Pokaż wyniki od 1 do 10 z 212

Wątek: Canon RF 85mm F2 Macro IS

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: Canon RF 85mm F2 Macro IS

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    To jedno z najbardziej kultowych, sprawdzonych i polecanych szkieł portretowych, obok 85/1.2. Kapitalne narzędzie, uwielbiane przez wielu portrecistów!
    To bez wątpienia i podobnie, jak @cybulski żałuję że sprzedałem. Ale jest w forumowych i mam nadzieję w dobrych rękach...

RF 85 L
    ...
    To zdecydowanie moje najbardziej ulubione szkło ze wszystkich, jakie miałem i mam, choć do portretu akurat używam go stosunkowo najrzadziej.
    No właśnie... Bo tak naprawdę do jakich odległości jest ono skorygowane? Do makro, czy do portretu?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    No właśnie... Bo tak naprawdę do jakich odległości jest ono skorygowane? Do makro, czy do portretu?
    RF 85/1.2 nie zrobisz makro. Minimalna odległość ostrzenia to 85 cm. W portrecie sprawdza się kapitalnie, ma piękny bokeh (mówię oczywiście subiektywnie), jest ostre jak brzytwa od f/1.2 i przy tym bardzo szybkie. Dzięki tym dwóm ostatnim cechom świetnie sprawdza się w dynamicznych tematach. Ja np. sporo go używam do fotografii psów (tu więcej na aps-c, niż na ff - idealnie zastępuje wtedy 135/2 z pełnej klatki), do fotografii motoryzacyjnej, w szeroko pojętym reportażu, itp. Za wyjątkiem makro naprawdę wiele tematów można nim obskoczyć. Uwielbiam to szkło.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Początki nałogu
    Miasto
    IL

RF 85/1.2 nie zrobisz makro. Minimalna odległość ostrzenia to 85 cm.
    Tak, mi się szkła pozajączkowały z 85/2. Sorry.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

RF 85/1.2 nie zrobisz makro. Minimalna odległość ostrzenia to 85 cm. W portrecie sprawdza się kapitalnie, ma piękny bokeh (mówię oczywiście subiektywnie), jest ostre jak brzytwa od f/1.2 i przy tym bardzo szybkie. Dzięki tym dwóm ostatnim cechom świetnie sprawdza się w dynamicznych tematach. Ja np. sporo go używam do fotografii psów (tu więcej na aps-c, niż na ff - idealnie zastępuje wtedy 135/2 z pełnej klatki), do fotografii motoryzacyjnej, w szeroko pojętym reportażu, itp. Za wyjątkiem makro naprawdę wiele tematów można nim obskoczyć. Uwielbiam to szkło.
    No i wraca bohater wątku. Który poza kiepskim bokehem ( bo to tylko 2.0) ma macro i to bym ośmielił się stwierdzić prawie prawdziwe Sprzedałem EF 85 1.2L bo bardzo rzadko po nie sięgałem ze względu że nie umiem w dobry portret. Głupia to była decyzja, bo jestem w team "EF 85 1.2 ********e szkło" ale dzięki jej mam rf50 1.2 i Rf85 2.0 używany jako macro i pewnie jeszcze rzadziej niż 85L

Uprawnienia umieszczania postów