Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 96

Wątek: Skanowanie filmów fotograficznych a skaner płaski

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie Odp: Skanowanie filmów fotograficznych a skaner płaski

@jamto To jak ty to robisz? Fotografujesz kliszę?

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    @jamto To jak ty to robisz? Fotografujesz kliszę?
    Tak. O tym od pewnego momenetu jest ten wątek o tym czyli o skanowaniu poprzez DUPLIKATOR

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Tu jeszcze zdjąłem trochę zielonego. Chyba lepiej.

Załącznik 18466

--- Kolejny post ---

Staraj się fotografować na najniższej czułości, czyli ISO 100. Przysłona, przy której jest najlepsza ostrość. Optyczni mają takie wykresy, jeśli testowali obiektyw. Jak nie to coś w granicach 5.6 do 6.3. Czasem się nie przejmuj - użyj wężyka lub opóźnienia wyzwolenia migawki 2 sekundy. Chyba cała ta maszyneria leży na stole.

Dałem na ISO 200 ale zejdę do 100. Przysłonę mocniej skręciłem ale może nie potrzebnie, jeszcze protestuję to dopiero pierwszy negatyw. No maszyneria nie leży na stole bo obciążenie przodu powoduje że kadr w tym ustrojstwie się przesuwa, inaczej mówiąc nie może to być obciążone. Myślałem nawet by to na statyw wrzucić dla wygody. Podpiąłem to też do leciwego 400d bo już mi na nim nie zależy i na tej masówce mogę Go zajechać do końca. Trochę brakuje podglądu ale przez lustro też się da....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Aha to nie doczytałem bo coś o skanerze płaskim w tytule jest. To tak trochę kiszkowato że tak powiem. Zainwestuj w porządny skaner jak masz dużo rodzinnych zdjęć na kliszach.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez jamto Zobacz posta
    Podpiąłem to też do leciwego 400d bo już mi na nim nie zależy i na tej masówce mogę Go zajechać do końca. Trochę brakuje podglądu ale przez lustro też się da....
    Jak go podłączysz do komputera przez EOS Utility (sprawdź - niektóre starsze modele nie łapią się), to możesz fotografować za pomocą komputera: podgląd na ekranie, bezpośredni zrzut na dysk itp.
    Moje 5D Golden Classic nie łapie się, ale na przykład 7D już tak.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Moim zdanie ekspozycja w aparacie jest za duża, maska za jasna, pipeta nie chce wziąć próbki z maski.
    A samo zdjęcie niedoeksponowane.

Wariant numer "1" po pobraniu bieli ze skarpetki i korekty.
    Wariant "2" konwersja do B&W i koloryzacja przez filtr Photoshopa.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_62361.jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	741,4 KB
ID:	18468

Nazwa:	IMG_62362.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	541,8 KB
ID:	18469

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Moim zdanie ekspozycja w aparacie jest za duża, maska za jasna, pipeta nie chce wziąć próbki z maski.
    A samo zdjęcie niedoeksponowane.
    Co ewentualnie radzisz ? Podkreślam, że ja się od początku cudów nie spodziewałem, dla mnie to ma wartość sentymentalną, kwestia techniczna to sprawa drugo a nawet trzeciorzędna ale jak coś można poprawić to dlaczego nie?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Po pierwsze primo rób w rawach, po drugie sfotografuj maskę (to bursztynowe między klatkami lub perforacją).
    U ciebie kanał niebieski ma 255, czerwony i zielony też nie lepiej.
    Zrób kilka warianót ekspozycji, w programie graficznym sprawdź pipetą wartości.
    Do samego balansu maski zrób wariant niedoeksponowany, wtedy balans jest bardziej prawidłowy.
    Do finalnej ekspozycji nie przekraczaj 250 czy nawet 240.
    W tym przypadku zabawa w suwaczki typu kontrast odłuż na deser. Na początek końcówkami krzywej ustaw zakrez bieli i czerni.

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Po pierwsze primo rób w rawach, po drugie sfotografuj maskę (to bursztynowe między klatkami lub perforacją).
    U ciebie kanał niebieski ma 255, czerwony i zielony też nie lepiej.
    Zrób kilka warianót ekspozycji, w programie graficznym sprawdź pipetą wartości.
    Do samego balansu maski zrób wariant niedoeksponowany, wtedy balans jest bardziej prawidłowy.
    Do finalnej ekspozycji nie przekraczaj 250 czy nawet 240.
    W tym przypadku zabawa w suwaczki typu kontrast odłuż na deser. Na początek końcówkami krzywej ustaw zakrez bieli i czerni.
    Robię w Rawach ten jpg to moja pomyłka. A dalej.... możesz nieco bardziej na chłopski rozum Tzn wiem co to jest te bursztynowe tło na negatywie i domniemam że to jakiś punkt wyjściowy do ustawień ale dalej mnie to przerasta. Podkreślam, siedzę w Ligtroomie ewentualnie Gimpa nieco ogarniam. Mógłbyś mnie jakimiś screenami obdarować bo raczej nie wiem co i jak.... Mogę oczywiście posłać Rawa tego bursztynowego tła jeśli to konieczne.
    Inny kolega zrobił to tak ale chyba posiedział nad tym i to w różnych programach. Jakby to było moje zdjęcie z papieżem to bym też się do tego przyłożył i poduczył ale tu chodzi o setki zdjęć, życia mi braknie.....
    Ostatnio edytowane przez jamto ; 18-10-2024 o 21:29

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jamto Zobacz posta
    ale tu chodzi o setki zdjęć, życia mi braknie.....
    Korektę ustawiasz na jedną klatkę, a reszta control-C control-V i świat staje się piękniejszy...
    Nie wiem czy chodzi o totural z naświetlania, czy z obróbki?
    Jeżeli z obróbki, to ja twoje zdjęcie obrobiłem ta:

Użyłem filtra Camera Raw w Potoshopie, bo on ma alert prześwietleń i niedoświetleń, czyli to co masz w Ligtroomie
    Jak widać na dzień dobry mamy czerwony alert prześwietleń

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 22.52.43.png
Rozmiar:	5,85 MB
ID:	18471

Później zamiast na masce, wybrałem punkt bieli na kamieniach, mając nadzieję, że są neutralnie szare, ale chyba nie są.
    Najlepiej byłoby pobrać próbkę z maski a najlepiej zrobionej osobno w wersji niedoświetlonej.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 22.56.33.png
Rozmiar:	5,00 MB
ID:	18472

Przechodzę do krzywych (W tym wariancie opcja control+I nie działa) i zamieniam ręcznie biel z czernią i czerń z bielą.
    W poziomie przesuwamy lewy koniec w prawo, aż do ukazania się alertu prześwietleń a prawy do pojawienia się alertu (niebieskiego) czerni.
    Póżniej to trochę cofamy ale demonstruję żeby lepiej było widać.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 22.58.11.png
Rozmiar:	8,57 MB
ID:	18473

Osoby moim zdaniem wyszły trochę za ciemno to minimalnie rozjaśniłem biele krzywą dopasowań.
    Tu jest na minus ale w tym wariancie wszystko jest odwrócone, czyli Minus to plus.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 23.04.59.png
Rozmiar:	8,31 MB
ID:	18475

Na sam koniec postanowiłem zwiększyć minimalnie kontrast, ale ten standardowy w tym przypadku ściemnia i rozjaśnia całoś,
    To inaczej działa niż normalnie, więc użyłem minimalnie suwaka przejrzystość.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 23.06.46.png
Rozmiar:	8,16 MB
ID:	18476
    Załączone miniatury Załączone miniatury Zrzut ekranu 2024-10-18 o 23.00.48.png  

Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 19-10-2024 o 00:28

Dziękuję, na razie w telefonie przejrzałem, ale po testuję bo pokazałeś mi coś o czym nie wiedziałem

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów