Pokaż wyniki od 1 do 10 z 236

Wątek: Lustrzanki rulez

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Lustrzanki rulez

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    prawda, ale mówiliśmy o przerzutkach elektrycznych, a nie o napędach elektrycznych
    To przy okazji OFF-topu dopytam się, jako starszy człowiek, czy to się jakoś fajnie sprawdza.
    Bo właśnie myślałem czy by sobie do swojego elektryka nie sprawić takiej elektrycznej - z tego co wiem to komputer sterujący napędem jest wtedy w stanie również automatycznie sterować przerzutką. Było by cool.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    To przy okazji OFF-topu dopytam się, jako starszy człowiek, czy to się jakoś fajnie sprawdza.
    Bo właśnie myślałem czy by sobie do swojego elektryka nie sprawić takiej elektrycznej - z tego co wiem to komputer sterujący napędem jest wtedy w stanie również automatycznie sterować przerzutką. Było by cool.
    ale mozna w ogole?

elektroniczne przerzutki sa chyba tylko do kolarek/MTB, bo to dziala z prawdziwym lancuchem. a jak masz elektryka to pewnie masz pasek klinowy i tam przerzutka z definicji jest w piascie.

zaleta elektronicznej przerzutki jest wireless - tam po prostu nie ma kabla, wiec nie trzeba sie bawic w wymiane kabli/oslonek co iles tam miesiecy, kiedy ruch manetka napotyka zbyt duzy opor.

czy to jest problem? robie na moim mieszczuchu, w pelni analogowo napedzanym, podobne 5-6 tysiecy rocznie, bo tez mam co najmniej 23km do biura, wiec jak pogoda pozwala no to te kilometry leeeeca... ) we wrzesniu rozwalilem moj pierwszy pasek klinowy (teoria mowi, ze 30 tysiecy powinny wytrzymac, moj dozyl 21). niedawno doszlo tez do wymiany kola, bo rafka mi popekala od zuzycia. opony zmienialem w miedzyczasie jeden raz, bo kurde Schwalbe przywraca wiare w prawdziwa niemiecka robote (jednak to robia niezniszczalne, nie jak samochody, autostrady czy lotniska ). linke i kolnierz przerzutki chyba mi raz wymieniali, ale nawet nie pamietam, a ksiazki serwisowej nie daja

wiec po mojemu konsensus bylby taki: w rowerze do jazdy po czystej nawierzchni wydaje mi sie to zbedny bajer (kolarka). w MTB moze bym sie zastanawial. w mieszczuchu czy rowerze rekreacyjnym... moje holenderskie skapstwo ustawiloby dosc niska polke cenowa, na ktorej bym sie w takie cos bawil
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale mozna w ogole?

elektroniczne przerzutki sa chyba tylko do kolarek/MTB, bo to dziala z prawdziwym lancuchem. a jak masz elektryka to pewnie masz pasek klinowy i tam przerzutka z definicji jest w piascie.

zaleta elektronicznej przerzutki jest wireless - tam po prostu nie ma kabla, wiec nie trzeba sie bawic w wymiane kabli/oslonek co iles tam miesiecy, kiedy ruch manetka napotyka zbyt duzy opor.

Ja mam elektryka MTB/XC. On ma zupełnie klasyczną przerzutkę z tyłu (niestety 12 rzędową) i silnik w ramie z przodu. To nie byle elektryczny turystyk
    (tak to wygląda: https://pawel.online/trzeci-rok-na-e-bikeu/)

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Ja mam elektryka MTB/XC. On ma zupełnie klasyczną przerzutkę z tyłu (niestety 12 rzędową) i silnik w ramie z przodu. To nie byle elektryczny turystyk
    (tak to wygląda: https://pawel.online/trzeci-rok-na-e-bikeu/)
    a no to mozesz w to zalozyc elektryczna przerzutke. rozwazalbym zmiane, stosownie do ceny przyjemnosci.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

wiec po mojemu konsensus bylby taki: w rowerze do jazdy po czystej nawierzchni wydaje mi sie to zbedny bajer (kolarka)
    pewnie dlatego na tym zbędnym bajerze jeździ cały worldtour od jakichś 10 lat, z pojedynczymi wyjątkami
    zalet jest cała masa w użytkowaniu na co dzień, a z poznanej setki ludzi gdy jeździłem na ustawki tylko dwóch wróciło do mechaniki. Ogólnie kto raz spróbuje ten już nie wraca do tradycyjnych przełożeń. Trochę jak z bezlustrami
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Ogólnie kto raz spróbuje ten już nie wraca do tradycyjnych przełożeń. Trochę jak z bezlustrami
    i tak bedziesz do za* powtarzal te swoje pomysly jakby to byly aksjomaty, swiecie przekonany, ze masz jedyna sluszna racje... a kazdy kto uwaza inaczej jest niedorozwiniety umyslowo albo przynajmniej przestarzaly...

niech ci bedzie, ze oczywiscie masz racje. zgadzam sie, wycofuje wszystkie sprzeczne z twoja wizja swiata uwagi jakie mialem. cauchy akbar!
    www albo tez flickr

i tak bedziesz do za* powtarzal te swoje pomysly jakby to byly aksjomaty, swiecie przekonany, ze masz jedyna sluszna racje... a kazdy kto uwaza inaczej jest niedorozwiniety umyslowo albo przynajmniej przestarzaly...

niech ci bedzie, ze oczywiscie masz racje. zgadzam sie, wycofuje wszystkie sprzeczne z twoja wizja swiata uwagi jakie mialem. cauchy akbar!
    Chyba zbyt osobiście i emocjonalnie do tego podchodzisz.

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    W aparatach już to mamy - moje 50-cio letnie szkła Pentaxa nadal działają, a takie z elektroniką mogą nie działać z nowymi body bo producent sobie tak postanowił.
    Sztos argument!
    Do jakiego nowego Pentaxa podłączasz ten obiektyw? Powinniśmy wszyscy wrócić do manuali, nie będzie producent pluł nam w twarz, bo sobie coś może postanowić.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Chyba zbyt osobiście i emocjonalnie do tego podchodzisz.
    moze.

bardzo nie lubie dyskusji, w ktorych kazda opinia subiektywna ("mi sie wydaje", "dla mnie", ... ) jest zbywana odgorna aksjomatyka jednej osoby, nawet nie silacej sie na cien subiektywnosci w swoich opiniach (wszystko z gory sformatowane kwantyfikatorem ogolnym). demagogia godna najlepszych podrzegaczy religijnych...

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Sztos argument!
    Do jakiego nowego Pentaxa podłączasz ten obiektyw? Powinniśmy wszyscy wrócić do manuali, nie będzie producent pluł nam w twarz, bo sobie coś może postanowić.
    ale to jest jakis punkt do przemyslenia (przynajmniej dla tych co troche w zyciu widzieli) zeby nie ufac korporacjom i wierzyc w ich dobre intencje. w szczegolnosci bezkrytycznie akceptowac nowe pomysly bez refleksji, czy na pewno ma sie gwarancje, ze rozwiazanie/produkt bedzie dzialac zawsze, kiedy tego zechcemy.

samochod w pelni analogowy (to juz bylo dawno, dawno temu) zawsze wystartuje. w takim z kompem moze wszystko dzialac, ale rypnie sie sensor do czegos tam i nie pozwoli odpalic (mimo, ze to czego mial pilnowac jest w porzadku). kupisz myszke komputerowa z wybajerzonym chipem i wbudowanym wifi - zacznie sobie robic automatyczny update firmware i calosc pirdyknie, bo updatej byl skaszaniony. zakupisz sobie obiektyw firmy trzeciej do aparatu, a producent zgrabnie "skoryguje" protokol i ta Sigme bedziesz sobie mogl wkrecic w nos, bo nie w Canona. itd. itp. przed elektronika nie bylo takich problemow, a teraz dochodzimy do okresu wszedobylskiego continuous-delivery i aktualizacjami firmware'u do badziewia pokroju oprawki do tabletu czy wkrotce noza do chleba (tego to sie moze nie uda zablokowac, ale az boje sie zaryzykowac taka teze ).

oczywiscie przyklad z tym Pentaksem jest juz ektremizmem ale odrobine krytycznosci i nieufnosci na pewno nie zaszkodzi.
    www albo tez flickr

ale to jest jakis punkt do przemyslenia (przynajmniej dla tych co troche w zyciu widzieli) zeby nie ufac korporacjom i wierzyc w ich dobre intencje. w szczegolnosci bezkrytycznie akceptowac nowe pomysly bez refleksji, czy na pewno ma sie gwarancje, ze rozwiazanie/produkt bedzie dzialac zawsze, kiedy tego zechcemy.
    Nie będzie. Nigdy nie ma się gwarancji. Czy Ty jak coś robisz dajesz wieczystą gwarancję kompatybilności? Czasem zwyczajnie się nie da mimo dobrych chęci.

W kwestii fotograficznej - Nikon za wszelką cenę chciał zadowolić wszystkich i nie zmieniał bagnetu F od 1959, więc manuale, obiektywy na "śrubokręt" czy z własnym silnikiem pasowały do każdego korpusu. Tylko najniższe modele entry-level nie miały tego śrubokręta. Jak na tym wyszli w porównaniu do Canona, który odciął się od FD wprowadzając EF w 1987?

Nikt tu nie każe bezkrytycznie i bezrefleksyjnie akceptować nowe pomysły. Elektroniczne przerzutki wbrew pozorom mają bardzo dużo zalet. Czy zwyczajna przerzutka będzie działać zawsze kiedy tego chcemy? Też nie.

samochod w pelni analogowy (to juz bylo dawno, dawno temu) zawsze wystartuje. w takim z kompem moze wszystko dzialac, ale rypnie sie sensor do czegos tam i nie pozwoli odpalic (mimo, ze to czego mial pilnowac jest w porzadku).
    Kto z nas aktualnie jako daily ma auto bez tego kompa? Prawda jest jednak taka, że dzisiaj wsiadasz do auta, pokonujesz na raz 1000km w komfortowych warunkach, z dobrą średnią prędkością i stosunkowo niskim spalaniem. Kiedyś taka wyprawa to było "coś".

kupisz myszke komputerowa z wybajerzonym chipem i wbudowanym wifi - zacznie sobie robic automatyczny update firmware i calosc pirdyknie, bo updatej byl skaszaniony. zakupisz sobie obiektyw firmy trzeciej do aparatu, a producent zgrabnie "skoryguje" protokol i ta Sigme bedziesz sobie mogl wkrecic w nos, bo nie w Canona. itd. itp. przed elektronika nie bylo takich problemow, a teraz dochodzimy do okresu wszedobylskiego continuous-delivery i aktualizacjami firmware'u do badziewia pokroju oprawki do tabletu czy wkrotce noza do chleba (tego to sie moze nie uda zablokowac, ale az boje sie zaryzykowac taka teze )
    Myślisz, że ta przerzutka sama się zaktualizuje w połowie drogi do domu, wykryje manetki firmy trzeciej i się zbuntuje?

Uprawnienia umieszczania postów