Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: przykładowe zdjęcia wykonane Canon EF 28mm f/2.8

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witoldas Zobacz posta
    Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu. Jedyne co budzi moje drobne wątpliwości to ogniskowa, 28 przy canon-ie 400 D daje jakieś 44. Mam tamrona 17-50 f 2.8 - jestem z niego bardzo zadowolony, ale często wyjeżdżam na wycieczki rowerowe.
    Kiedyś miałem podobny dylemat:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=65785

Kupiłem najpierw 28/2.8, jednak po paru miesiącach okazało się, że wcale go nie używam. Jakością nie wygrywał z kitem... Sprzedałem go i kupiłem T17-50, z którego jestem bardzo zadowolony.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Jako był użytkownik, faktycznie mogę potwierdzić, że szkło ma "analogową plastykę", o wiele lepsze niż 28 1.8 nasycenie kolorów, ostre od pełnej dziury, w moim odczuciu af porównywalny z jaśniejszą wersją. Jedynie w tym szkle nie podobał mi się bokeh. Obiektyw sprzedałem, bo mimo wszystko potrzebowalem światła. Szkło świetne jako standard na cropie. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu

Domyślnie

To też się może wypowiem jako ze mam ten obiektyw od paru miesięcy a w ostatnim czasie miałem okazję trochę więcej nim pofotografować w połączeniu z 40D. Spostrzeżenia:

- po pierwsze jest mały, lekki, dobrze zbudowany,
    - obrazki generuje ładne, dobrze przenosi kontrasty, pod światło wypada świetnie niezależnie od otworu przysłony, "bokeh" przyjemne dla oka;
    - AF jest dobry (skuteczny i bezbłędny) do około 2-3m, przy większych dystansach układ ma tendencję do uciekania z ostrością ku nieskończoności (oddam go do kalibracji i wtedy znowu cos napiszę bo skuteczność AF najbardziej mi w nim doskwiera);
    - abberacji w postaci fringingu nie zauważyłem;
    - ostrość w centrum jest dobra już od f/2.8, boki robią się dobre od f/4, maximum ostrości IMO obiektyw osiąga przy f/5,6 - ale nie jest to jakaś super ostrość ;-) ; pomimo iż wiele osób pisze, że w tej kwestii ten obiektyw wypada lepiej niż 28mm 1.8, nie do końca jest to prawdą - w szeroko pojętym centrum obrazu (na podstawie sampli jakie widziałem) jaśniejsza 28-ka osiąga znacznie lepsze wyniki; ; wydaje mi się również, że Tamrony 17-50 i 28-75 na 28mm dają trochę ostrzejsze obrazy niż C 28/2.8, ale odwzorowanie kolorów lepsze ma Canon;

I moje prywatne rozważania ;-) :

Kwestia sensowności zakupu tej stałki w obliczu istnienia budżetowych zoomów o świetle 2.8 :

Canon waży 190g i zajmuje mniej niż połowę miejsca tego co zoomy; jeżeli ktoś jest przekonany że właśnie tej ogniskowej potrzebuje i nie ma nic do stałek to nie widzę sensu dokładania do zooma.

Kwestia lepszości wersji 1.8:

na pewno warto dołożyć do napędu USM, solidniejszej konstrukcji, lepszej ostrości w centrum na 2,2 w porównaniu do tej oferowanej przez ciemniejszego brata na 2,8.

Sample:

http://img849.imageshack.us/img849/6254/samp5.jpg

PS. Dobry obiektyw.

Regulamin pkt 9.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 10-12-2011 o 22:33

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów