Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: przykładowe zdjęcia wykonane Canon EF 28mm f/2.8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie przykładowe zdjęcia wykonane Canon EF 28mm f/2.8

PROSZĘ o więcej informacji na temat zastosowań obiektywu Canon EF 28mm f/2.8 i przykładowe zdjęcia z zastosowaniem w/w obiektywu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Dzieki

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez a21031979 Zobacz posta
    PROSZĘ o więcej informacji na temat zastosowań obiektywu Canon EF 28mm f/2.8 i przykładowe zdjęcia z zastosowaniem w/w obiektywu
    Po liczbie postów widzę, że ten obiektyw nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda. Bardzo ceniłem sobie to szkło: lekkie, świetny standard co cyfry, ostre już od pełnego otworu przysłony (co potwierdzają testy na optyczne.pl i photozone.de). Najczęściej wykorzystywałem je do portretu. Jedyna wada to andmierna w pewnych sytuacjach aberracja chromatyczna. Szkoda, że canon nie wypuścił nowej wersji tego obiektywu, np. z USM. Owszem, jest EF 28/1,8 USM, ale cena jest absurdalna. Kosztuje bowiem 3 razy tyle co jego ciemniejszy "braciszek", a pod względem optycznym wcale nie zachwyca. Poniżej kilka przykładowych zdjęć z EF 28/2,8.

Pozdr.

Robert

Ostatnio edytowane przez Rob ; 03-09-2006 o 23:36

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob Zobacz posta
    Poniżej kilka przykładowych zdjęć z EF 28/2,8.
    Fotki mają wysokie nasycenie kolorów. Bardzo modyfikowałejś je w photoshopie?

Kiedyś zastanawiałem się nad tym szkłem. Kosztuje ok 800 zł. Dokładając trochę ma się np. Tamrona 17-50 z tym samym światłem. Stąd pewnie to małe zainteresowanie. :neutral:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Fotki mają wysokie nasycenie kolorów. Bardzo modyfikowałejś je w photoshopie?

Kiedyś zastanawiałem się nad tym szkłem. Kosztuje ok 800 zł. Dokładając trochę ma się np. Tamrona 17-50 z tym samym światłem. Stąd pewnie to małe zainteresowanie. :neutral:
    Te fotki wykonane były w zeszłym roku. Nie przypominam sobie, abym za bardzo przy nich "majstrował" w PS. Mnie podobało się w tym obiektywie to, że zdjęcia miały fajną plastykę, taką jak z analoga.

Co do cen, to chyba przesada. Na Allegro ceny tego szkła ostatnio spadły i można je kupić już za ok. 500 zł. Jeśli się ma szczęście, to jeszcze na gwarancji ;-)
    http://allegro.pl/item114730397_cano..._mm_f_2_8.html
    http://allegro.pl/item119777619_canon_ef_2_8_28.html

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob Zobacz posta
    Co do cen, to chyba przesada. Na Allegro ceny tego szkła ostatnio spadły i można je kupić już za ok. 500 zł. Jeśli się ma szczęście, to jeszcze na gwarancji ;-)
    http://allegro.pl/item114730397_cano..._mm_f_2_8.html
    http://allegro.pl/item119777619_canon_ef_2_8_28.html
    całkiem przypadkiem mam taki do sprzedania.
    Stan jak nowy, cena w zasadzie też 500zł + 50zł za osłonkę, a więc 550zł za komplet. (poza Allegro)

Aukcja wprawdzie zakończona, ale oferta AKTUALNA!
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=122809593

A żeby nie było tak całkiem OT, to ponizej kilka przykładowych zdjęć:
    wszystko JPG tak jak wyszły z aparatu, a jakby ktoś chciał RAW wyślę mailem.

F/2,8

F/4

F/5,6
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 05-09-2006 o 07:19
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu. Jedyne co budzi moje drobne wątpliwości to ogniskowa, 28 przy canon-ie 400 D daje jakieś 44. Mam tamrona 17-50 f 2.8 - jestem z niego bardzo zadowolony, ale często wyjeżdżam na wycieczki rowerowe. Potrzebuję czegoś lżejszego i prostszego, poza tym chce spróbować stałoogniskowego, gdzie, mam nadzieje, trzeba się trochę pomęczyć by zrobić zdjęcie, tym samym trzeba mieć wyraźny powód by je zrobić )) Może lepsza była by 24- ale kasa! Często robię zdjęcia zabytków, które na wyprawach odwiedzam, przy nich przydaje się szeroki kąt... ale może trzeba będzie po prostu stanąć dalej... Warto?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witoldas Zobacz posta
    ...Mam tamrona 17-50 f 2.8[...]... Warto?
    Niewarto. Ten tamron nie jest taki znowu wielki
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

To może lepiej odłożyć i kupić G12! mały nieduży poręczny.... ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów