@jamto To jak ty to robisz? Fotografujesz kliszę?
@jamto To jak ty to robisz? Fotografujesz kliszę?
Tak. O tym od pewnego momenetu jest ten wątek o tym czyli o skanowaniu poprzez DUPLIKATOR
--- Kolejny post ---
Dałem na ISO 200 ale zejdę do 100. Przysłonę mocniej skręciłem ale może nie potrzebnie, jeszcze protestuję to dopiero pierwszy negatyw. No maszyneria nie leży na stole bo obciążenie przodu powoduje że kadr w tym ustrojstwie się przesuwa, inaczej mówiąc nie może to być obciążone. Myślałem nawet by to na statyw wrzucić dla wygody. Podpiąłem to też do leciwego 400d bo już mi na nim nie zależy i na tej masówce mogę Go zajechać do końca. Trochę brakuje podglądu ale przez lustro też się da....
Aha to nie doczytałem bo coś o skanerze płaskim w tytule jest. To tak trochę kiszkowato że tak powiem. Zainwestuj w porządny skaner jak masz dużo rodzinnych zdjęć na kliszach.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Po pierwsze primo rób w rawach, po drugie sfotografuj maskę (to bursztynowe między klatkami lub perforacją).
U ciebie kanał niebieski ma 255, czerwony i zielony też nie lepiej.
Zrób kilka warianót ekspozycji, w programie graficznym sprawdź pipetą wartości.
Do samego balansu maski zrób wariant niedoeksponowany, wtedy balans jest bardziej prawidłowy.
Do finalnej ekspozycji nie przekraczaj 250 czy nawet 240.
W tym przypadku zabawa w suwaczki typu kontrast odłuż na deser. Na początek końcówkami krzywej ustaw zakrez bieli i czerni.
Robię w Rawach ten jpg to moja pomyłka. A dalej.... możesz nieco bardziej na chłopski rozumTzn wiem co to jest te bursztynowe tło na negatywie i domniemam że to jakiś punkt wyjściowy do ustawień ale dalej mnie to przerasta. Podkreślam, siedzę w Ligtroomie ewentualnie Gimpa nieco ogarniam. Mógłbyś mnie jakimiś screenami obdarować bo raczej nie wiem co i jak.... Mogę oczywiście posłać Rawa tego bursztynowego tła jeśli to konieczne.
Inny kolega zrobił to tak ale chyba posiedział nad tym i to w różnych programach. Jakby to było moje zdjęcie z papieżem to bym też się do tego przyłożył i poduczył ale tu chodzi o setki zdjęć, życia mi braknie.....
![]()
Ostatnio edytowane przez jamto ; 18-10-2024 o 21:29
Korektę ustawiasz na jedną klatkę, a reszta control-C control-V i świat staje się piękniejszy...
Nie wiem czy chodzi o totural z naświetlania, czy z obróbki?
Jeżeli z obróbki, to ja twoje zdjęcie obrobiłem ta:
Użyłem filtra Camera Raw w Potoshopie, bo on ma alert prześwietleń i niedoświetleń, czyli to co masz w Ligtroomie
Jak widać na dzień dobry mamy czerwony alert prześwietleń
Później zamiast na masce, wybrałem punkt bieli na kamieniach, mając nadzieję, że są neutralnie szare, ale chyba nie są.
Najlepiej byłoby pobrać próbkę z maski a najlepiej zrobionej osobno w wersji niedoświetlonej.
Przechodzę do krzywych (W tym wariancie opcja control+I nie działa) i zamieniam ręcznie biel z czernią i czerń z bielą.
W poziomie przesuwamy lewy koniec w prawo, aż do ukazania się alertu prześwietleń a prawy do pojawienia się alertu (niebieskiego) czerni.
Póżniej to trochę cofamy ale demonstruję żeby lepiej było widać.
Osoby moim zdaniem wyszły trochę za ciemno to minimalnie rozjaśniłem biele krzywą dopasowań.
Tu jest na minus ale w tym wariancie wszystko jest odwrócone, czyli Minus to plus.
Na sam koniec postanowiłem zwiększyć minimalnie kontrast, ale ten standardowy w tym przypadku ściemnia i rozjaśnia całoś,
To inaczej działa niż normalnie, więc użyłem minimalnie suwaka przejrzystość.
![]()
Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 19-10-2024 o 00:28
Dziękuję, na razie w telefonie przejrzałem, ale po testuję bo pokazałeś mi coś o czym nie wiedziałem