Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: IS w supertele Canona

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    I już na początek błędne założenie Na kilkanaście 600/4IS które w sumie już w życiu widziałem (baaa, niektórych nawet dotknąć mogliśmy, co nie Tomek? ) na statywach były dwa :-D
    Ja pytam poważnie. Robienie z ręki 6 bodajże kilogramowym 600/4, który jest tak długi, że trzeba poprosić żonę o potrzymanie osłony, raczej nie jest racjonalne. Zwłaszcza biorąc pod uwagę jego główne przeznaczenie - fotografię przyrodniczą.

Zastanawiam się czy może jednak te supertele mają inny IS, taki, który się nie wyłącza na statywie i niweluje to cholerne gibanie. Moja 400/4.5 podpięta na statyw kiwa się wyraźnie (a statyw jest mega solidny, 055 to przy nim patyczek).

P.S> proszę nie porównujcie 300/2.8 IS do 500/4. Jeden można trzymać jedną ręką a drugą się drapać po tyłku, a do drugiego trzeba mieć tragarza.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

obey
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta

P.S> proszę nie porównujcie 300/2.8 IS do 500/4. Jeden można trzymać jedną ręką a drugą się drapać po tyłku, a do drugiego trzeba mieć tragarza.
    Z dostępnych w necie relacji wynika, że (konkretnie przy 500/4) zdarzaja się sytuacje gdzie robienie z reki przez krótki czas jest mozliwe a nawet pożądane (rura waży niecałe 4 kg). Np. safari fotograficzne gdzie trzeba robić zdjęcia z samochodu (nie można wysiadać) i zmieniac miejsca z jednej strony samochodu na drugą, ewentualnie zdjęcia "na szybko" kiedy nie ma czasu na rozłożenie statywu. Ponadto nawet na statywie (poświęcony był temu nawet osobny artykuł) występują minimalne drgania, które przy tak długiej rurze stanowią niekiedy powazny problem a IS nowej generacji jest w stanie je zniwelować.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

problem polega na tym, i już to pisałem, że wedle informacji dostępnych w sieci, IS się wyłącza gdy wykryje, że aparat jest na statywie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    problem polega na tym, i już to pisałem, że wedle informacji dostępnych w sieci, IS się wyłącza gdy wykryje, że aparat jest na statywie.
    nie do końca jest to zgodne z prawdą .W przypadku 300/4IS i 300/2,8 IS instrukcja nakazuje wyłączyć IS w przypadku zamocowania obiektywu na statywie, podpytywałem kolege który uzytkuje 600/4IS , też wyłącza.

Uprawnienia umieszczania postów