Co do szkieł w zestawach KITowych odpowiedź jest prosta i zawsze w takiej kolejności.
Tylko OLYMPUS następnie NIKON i na samym szarym końcu CANON.
To co Canon daje to zaślepka do dziury z kompaktów olympusa są lepsze zdjęcia.
Olympus szkła ma bardzo dobrej jakości niestety body są kiepskie, a to za sprawą dużego smużenia i innych wad o których w tym szybkim poście nie będę przytaczać. Reasumując: Jeżeli nie będziesz w przyszłości wymieniać szkieł to bierz Olympusa ewentualnie NIKONA (daje w miarę dobrą optykę w kicie a później masz duży wybór). W Olympusie nie licz na wymianę szkiełek czyba, że lekką ręką lubisz wydać 5tyś. zł. Oczywiście Canon i Nikon też mają super szkła ale w kicie niestety nie, a później nie trzeba tyle kasy wywalać co do olympusa. A smużenia nie wytniesz tak łatwo bez uszczerbku zdjęcia dlatego z body brał bym CANONa (ale licz się z wymianą szkła) i wtedy będziesz szczęśliwy. A jeżeli chcesz mieć i dobre body i w miare dobre szkła w kicie i możliwość rozbudowy to brał bym Nikona. Jednak jest jedno ale.co mi np. przeszkadza. 6Mpx - ogólnie wystarczająca wartość, ale płacąc tyle kasy za body chce się mieć już minimum 8Mpx.
Z mojego punktu widzenia to: Olympus KIT (jeżeli zestaw na lata i bez wymiany optyki i to tyle).
Nikon (fajny środek, ale już trochę przeżytek przydało by się w D80 zainwestować ma już więcej pikseli - ale już drogi i wolał bym dołożyć i kupić Canona 20D).
Canon (tanie body np. 350D i do tego dobra Sigma) i będziesz szczęśliwy - i rozwojowy zestaw (szkła zostaną zmienisz body).
A pojawił się 400D - jednak nic poza 10Mpx i podobno szybkim AF nic nie wiem. Nikony AF mają lepsze,ale Canonki mniej dużo smurzą.
Wybór należy do Ciebie.
Ja brał bym Canon'a 20D
Pozdrawiam.