoty, smugi kondensacyjne na niebie, przewody wysokiego napięcia itp z krajobrazu - najlepiej dynamitem
    - twoi modele są doskonałymi modelami a cierpliwości mają jeszcze więcej. Ustawiasz babkę 4 godziny, a ona wygląda naturalnie i jakby chciała jeszcze
    - itp, itd

Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany

Domyślnie

[QUOTE=Jac;218971]no tak ale po co tworzyc dwa razy ;-)

robienie zdjecia to zamysl i wykonanie, a tak sie sklada, ze pomiedzy jednym a drugim znajduje sie przepasc :-) przeszkoda moze byc maly wizjer, crop dslr, niewlasciwy obiektyw( bo przeciez po cos sa one wszystkie) niewlasciwa puszka (dobor sprzetu do wykonania zadania np: sredni czy maly obrazek?) oraz cala masa innych przyczyn z brakiem wiedzy i doswiadczenia wlacznie, no wiec powtorze, ze jesli wiesz co chcesz zrobic juz przed przystapieniem do fotografowania, to latwiej ci potem zamknac w kadrze to wszystko co zamierzales i dysonans pomiedzy tym co zamierzales a udalo ci sie osiagnac jest mniejszy :-)
    moze zadaj konkretne pytanie a ktos bedzie wiedzial jak i czym to zrobic

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zawsze gdy przeglądam na kompie efekty mojego wcześniejszego fotografowania zdjęcia które najbardziej mi się podobają otwieram w PS-e i bawię się w cropowanie. Sprawia mi to dużą przyjemność, największą z całego procesu obróbki.
    Z lektury wątku wnioskuję, że profi kadruja raz, trafiają w punkt, a crop to obciach. Osobiście nie mam z tym problemów, dla mnie cropowanie to jeden z etapów prowadzący do osiągnięcia efektu końcowego.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Uprawnienia umieszczania postów