Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Wątek: Skanowanie filmów fotograficznych a skaner płaski

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Skanowanie filmów fotograficznych a skaner płaski

Po pierwsze primo rób w rawach, po drugie sfotografuj maskę (to bursztynowe między klatkami lub perforacją).
    U ciebie kanał niebieski ma 255, czerwony i zielony też nie lepiej.
    Zrób kilka warianót ekspozycji, w programie graficznym sprawdź pipetą wartości.
    Do samego balansu maski zrób wariant niedoeksponowany, wtedy balans jest bardziej prawidłowy.
    Do finalnej ekspozycji nie przekraczaj 250 czy nawet 240.
    W tym przypadku zabawa w suwaczki typu kontrast odłuż na deser. Na początek końcówkami krzywej ustaw zakrez bieli i czerni.

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Po pierwsze primo rób w rawach, po drugie sfotografuj maskę (to bursztynowe między klatkami lub perforacją).
    U ciebie kanał niebieski ma 255, czerwony i zielony też nie lepiej.
    Zrób kilka warianót ekspozycji, w programie graficznym sprawdź pipetą wartości.
    Do samego balansu maski zrób wariant niedoeksponowany, wtedy balans jest bardziej prawidłowy.
    Do finalnej ekspozycji nie przekraczaj 250 czy nawet 240.
    W tym przypadku zabawa w suwaczki typu kontrast odłuż na deser. Na początek końcówkami krzywej ustaw zakrez bieli i czerni.
    Robię w Rawach ten jpg to moja pomyłka. A dalej.... możesz nieco bardziej na chłopski rozum Tzn wiem co to jest te bursztynowe tło na negatywie i domniemam że to jakiś punkt wyjściowy do ustawień ale dalej mnie to przerasta. Podkreślam, siedzę w Ligtroomie ewentualnie Gimpa nieco ogarniam. Mógłbyś mnie jakimiś screenami obdarować bo raczej nie wiem co i jak.... Mogę oczywiście posłać Rawa tego bursztynowego tła jeśli to konieczne.
    Inny kolega zrobił to tak ale chyba posiedział nad tym i to w różnych programach. Jakby to było moje zdjęcie z papieżem to bym też się do tego przyłożył i poduczył ale tu chodzi o setki zdjęć, życia mi braknie.....
    Ostatnio edytowane przez jamto ; 18-10-2024 o 21:29

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jamto Zobacz posta
    ale tu chodzi o setki zdjęć, życia mi braknie.....
    Korektę ustawiasz na jedną klatkę, a reszta control-C control-V i świat staje się piękniejszy...
    Nie wiem czy chodzi o totural z naświetlania, czy z obróbki?
    Jeżeli z obróbki, to ja twoje zdjęcie obrobiłem ta:

Użyłem filtra Camera Raw w Potoshopie, bo on ma alert prześwietleń i niedoświetleń, czyli to co masz w Ligtroomie
    Jak widać na dzień dobry mamy czerwony alert prześwietleń

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 22.52.43.png
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	5,85 MB
ID:	18471

Później zamiast na masce, wybrałem punkt bieli na kamieniach, mając nadzieję, że są neutralnie szare, ale chyba nie są.
    Najlepiej byłoby pobrać próbkę z maski a najlepiej zrobionej osobno w wersji niedoświetlonej.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 22.56.33.png
Rozmiar:	5,00 MB
ID:	18472

Przechodzę do krzywych (W tym wariancie opcja control+I nie działa) i zamieniam ręcznie biel z czernią i czerń z bielą.
    W poziomie przesuwamy lewy koniec w prawo, aż do ukazania się alertu prześwietleń a prawy do pojawienia się alertu (niebieskiego) czerni.
    Póżniej to trochę cofamy ale demonstruję żeby lepiej było widać.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 22.58.11.png
Rozmiar:	8,57 MB
ID:	18473

Osoby moim zdaniem wyszły trochę za ciemno to minimalnie rozjaśniłem biele krzywą dopasowań.
    Tu jest na minus ale w tym wariancie wszystko jest odwrócone, czyli Minus to plus.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 23.04.59.png
Rozmiar:	8,31 MB
ID:	18475

Na sam koniec postanowiłem zwiększyć minimalnie kontrast, ale ten standardowy w tym przypadku ściemnia i rozjaśnia całoś,
    To inaczej działa niż normalnie, więc użyłem minimalnie suwaka przejrzystość.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-18 o 23.06.46.png
Rozmiar:	8,16 MB
ID:	18476
    Załączone miniatury Załączone miniatury Zrzut ekranu 2024-10-18 o 23.00.48.png  

Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 19-10-2024 o 00:28

Uprawnienia umieszczania postów