Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Uniwersalny obiektyw do Canon Eos 5D mark III? Jaki?

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Uniwersalny obiektyw do Canon Eos 5D mark III? Jaki?

Cytat Zamieszczone przez Tomky Zobacz posta
    Moja definicja uniwersalizmu nie jest jednoznacznie sprecyzowana, ale trochę portretu
    24-70/2.8 albo 85/1.8

reporterki
    co raportujesz? dla sportowego reportazu to i 70-200 moze byc szeroki kat, a dla prasowego/wojennego i 16-35 moze byc tele

tutaj wychodzi mi albo zoom f/2.8 (16-35, 24-70 albo 70-200) opcjonalnie takie cos jak 35/2 IS (bo latwo kupic po taniosci i to lata jeszcze posluzy)

architektury,
    swiatlo f/8 starczy. pominac

wydarzeń kulturalnych tak to sobie wyobrażam.
    w zaleznosci od tego jak szybko te wydarzenia kulturalne zapierniczaja... f/2.8

ja bym kminil tak... Tamron/Sigma 24-70/2.8
    albo combo EF 35/2 IS + EF 85/1.8 (+ EF 50/1.8). reportaz to bardzo szerokie pojecie, ale jesli w znaczeniu ludzie/wydarzenia/swiecenie jajek/dozynki/przemowa burmistrza/szkolne tance corki... to to sie spokojnie da ogarnac bez zooma. w szczegolnosci do evencikow (przepraszam profesora Miodka!) taki 35/2 moze byc bomba, to jest wzorcowa ogniskowa reportera...

w EF 28-70 2.8 albo nawet 24-70 2.8 mkI bym sie nie pchal, o ile dodatkowym celem (obok robienia zdjec) jest napakowanie bicepsu prawej reki. sa lepsze obiektywy optycznie do wyboru w podobnej cenie i przy tym wagowo lepiej dopasowane do 5D3... 24-70/4 jest do tych zastosowan bez sensu (mozna, ale sa lepsze wybory), podobniez 24-105...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-11-2024 o 17:24
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów