Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 236

Wątek: Lustrzanki rulez

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Lustrzanki rulez

1DmkIV ma u mnie "dożywocie" /tylko z racji ceny sprzedaży/ pewnie jeszcze wnuczki będą go katować, z G16 podobnie. 7D mk II sprzedałem/wymieniłem na nową R-kę do ludzi i pocztówek ok, do akcji, głównie spottingu za wolny. Dopiero R6 w pełni zastąpiła lustrzanki dla moich potrzeb. 5D mk IV czy jedynki Dx to dalej porządny sprzęt, jak ktoś chce z nimi zostać to ok, jednak powrót do nich to mz błąd, no chyba, że do topowych jedynek Dx, które można trafić jeszcze za rozsądne pieniądze i nie zajechane.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja to się zawsze śmieję z moich znajomych którzy chwalą się co roku ile to oni km przejechali rowerem... elektrycznym
    Jak dla mnie na ten moment rower to tylko analogowy, ale z drugiej strony dzięki elektrykom starsi ludzie mają szansę czasami pojeździć po jakichś bardziej górzystych miejscach. Jak w tym roku chciałem objechać Jezioro Czorsztyńskie, to spotkałem masę starszych ludzi, z niektórymi jak gadałem to twierdzili, że bez elektryka nie daliby tu rady.
    prawda, ale mówiliśmy o przerzutkach elektrycznych, a nie o napędach elektrycznych
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    prawda, ale mówiliśmy o przerzutkach elektrycznych, a nie o napędach elektrycznych
    To przy okazji OFF-topu dopytam się, jako starszy człowiek, czy to się jakoś fajnie sprawdza.
    Bo właśnie myślałem czy by sobie do swojego elektryka nie sprawić takiej elektrycznej - z tego co wiem to komputer sterujący napędem jest wtedy w stanie również automatycznie sterować przerzutką. Było by cool.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    To przy okazji OFF-topu dopytam się, jako starszy człowiek, czy to się jakoś fajnie sprawdza.
    Bo właśnie myślałem czy by sobie do swojego elektryka nie sprawić takiej elektrycznej - z tego co wiem to komputer sterujący napędem jest wtedy w stanie również automatycznie sterować przerzutką. Było by cool.
    ale mozna w ogole?

elektroniczne przerzutki sa chyba tylko do kolarek/MTB, bo to dziala z prawdziwym lancuchem. a jak masz elektryka to pewnie masz pasek klinowy i tam przerzutka z definicji jest w piascie.

zaleta elektronicznej przerzutki jest wireless - tam po prostu nie ma kabla, wiec nie trzeba sie bawic w wymiane kabli/oslonek co iles tam miesiecy, kiedy ruch manetka napotyka zbyt duzy opor.

czy to jest problem? robie na moim mieszczuchu, w pelni analogowo napedzanym, podobne 5-6 tysiecy rocznie, bo tez mam co najmniej 23km do biura, wiec jak pogoda pozwala no to te kilometry leeeeca... ) we wrzesniu rozwalilem moj pierwszy pasek klinowy (teoria mowi, ze 30 tysiecy powinny wytrzymac, moj dozyl 21). niedawno doszlo tez do wymiany kola, bo rafka mi popekala od zuzycia. opony zmienialem w miedzyczasie jeden raz, bo kurde Schwalbe przywraca wiare w prawdziwa niemiecka robote (jednak to robia niezniszczalne, nie jak samochody, autostrady czy lotniska ). linke i kolnierz przerzutki chyba mi raz wymieniali, ale nawet nie pamietam, a ksiazki serwisowej nie daja

wiec po mojemu konsensus bylby taki: w rowerze do jazdy po czystej nawierzchni wydaje mi sie to zbedny bajer (kolarka). w MTB moze bym sie zastanawial. w mieszczuchu czy rowerze rekreacyjnym... moje holenderskie skapstwo ustawiloby dosc niska polke cenowa, na ktorej bym sie w takie cos bawil
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale mozna w ogole?

elektroniczne przerzutki sa chyba tylko do kolarek/MTB, bo to dziala z prawdziwym lancuchem. a jak masz elektryka to pewnie masz pasek klinowy i tam przerzutka z definicji jest w piascie.

zaleta elektronicznej przerzutki jest wireless - tam po prostu nie ma kabla, wiec nie trzeba sie bawic w wymiane kabli/oslonek co iles tam miesiecy, kiedy ruch manetka napotyka zbyt duzy opor.

Ja mam elektryka MTB/XC. On ma zupełnie klasyczną przerzutkę z tyłu (niestety 12 rzędową) i silnik w ramie z przodu. To nie byle elektryczny turystyk
    (tak to wygląda: https://pawel.online/trzeci-rok-na-e-bikeu/)

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Uciekło mi to

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

odpowiem wybiorczo, w miejscach gdzie sie nie wszystek zgadzam

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Nie wiem, poza większymi gabarytami, które przy zestawach z ciężkimi tele potrafią być zaletą, jakie są inne zalety luster nad bezlustrami.
    celownik optyczny
    dluzsza zywotnosc baterii wlasnie dzieki temu celownikowi unplugged

Z ergonomią nigdy problemu nie miałem, wizjer elektroniczny jest dużo wygodniejszy,
    veto
    wygodniejszy w dobrym swietle i/lub jak swiatlo wymaga troche wiecej zachodu ze swiatlomierzem.
    w slabym swietle telewizorek w celowniku jest kiepski do oceny przejsc tonalnych zdjecia. byle tylny ekranik daje tu duzo lepszy podglad sceny (a te ekraniki z LV sa tez w lustrzankach, o czym koryfeusze bezluster chetnie zapominaja )

A co do baterii, to nie wiem, co trzeba by robić, żeby co chwilę zmieniać baterie. Nie wiem, czy kiedykolwiek zrobiłem mowi zdjęć, niż 500, a zazwyczaj robię na jednej baterii 1000-2000 zdjęć.
    powiem ci tak... przechodzilem z 5D4 tygodniowke po bezdrozach Kirgizji, gdzie pierwsza mozliwosc naladowania akumulatorow byla po 6 dniach. 5D4 z LP-E6 dalo sie to obrocic (wzialem 5 aku i ladowarke z powerbankiem 30Ah), gdzie ten korpus przez amelinowa obudowe zre wyraznie wiecej pradu na GPS (u mnie zawsze wlaczony w czasie focenia) niz np. linia 6D. takim R5 bym sie juz dobrze zastanawial czy to ogarne. na bezlustra z LP-E17 czy podobne "bateryjki" spuszcze zaslone milczenia, to sa aparaty mlodego pokolenia, ktore nie oddala sie od gniazdka USB na dluzej niz 3h :/

to sa oczywiscie dosc skrajne warunki, w normalnych okolicznosciach przyrody osoby ktorym palec nie przykleja sie do spustu przetrwaja kazdy dzien majac 2 pelne akumulatory w zapasie

Ale, żeby nie było. Szanuję ludzi z sentymentem do lustrzanek.
    u mnie osobiscie rzecz nie tyle sentymentu, co zwyklej preferencji. do celownika optycznego (bo podglad elektroniczny mam tak czy siak w LV jak pracuje na statywie) i do wbudowanego w aparat GPS, bo rozwiazanie przez apps jest zwyczajnie g* warte (na polaczeniu po prostu nie mozna polegac).

jesli Canon kiedys wypusci R5 z GPSem, czyli korpus bedacy odpowiednikiem 5D4 - no to bede sie moze zastanawial czy do moich potrzeb stabilizacja matrycy i AF w calym kadrze rownowaza ulomnosc celownika elektronicznego, koniecznosc zabawy w adapter, mniej pradu w pradzie... i w ogole cene tej przyjemnosci na chwile obecna po prostu nie ma dla mnie alternatywy w R. z mojego punktu widzenia (landszafciarza i uzytkownika worka obiektywow EF) wymiana 5D na jakis korpus R nie ma wielkiego seksapilu, zwlaszcza, ze nie ma takiego z wbudowanym GPS.

Nie każdy musi lubić to samo. Ja też wolę stare samochody od tych dzisiaj produkowanych. Dla niektórych może jestem dziwakiem, bo kompletnie nie trawię aut z przyklejonymi do deski LCD, wszechobecnych tandetnych plastików, downsizingu, itd., itp. Zamiast kupić nowe auto na wakacje jeżdżę dwudziestolatkiem. I dobrze mi z tym.
    mam francuskiego (wiec plastikowego po wierzchu) diesla, ktory w odroznieniu od mojego poprzedniego czeskiego Niemca ma algorytm podpiety pod przepustnice (nie da sie po prostu mocniej depnac w pedal, komputer pokladowy moderuje wtrysk). przestawilem sie, daje rade zyc. auto u mnie przedmiot uzytkowy, lubie wsiasc i ruszyc w trase 10h, zwlaszcza jak nie mam na siedzeniu pasazera plci pieknej, ktora co 3h chce siku albo kawke, wiec nie da sie spokojnie mnawet chwilke pocieszyc jazda
    w sumie to pod tym wzgledem dosc agnostyczny jestem - kazdym g* pojade, nawet automatem... byle dali spokoj i nie kazali co chwile zjezdzac na siku
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 14-01-2025 o 12:25
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Ja mam elektryka MTB/XC. On ma zupełnie klasyczną przerzutkę z tyłu (niestety 12 rzędową) i silnik w ramie z przodu. To nie byle elektryczny turystyk
    (tak to wygląda: https://pawel.online/trzeci-rok-na-e-bikeu/)
    a no to mozesz w to zalozyc elektryczna przerzutke. rozwazalbym zmiane, stosownie do ceny przyjemnosci.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Do przerzutki elektronicznej dorzuciłbym apkę na ajfona do sterowania jej, łączenie przez chmurę apla. Fajna sytuacja mogłaby być, jakby przerzutka czekała na połączenie z netem na jakimś podjeździe.

--- Kolejny post ---

Kiedyś czytałem artykuł o koncepcji zastąpienia lusterek wstecznych w samochodzie kamerami i wyświetlaczami. A jednak ciągle, nawet w najdroższych autach są lusterka. Dlaczego?

--- Kolejny post ---

Kiedyś czytałem artykuł o koncepcji zastąpienia lusterek wstecznych w samochodzie kamerami i wyświetlaczami. A jednak ciągle, nawet w najdroższych autach są lusterka. Dlaczego?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

--- Kolejny post ---
    A jednak ciągle, nawet w najdroższych autach są lusterka. Dlaczego?[/QUOTE]
    z powodów czysto ekonomicznych

Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów